GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

27 Μαρτίου 1959 : Ο Διγενής στην Ρόδο στους «εξόριστους» αγωνιστές του. Ομιλία του Αρχηγού της ΕΟΚΑ στο λαό της Ρόδου.

Την Παρασκευή 27 Μαρτίου 1959 ο Διγενής καταφθάνει στη Ρόδο για να συναντηθεί με τα παλικάρια του που αποφυλακίσθηκαν από τις ...





Την Παρασκευή 27 Μαρτίου 1959 ο Διγενής καταφθάνει στη Ρόδο για να συναντηθεί με τα παλικάρια του που αποφυλακίσθηκαν από τις φυλακές της Αγγλίας αλλά και τις Κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας.
Είχαν καταδικαστεί οι περισσότεροι σε ισόβια δεσμά από το αποικιοκρατικό καθεστώς και ως «επικίνδυνοι» είχαν μεταφερθεί σε Βρετανικές φυλακές.
Μετά τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να έχουν το δικαίωμα να γυρίσουν στην Κύπρο μέχρι την ανακήρυξη του νέου κράτους. 
Έτσι έφτασαν στην Ρόδο στις 14 Μαρτίου 1959.
Ο Γεώργιος Γρίβας – Διγενής συνοδευόμενος από την σύζυγό του και τον συνταγματάρχη Όμηρο Παπαδόπουλο έφτασε στη Ρόδο το μεσημέρι με το ατμόπλοιο «Καραισκάκης» βαθιά συγκινημένος .
Στο σημαιοστολισμένο λιμάνι τον ανέμεναν 15000 κόσμος! Τον υποδέχθηκαν στη προκυμαία ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πρωτοσύγγελος κ. Αλέξανδρος, ο Νομάρχης κ. Παπακωνσταντίνου, οι βουλευτές κ.κ. Ζαννής, Ζίγδης, Χαρίτος, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Πετρίδης, κι ο Ανώτερος Διοικητής Χωροφυλακής κ. Βουτυράκης. Συγκινητική ήταν η υποδοχή από τα παλικάρια του που τον ανάμεναν με ένα πανώ που έγραφε : «ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΜΑΣ ΑΡΧΗΓΕ, ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΑΙ ΣΟΥ ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΟΥΝ»
Επίσης ήταν χαρακτηριστικό ότι κατά τη διέλευση του Αρχηγού με το πλοίο «Καραισκάκης» από τα νησιά Κάλυμνος και Κω οι κάτοικοι επιβιβάστηκαν σε μικρά και σημαιοστολισμένα πλοιάρια για να τον χαιρετήσουν.
Ακολούθως οι Διγενής έλαβε πολλά τηλεγραφήματα από τα δυο αυτά νησιά που του ζητούσαν να τα επικευφθεί.
Γράφει η εφημερίδα «ΡΟΔΙΑΚΗ» στο φύλλο της 28 Μαρτίου 1959 για την άφιξη του Διγενή στη Ρόδο : 
«Ευθύς ως ο αντιστράτηγος Γρίβας απεβιβάσθη, δεκάς ανθοδεσμών του προσεφέρθη εκ μέρους του Δήμου, οργανώσεων και σχολείων, ενώ δέ τα πλήθη διέσπασαν τους αστυνομικούς άνδρες της ΕΟΚΑ και Ρόδιοι έλαβον τον Διγενή επί των ώμων και μετά δυσκολίας εν μέσω ζητωκραυγών τον μετέφερον μέχρι του αναμένοντος αυτοκινήτου.

Μετά ταύτα, το φέρον τον Διγενήν αυτοκίνητον ενώ τα πλήθη εζητωκραύγαζον καθ’ όλον το μήκος της παραλιακής λεωφόρου, η οποία είχε στρωθή δια μύρτων και δάφνης, κατηυθύνθη προς το ξενοδοχείον Κάϊρο Πάλας διά μέσου των σημαιοστολίστων οδών, καταστημάτων και οικιών της νέας πόλεως.
Του αυτοκινήτου του οποίου επέβαινεν ο ηρωϊκός Διγενής, είχον επιβή και μερικοί εκ των ανδρών της ΕΟΚΑ, οι οποίοι επέδειξαν ζωηρότατον ενθουσιασμόν.

Ολίγον αργότερον, ενώ τα πλήθη συνεκεντρούντο κάτωθι του ξενοδοχείου Κάϊρο-Πάλας επί της οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και των παρόδων και επί της πλατείας Κύπρου, ο αντιστράτηγος Γρίβας, εχαιρέτισεν από του εξώστου του ξενοδοχείου τα ζητωκραυγάζοντα πλήθη.
Μετά πεντάλεπτον, και ενώ ο λαός εκραύγαζε ρυθμικώς τάς λέξεις ΕΟΚΑ και Διγενής, ο αντιστράτηγος Γρίβας εξήλθεν εκ νέου εις τον εξώστην και ωμίλησεν».
Ο λόγος του Αρχηγού της ΕΟΚΑ ήταν συγκινητικός:
«Σας φέρνω τον χαιρετισμόν του λαού της Κύπρου δια την συμπαράστασίν σας εις τον αγώνα του και δια την φιλοξενίαν την οποίαν παρέχετε εις τα παλληκάρια μου, τα ηρωικά παιδιά του.
Εις τα παιδιά του, τα οποία δεν αφήνουν να επιστρέψουν εις την πατρίδα διότι τα φοβούνται και χωρίς άρματα.
Ήλθα επίσης δια να σας ευχαριστήσω όλους και να ευχαριστήσω και εκείνους οι οποίοι με εβοήθησαν εις το περιπετειώδες ταξίδι μου, όταν εξεκίνησα από την Ρόδον δια να αναλάβω την ηγεσία του κυπριακού αγώνος.
Με συγκινεί βαθύτατα η υποδοχή σας, δια την οποίαν σας ευχαριστώ.
Η υποδοχή αυτή αντανακλά εις τον κυπριακόν λαόν, τον υπέροχον αυτόν λαόν και τους αγωνιστάς του. Αξίζουν αι τιμαί δε κείνους που με το αίμα των επότισαν και εθέριεψαν τον δένδρον της λευτεριάς. 
Δι’ αυτά τα άξια παλληκάρια αρμόζει κάθε τιμή. 
Αισθάνομαι ιδιαιτέραν χαράν όταν βλέπω τα νειάτα, την ελπίδα της αύριον και τους φέρνω τον χαιρετισμόν της κυπριακής νεολαίας.
Ελληνικά νειάτα ξυπνάτε. Από σας η πατρίς περιμένει να της δώσητε την παλαιάν αίγλην.
Σας κυττούν από τα βάθη των αιώνων οι πρόγονοί μας αυτοί, οι οποίοι μας έδωσαν την ελευθερίαν.
Από τα ελληνικά νειάτα η πατρίς περιμένει να την κάμουν πιο μεγάλη, τιμημένη και δοξασμένη, σεβαστή εις τους φίλους της και τρομεράν εις τους εχθρούς της.
Νειάτα, τον δρόμον που πρέπει ν’ ακολουθήσητε σας τον δείχνουν οι πρόγονοί μας, σας τον δείχνει η κυπριακή νεολαία η οποία έγινε μετέωρο του κόσμου και παράδειγμα για όλους τους λαούς.
Μη ακούτε αυτούς που οδηγούν εκεί που ξεψυχάει το έθνος. Ακολουθήστε εμάς που οραματιζόμεθα μεγάλη την πατρίδα. Νειάτα, μια συμβουλή σας δίνω:
Την Ελλάδα να την κάνετε πιο μεγάλη από όση την παίρνετε.
Μεθείστε με το αθάνατο κρασί της κυπριακής εποποιίας.
Εκεί θα βρήτε και Μαραθώνας και Θερμοπύλες και 21 και Πίνδο.
Εις αυτό το δρόμο βαδίστε.
Μένετε μακρυά από την χλιδή και την κοινωνική σαπίλα και τον βόρβορο που καταποντίζουν τα έθνη.
Εμείς οι παλαίμαχοι παραχωρούμε σε σας την θέσιν μας και την ελπίδα να διατηρήσητε την ελευθερίαν της πατρίδος και μιαν ακόμη ασπίδα της κοινωνικής δικαιοσύνης με την ρήσιν «ή Ταν ή επί Τάς».
Εύχομαι η νεολαία να είναι πιο άξια από μας.
Σας ευχαριστώ δια την υποδοχήν.
Έχετε όλην την αγάπην και την στοργήν από ένα πάντα αγωνιστήν.
Ζήτω η ελευθέρα Κύπρος.
Ζήτω ο λαός της Ρόδου.
Ζήτω τα ελληνικά νειάτα».

Την επόμενη μέρα Σάββατο 28 Μαρτίου 1959 ο Διγενής με τη σύζυγο και την συνοδεία του έκανε μια εκδρομή στο νησί της Ρόδου και το βράδυ παρακάθησε σε γεύμα μαζί με τους εξόριστους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, που παρέθεσε προς τιμή του ο Δήμος Ρόδου.
Την Κυριακή 29 Μαρτίου 1959 το πρωί έγιναν τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας με το όνομα Γεώργιος Γρίβας – Διγενής της οδού που συνδέει τις οδούς Βασιλέως Κωνσταντίνου και 28ης Οκτωβρίου προς τιμήν του από τον Δήμο της Ρόδου.
Με την ευκαιρία αυτή ο Δήμαρχος της Ρόδου κ. Πετρίδης με την ιδιότητά του ως Δημάρχου και ως Προέδρου της Τοπικής Ενώσεως Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου απένειμε στον ηρωϊκό Διγενή περγαμηνή μετά του χρυσού μεταλλίου της πόλεως και χρυσόν κλώνον δάφνης, του οποίου ο κορμός θα συμβολίζει την Ρόδο και τα φύλλα, 12 εν συνόλω, θα φέρουν ανάγλυφους παραστάσεις των 12 νήσων της Δωδεκανήσου.
Ο Αρχηγός αναχώρησε την ίδια μέρα για την Πειραιά παίρνοντας μαζί του και οκτώ αγωνιστές αφού προηγουμένως είχε συνεννοηθεί με την ελληνική κυβέρνηση.
Μαζί του γύρισαν ο Σωκράτης Λοιζίδης, ο Ν. Σαμψών, ο Μιχ. Ρωσσίδης, ο Θ. Σοφοκλέους, ο Ρ. Κυριακίδης, ο Ν. Σπανός, ο Χ. Παναγής και ο Ν. Σοφοκλέους.
Στο Πειραιά του υποδέχθηκαν ο υποστράτηγος ε.α Μενέλαος Παντελίδης, ο Χρ. Παπαδόπουλος, εθναρχικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του δικηγορικού συλλόγου για τον Σωκράτη Λοιζίδη που ήταν και Έλλην υπήκοος, εκπρόσωποι της ΕΦΕΚ και άλλων φοιτητικών οργανώσεως ετοιμάζοντας μια μικρή υποδοχή για τους ήρωες της ΕΟΚΑ.

Σπύρος Δημητρίου
Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή.

Πηγές:
Εφημερίδες «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», «ΡΟΔΙΑΚΗ» 28-29-30-31 Μαρτίου 1959.

Ίδρυμα Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα - Διγενή


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"