GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Τι αναφέρει το think tank Rand για το Κυπριακό.

Τι αναφέρει το think tank Rand για το Κυπριακό Ηεξεύρεση λύσης του Κυπριακού στο ορατό μέλλον είναι απίθανη εκτιμά η διε...




Τι αναφέρει το think tank Rand για το Κυπριακό

Ηεξεύρεση λύσης του Κυπριακού στο ορατό μέλλον είναι απίθανη εκτιμά η διεθνούς φήμη αμερικανική δεξαμενή Rand Corporation, στην ευρείας έκτασης ανάλυση για την Τουρκία.
Και ως αιτία για την αδυναμία επίτευξης λύσης του Κυπριακού, αναφέρεται συγκεκριμένη ανάλυση είναι «η σκληρή γραμμή της Άγκυρας στα θέματα ασφάλειας τα οποία είναι πιθανό να παραμείνουν».

Η έκθεση που φέρει τον τίτλο «Η Εθνικιστική Πορεία της Τουρκίας» (Turkey’s Nationalist Course) περιέχει αρκετά σημεία για την Κύπρο και στο πως επηρεάζει τη συμπεριφορά της Άγκυρας στην περιοχή, στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Στη σελίδα 168 της έρευνας (από σύνολο 276) στο κεφάλαιο Κύπρος – το οποίο υπογράφει η Magdalena Kirchner – αναφέρονται οι εξελίξεις στο Κυπριακό. 
Σημειώνεται πως το Κυπριακό επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και πτυχές των σχέσεων μεταξύ ΕΕ-ΝΑΤΟ.
Επίσης αναφέρεται ότι η έντονη δραστηριοποίηση που έδειξε η κυβέρνηση του ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) για επίτευξη λύσης άρχισε να μειώνεται μετά το 2004 και την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

Και στη συνέχεια αναφέρονται τα εξής:

«ΟΙ συνομιλίες του 2015 ξεκίνησαν με μεγάλες υποσχέσεις καθώς οι μετριοπαθείς ηγέτες και των δύο κοινοτήτων ήταν δεσμευμένοι για επανένωση. 
Ωστόσο, διαφορές στα θέματα του περιουσιακού και τις διευθετήσεις στα ζητήματα της ασφάλειας για άλλη μια φορά αποδείχθηκαν αξεπέραστα και οι συνομιλίες ναυάγησαν στις 7 Ιουλίου 2017.

Ένα από τα κύρια σημεία που οδήγησαν τις συνομιλίες στο τέλμα ήταν η άρνηση της Τουρκίας να διαλύσει τη διοίκηση της ‘τουρκικής ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο’ και να αποσύρει 40.000 στρατιώτες από το νησί, οι οποίοι βρίσκονται εγκατεστημένοι από το 1974.

Από την αρχή, ο τελευταίος γύρος συνομιλιών υπονομεύθηκε από το αναπτυσσόμενο εθνικιστικό συναίσθημα στην Τουρκία και με την εκτίμηση εντός του ΑΚΡ ότι η Τουρκία λίγα έχει να κερδίσει από τις διαπραγματεύσεις, ειδικότερα σ’ ότι αφορά τις φιλοδοξίες της για ένταξη στην ΕΕ, μια προοπτική που παραμένει στάσιμη.

Επιτυχία στις συνομιλίες θα ενίσχυε τη φήμη της Άγκυρας ως χώρα που επιλύει προβλήματα με τους γείτονές της και θα συνέβαλλε στην ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας».

Η περί Κύπρου αναφορά καταλήγει με την εξής επισήμανση:
«Δεδομένου του διατηρούμενου αδιεξόδου ανάμεσα στις δύο κοινότητες στο νησί και τη συνεχιζόμενη σκληρή γραμμή της Άγκυρας στο θέμα της ασφάλειας, φαίνεται πως μια επίλυση θα παραμένει κάτι το απίθανο στο ορατό μέλλον και ο παράγοντας Κύπρος θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και τη συνεργασία ασφάλειας ΝΑΤΟ-ΕΕ»

pentapostagma.gr

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"