GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Τα κράτη άρχισαν να ζητάνε βοήθεια για να επιβιώσουν - Πάνω από 20 κράτη ζήτησαν βοήθεια από το ΔΝΤ

Έτοιμο να ρίξει στην αγορά $1 τρισ. για στήριξη των μελών του. Τον άμεσο συντονισμό των υγεινονομικών αρχών, των κεντρικών...



Έτοιμο να ρίξει στην αγορά $1 τρισ. για στήριξη των μελών του.

Τον άμεσο συντονισμό των υγεινονομικών αρχών, των κεντρικών τραπεζών, των δημοσιονομικών, ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία του κορωνοϊού και οι οικονομικές της επιπτώσεις ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλώνοντας έτοιμο να στηρίξει οικονομικά τα μέλη του και γνωστοποιώντας πως έχει ήδη λάβει αιτήματα χρηματοδότησης από περισσότερες από 20 χώρες.

Όπως μεταδίδει το euro2day.gr, σε έγγραφό του για τα μέτρα πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορωνοϊόυ, το ΔΝΤ,  γράφει μεταξύ άλλων:

Η παρακολούθηση, ο περιορισμός και η άμβλυνση των επιπτώσεων του κορωνοϊού αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες.
Οι έγκαιρες και αποφασιστικές ενέργειες των υγειονομικών αρχών, των κεντρικών τραπεζών, των δημοσιονομικών, ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών, μπορούν να βοηθήσουν ώστε να περιοριστεί η επιδημία του ιού και να αντισταθμιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να στηρίξουν τη ζήτηση και την εμπιστοσύνη αποτρέποντας μια σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, χαμηλώνοντας τα κόστη δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και διασφαλίζοντας τη ρευστότητα της αγοράς.
Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να ενισχυθεί και να παράσχει ευμεγέθη στήριξη στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο, περιλαμβανομένων αυτών στις γκρίζες οικονομίες.
Οι ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της υγείας του τραπεζικού συστήματος, συντηρώντας ταυτόχρονα την οικονομική δραστηριότητα.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα, που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως πρέπει να γίνουν περισσότερα.
Καθώς ο ιός εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο, η αποφασιστική και συντονισμένη δράση είναι κομβική για την παροχή σταθερότητας στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματαγορές, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και αποτρέποντας τις βαθιές και παρατεταμένες οικονομικές επιπτώσεις.
Πρέπει επίσης να βοηθήσουμε φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες παρέχοντας εξοπλισμό και χρηματοδότηση για να αποτραπεί και να θεραπευτεί η μόλυνση.
Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να στηρίξει τα μέλη του, και μέσω οικονομικής στήριξης των χωρών που πλήττονται περισσότερο.

Όπως  επισημαίνει το ΔΝΤ στο έγγραφό του, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξουν μέτρα παρακολούθησης και περιορισμού για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού και να μειωθεί το βάρος στα συστήματα υγείας:

-Η έγκαιρη παρακολούθηση και η ταχεία λήψη ολοκληρωμένων μέτρων περιορισμού θα επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού.
Μεταξύ άλλων σημειώνεται πως η διασφάλιση επαρκούς, άδειας μετ’ αποδοχών, θα βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, ενώ σε χώρες με λιγότερο αξιόπιστα δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας, θα πρέπει να υπάρξουν υγειονομικές παρεμβάσεις που να φτάνουν στους ανεπίσημους τομείς και σε αυτούς που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

-Επείγει η αύξηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία, μεταξύ άλλων με στήριξη της τηλεϊατρικής, έκτακτες προσλήψεις στον τομέα της υγείας, συντονισμό της βιομηχανικής αντίδρασης με παραγωγή ιατρικών προμηθειών.

-Πρέπει να ενημερωθούν οι πληθυσμοί για τη σοβαρότητα της κρίσης και να αλλάξουν οι συμπεριφορές των ατόμων

-Πρέπει να υπάρξει συνεργασία στα μέτρα για να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτοι και να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στο να φτάσουν στον κόσμο και στις χώρες που το έχουν περισσότερο ανάγκη κρίσιμης σημασίας ιατροφαρμακευτικές προμήθειες.

Επίσης, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να στηρίξουν τη ζήτηση και την εμπιστοσύνη, χαλαρώνοντας τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, διασφαλίζοντας τη ροή πίστεως προς την πραγματική οικονομία και διευκολύνοντας τη ρευστότητα στις εγχώριες και διεθνείς χρηματαγορές:

-Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να παράσχουν ρευστότητα για να στηρίξουν τη λειτουργία της αγοράς και να αμβλύνουν τις πιέσεις σε βασικές αγορές χρηματοδότησης

-Η νομισματική χαλάρωση θα στηρίξει τη ζήτηση και την εμπιστοσύνη, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

-Τα προσωρινά στοχευμένα μέτρα θα στηρίξουν τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο

-Η συντονισμένη δράση των κεντρικών τραπεζών των G7 μπορεί να παράσχει σταθερότητα στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματαγορές.
Στις ενέργειες αυτές περιλαμβάνονται η συντονισμένη νομισματική χαλάρωση και οι γραμμές swap για να αμβλυνθούν οι πιέσεις στις παγκόσμιες χρηματαγορές και τη ρευστότητα.

-Η νομισματική πολιτική στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες θα χρειαστεί να ισορροπήσει την προστασία της ανάπτυξης με την αντιμετώπιση εξωτερικών πιέσεων, περιλαμβανομένων των πιέσεων από τα σοκ στις τιμές των εμπορευμάτων και της αντιστροφής της εισροής κεφαλαίων.

Κατά το ΔΝΤ, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει επειγόντως να παράσχει ευμεγέθη στήριξη για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την πανδημία.
Αναλόγως της εξέλιξης της πανδημίας, μπορεί να χρειαστούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης για να αποτραπεί μια οικονομική ζημιά μεγάλης διάρκειας:

-Οι κυβερνήσεις πρέπει να παράσχουν σημαντική στήριξη για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται, μεταξύ άλλων με επιδοτήσεις μισθών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από το αναγκαστικό κλείσιμο, προκειμένου να αποτραπεί ένα ντόμινο πτωχεύσεων και μαζικές απολύσεις.

-Μια ευρεία δημοσιονομική τόνωση θα βοηθήσει ώστε να στηριχθεί η συνολική ζήτηση.
Στις επιλογές γι’ αυτό το ΔΝΤ εντάσσει την ενίσχυση των επενδύσεων και των μειώσεων φόρων, αναλόγως της εξέλιξης του σοκ και της διαθεσιμότητας δημοσιονομικού χώρου.

-Η δημοσιονομική αντίδραση των χωρών των G20 ήταν έγκαιρη, όμως μέχρι στιγμής παραμένει χαμηλότερη απ’ ότι αυτή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008.
Το ΔΝΤ εκτιμά πως λόγω της προσωρινής φύσης των επιδημιών, η τρέχουσα κρίση πιθανότατα θα είναι πιο βραχύβια, όμως, καθώς ο ιός εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο, πρέπει να γίνουν περισσότερα το 2020 και έτσι ενισχύεται η επιχειρηματολογία υπέρ μιας συντονισμένης και συγχρονισμένης παγκόσμιας δημοσιονομικής τόνωσης για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη.

-Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος με περιορισμένες επιλογές εσωτερικής πολιτικής εξαρτώνται από την παγκόσμια ανάπτυξη.
Για να υπάρξει μια πιο ομαλή «προσγείωσή» τους, θα χρειαστούν προσαρμογές στις δαπάνες που θα είναι φιλικές προς την ανάπτυξη, αλλά και οικονομική στήριξη.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η αντίδραση των ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών θα πρέπει να στοχεύει στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της διατήρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος και της διατήρησης της οικονομικής δραστηριότητας:

-Η οικονομική επίπτωση του κορωνοϊού θα επηρεάσει τη δυνατότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους και θα πιέσει τα κέρδη των τραπεζών, κάτι που θα μπορούσε μελλοντικά να δημιουργήσει πρόβλημα την ευρωστία και σταθερότητα των τραπεζών.
Έτσι, οι τράπεζες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να χρησιμοποιήσουν την ευελιξία που υπάρχει στους υφιστάμενους κανόνες και να προχωρήσουν σε συνετές επαναδιαπραγματεύσεις δανειακών όρων για τους πιεσμένους δανειολήπτες.
Η κατηγοριοποίηση των δανείων και οι κανόνες προβλέψεων δεν πρέπει να χαλαρώσουν, ενώ είναι κρίσιμης σημασίας να μετρηθούν τα NPLs και οι δυνητικές απώλειες με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια.

-Η διαφάνεια στην γνωστοποίηση του κινδύνου και η ξεκάθαρη επικοινωνία των εποπτικών προσδοκιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας του κορωνοϊού, θα είναι σημαντικά για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η πειθαρχία της αγοράς.

-Τα μαξιλάρια ρευστότητας θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εάν χρειαστεί, ενώ μπορεί να υπάρξει ενισχυμένη εποπτική αναφορά προκειμένου να παρακολουθούνται οι πιέσεις στη ρευστότητα. Όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα υφιστάμενα μαξιλάρια για να απορροφήσουν τα κόστη αναδιάρθρωσης, πρώτα μειώνοντας το «μαξιλάρι» συντήρησης κεφαλαίου (Capital Conservation Buffer) για να απορροφηθούν οι ζημιές, ενώ οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν πως θα αντιστραφούν οι διανομές μερισμάτων, εάν χρειαστεί.

-Οι αρχές μπορεί να χρειαστεί να παρέμβουν με επιπλέον μέτρα στήριξης.

Τέλος, το ΔΝΤ τονίζει πως ο παγκόσμιος συντονισμός και η συνεργασία είναι κρίσιμης σημασίας για μια ομαλή ανάκαμψη, και οι πολιτικές θα πρέπει να σχεδιαστούν ώστε να διασφαλίσουν πως οι φτωχοί δεν θα μείνουν ακόμα πιο πίσω. Έτσι:

-Οι αποφασιστικές και συντονισμένες ενέργειες αυτών με μεγαλύτερη πολιτική δύναμη θα πρέπει λειτουργούν ως δημόσιο αγαθό για όλους τους άλλους και

-Οι αντιδράσεις πολιτικές πρέπει να προσαρμόζονται στα υφιστάμενα διοικητικά συστήματα και δυνατότητες.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, το ΔΝΤ τονίζει πως είναι έτοιμο να κινητοποιήσει την ύψους 1 τρις. δολαρίων δυνατότητα δανεισμού του για να βοηθήσει τα μέλη του να καταπολεμήσουν την επιδημία του κορωνοϊού και τα ευρύτατα ανθρώπινα, οικονομικά και χρηματοπιστωτικά της κόστη.
Ήδη, όπως αναφέρει, έχει λάβει αιτήματα χρηματοδότησης από περισσότερες από 20 χώρες και αναμένει να υπάρξουν περισσότερα αιτήματα.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"



economytoday.sigmalive.com