GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

24 Μαρτίου 1959 : Ο Γεώργιος Γρίβας, ο Κρις Γουντχάουζ και η Κύπρος.

Δεν είχε συμπληρωθεί ούτε εβδομάδα από την ημέρα που επέστρεψε στην Αθήνα ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ Γεώργιος Γρίβας – Διγενής και καλά ...



Δεν είχε συμπληρωθεί ούτε εβδομάδα από την ημέρα που επέστρεψε στην Αθήνα ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ Γεώργιος Γρίβας – Διγενής και καλά – καλά δεν είχε αποκρυπτογραφήσει όλα όσα έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες των διπλωματικών γραφείων και οδήγησαν ένα νικηφόρο ανταρτοπόλεμο σε ένα επίφοβο και επικίνδυνο συμβιβασμό με την αποτροπή του στόχου της ΕΝΩΣΗΣ στην ανεξαρτησία της Κύπρου.


Ο Αγγλικός παράγοντας με όλα τα μέσα και από την πρώτη στιγμή θα εναντιώνεται στην οποιαδήποτε εθνική πολιτική προς το Κυπριακό.
Ο Βρετανικός δάκτυλος, που τον είχε «μυριστεί» εύκολα ο Διγενής, πήρε σάρκα και οστά με το ανακάτεμα της Τουρκίας στο Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο με τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου αλλά και όσα ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια.
Επίσης η εμπλοκή της Τουρκίας «προστάτεψε» τα Αγγλικά συμφέροντα στην περιοχή.
Ενδεικτικό είναι και το πιο κάτω δημοσίευμα και αφορά ένα πρόσωπο που έπαιξε αριστοτεχνικά το «διαίρει και βασίλευε» την περίοδο της κατοχής φέροντας ευθύνη για τον κατοχικό εμφύλιο που ξεκίνησε στις αρχές του 1943 με τα γνωστά αποτελέσματα.
Επίσης το συγκεκριμένο πρόσωπο υπήρξε υψηλό στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας με εμπλοκή σε τέτοιου είδους καταστάσεις και τα επόμενα χρόνια όπως η ανατροπή του Μοσαντέκ στο Ιράν αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες στη Μεγαλόνησο.
Ενόψει της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου ο ραδιοφωνικός σταθμός του Λονδίνου μετάδωσε στην ελληνική γλώσσα μακρά ομιλία επί του κυπριακού του κ. Κρίστοφερ Γούντχάουζ γνωστού στην Ελλάδα από την περίοδο της κατοχής ως αρχηγού των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και νυν προέδρου του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων στο Λονδίνο.
Η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» των Αθηνών έγραψε αποσπάσματα από αυτή την ραδιοφωνική ομιλία στο φίλο της 25ης Μαρτίου 1959:
«Ο κ. Γούντχάουζ αφού διαπιστώνει ότι ουδείς ανέμενε την δοθείσαν εις το κυπριακόν λύσιν της ανεξαρτησίας διερωτάται «μήπως θα ήτο δυνατόν να αποφευχθή η αγωνία των δυο τελευταίων ετών», ίνα καταλήξη εις το συμπέρασμα, ότι τούτο ήτο πράγματι αναπόφευκτον.

Κρις Γουντχάουζ

Ο κ. Γούντχάουζ υπενθυμίζει ότι οι Έλληνες της Κύπρου εζήτουν την Ένωσιν από του 1828 και ότι ο κ. Σοφ. Βενιζέλος εις λόγον του το 1951 εδήλωσε ότι ουδεμία ελληνική κυβέρνησις από του 1912 μέχρι σήμερον δεν παρέλειψε να θέση εις την αγγλικήν κυβέρνησιν ζήτημα Ενώσεως, αν και – υπενθυμίζει ο κ. Γούντχαουζ – η Ελλάς άφησεν ανοήτως να της διαφύγη το 1915 η ευκαιρία, όταν η Αγγλία της προσέφερε την Κύπρον εις αντάλλαγμα της εισόδου της εις τον πόλεμον παρά το πλευρόν των Συμμάχων.
Περαιτέρω ο κ. Γούντχάουζ αναφέρει ότι ήτο αδύνατον να μην ανακινηθή ζήτημα Ενώσεως εις εποχήν η οποία παρήγαγε δυο δυναμικούς Κυπρίους ηγέτας ως τον Διγενή και τον Μακάριον και κατά την οποίαν ενώ αι Ην. Πολιτείαι ανελάμβανον τον ρόλον της προστάτιδος δυνάμεως της Ελλάδος εξησθένει η βρεταννική θέσεις εις την Μεσόγειον.
Τονίζεται πάντως ότι ακριβώς ούτος ο λόγος καθίστα εις την Βρεταννίαν αδύνατον την υποχώρησιν.
Εν συνεχεία ο κ. Γούντχάουζ εκφράζει παράπονον διότι ο στρατηγός Γρίβας δεν είχε ταχθή παρά το πλευρόν των Άγγλων κατά την κατοχήν και διερωτάται «μήπως εν τοιαύτη περιπτώσει δεν θα επετύγχανε τον βαθμόν και τας ανταμοιβάς που του εδόθησαν τώρα και που δεν εδόθησαν εις κανέναν ηγέτην της αντιστάσεως κατά των Γερμανών».
Καταλήγων ο κ. Γούντχάουζ επανέρχεται εις την θεωρίαν του μοιραίου των διαδραματισθεισών εξελίξεων και εκφράζει την ελπίδα, ότι θα αποκατασταθούν ταχέως αι αγγλοελληνικαί σχέσεις».
Αντιλαμβάνεται κανείς την πικρία της ήττας αλλά και τα ψεύδη στα οποία προσφεύγει ο Κ. Γούντχάουζ.
Αν η Αγγλία ήθελα να δώσει την Κύπρο στην Ελλάδα θα μπορούσε να την δώσει και μετά το 1915 που προσχώρησε στου συμμάχους ή ακόμη και για την προσφορά της Ελλάδας στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. 
Αποκρύβει ο συγκεκριμένος πράκτορας το τι έκανε η Αγγλία σε βάρος των Ελληνικών συμφερόντων, όπως αποκρύβει και το πώς «έβαλε» την Τουρκία στο παιχνίδι του κυπριακού για δικό της όφελος.
Τέλος η πικρία του γίνεται έντονη και προς το πρόσωπο του Γεωργίου Γρίβα λέγοντας ότι δεν ήταν με την πλευρά των Άγγλων-συμμάχων την περίοδο της κατοχής, πράγμα αναληθές και το οποίο αυτός λόγω ιδιότητας το γνώριζε καλύτερα από τον οποιονδήποτε.
Είναι ενδεικτική επίσης και η σημειολογία αυτής της ραδιοφωνικής ομιλίας γιατί γίνετε τις μέρες που στην Ελλάδα θα εορτάζονταν η εθνική παλιγγενεσία αλλά και οι εκδηλώσεις τιμής και δόξας στο πρόσωπο του στρατηγού Γρίβα.
Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα νοιώσουμε στο πετσί μας την αγγλική πολιτική στο κυπριακό μαζί με τα άπειρα λάθη που εμείς ίδιοι κάναμε διευκολύνοντας τον βρετανοτουρκικό παράγοντα στα υποχθόνια σχέδια του.
Οι φίλοι Άγγλοι που δεν ήταν ποτέ φίλοι όπως δεν υπάρχουν φίλοι στις Διεθνείς Σχέσεις αλλά μόνο συμφέροντα.
Αυτόν τον κατ’ επίφαση φιλέλληνα που έγραψε μάλιστα αρκετά βιβλία για μας και ιδιαίτερα τιμώντας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον τιμούσαμε μέχρι τον θάνατό του(2001) για την προσφορά του στην εθνική μας αντίσταση.

Σπύρος Δημητρίου
Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή.


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"