GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Αμερικανικά ΜΜΕ: Παρασκηνιακή στήριξη ΕxxonMobil σε Κογκρέσο για EastMed Act

Την  αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Exxon Mobil που δραστηριοποιείται στην Κυπριακή ΑΟΖ θεωρεί την κινητήρια δύναμη πίσω από την...



Την  αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Exxon Mobil που δραστηριοποιείται στην Κυπριακή ΑΟΖ θεωρεί την κινητήρια δύναμη πίσω από την ψήφιση του νομοσχεδίου  East Med Act που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στις ΗΠΑ,  ένα κοινό άρθρο του Τhe Intercept και τoυ Τhe Real News.

«Σε ένα διαιρεμένο Κογκρέσο, οι Αμερικανοί νομοθέτες κατάφεραν να συναινέσουν  για να βοηθήσουν την ExxonMobil να περάσει σημαντική νομοθεσία που θα μπορούσε να επαναδιατυπώσει τη γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών.», αναφέρεται.

«Κατά τη διάρκεια της νομοθετικής περιόδου των αργιών το Δεκέμβριο, οι νομοθέτες προώθησαν μια σκιώδη διάταξη στο πακέτο συνολικών δαπανών που ήρε  περιορισμούς των όπλων και ενίσχυσε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία αγωγών στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα», σημειώνεται.

Το νομοθετικό κείμενο, το οποίο αντικατοπτρίζει νομοσχέδιο που κυκλοφόρησε στο Κογκρέσο τον περασμένο χρόνο, υπόσχεται μια σειρά αμερικανικών ενισχύσεων για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου  στην ΑΟΖ  Ισραήλ και Κύπρου, «συμπεριλαμβανομένης της στήριξης για την κατασκευή αγωγών και τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου και δημιουργία ενός Ενεργειακού Κέντρου Ηνωμένων Πολιτειών-Ανατολικής Μεσογείου στην περιοχή που διευθύνεται από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ», σημειώνεται.

Το άρθρο αναφέρει πως, «η έγκριση της στρατιωτικής βοήθειας και της υποστήριξης του αγωγού (EastMed) δεν έλαβε ποτέ ούτε ακρόαση, ούτε πέρασε ψηφοφορία προς τα πάνω ούτε από κάτω ή έτυχε οποιαδήποτε ανοιχτής συζήτησης.
Η συμπερίληψή του στο πακέτο δαπανών αντικατοπτρίζει τον ισχυρό συνασπισμό πίεσης που συνήλθε για να υποστηρίξει τη συμφωνία (East Med Act)».

«Αυτός ο συνασπισμός περιλάμβανε ξένους παράγοντες συνδεδεμένους τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κύπρο, την Αμερικανικοεβραϊκή Επιτροπή, τους Ενωμένους Χριστιανούς για το Ισραήλ και μια ομάδα Ευαγγελικών που έχουν στενούς δεσμούς  με το Ισραήλ.
Οι ομάδες της ελληνο-αμερικανικής  διασποράς κινητοποιήθηκαν επίσης για να ασκήσουν πίεση για τη νομοθεσία. Το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας περιέγραψε την ψήφιση του νομοσχεδίου ως το «πιο φιλελληνικό (pro-hellenic) νομοσχέδιο της γενιάς».

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη  έκθεσή του με τίτλο «ΗΠΑ & Ελλάδα: Τονίζοντας μια στενότερη στρατηγική εταιρική σχέση»,  το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA), σημειώνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αναπτύξουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την ανακατανομή των δυνάμεών τους από την Τουρκία στην Ελλάδα ή / και στη βρετανική αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου, εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Απόρρητα έγγραφα που εξετάστηκαν από  Real News και The Intercept υποδηλώνουν ότι η Exxon Mobil ήταν στο επίκεντρο της προσπάθειας για  άσκησης πίεσης.
«Ο ενεργειακός γίγαντας ευνόησε και λειτούργησε καταλυτικά για να κερδίσει την υποστήριξη του έργου φυσικού αερίου (East Med) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στην Ουάσινγκτον, D.C.»



Στο δημοσίευμα μάλιστα αποκαλύπτεται σχετική επιστολή του ψευδοκράτους ημερομηνίας 13 Φεβρουαρίου 2018 που ασκεί μέσω της εταιρίας Prime Policy Group που προσέλαβαν έντονες πιέσεις εναντίον των  γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας  από την ΕΝΙ.

«Η Prime Policy Group είναι η διάδοχος του Black, Manafort, Stone και Kelly, μιας επιχείρησης που ήταν ο ομώνυμος σύμμαχος του προέδρου Donald Trump: «Paul Manafort και Roger Stone», σημειώνει το άρθρο.

Από την πλευρά του  Belén Balanyá, ερευνητής του Corporate Europe Observatory, δήλωσε ότι το πέρασμα αυτού του νομοσχεδίου συμβολίζει την επιρροή που έχει η Exxon Mobil στην πολιτική διαδικασία και της ΕΕ.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


sigmalive.com