GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Άγγελος Συρίγος: Η Τουρκία πιο μόνη από ποτέ στην Αν. Μεσόγειο

Αυτή την στιγμή η Τουρκία έχει δημιουργήσει εναντίον της ένα μέτωπο που ξεκινά από την Τυνησία και την Λιβύη συνεχίζει στην Αίγυ...



Αυτή την στιγμή η Τουρκία έχει δημιουργήσει εναντίον της ένα μέτωπο που ξεκινά από την Τυνησία και την Λιβύη συνεχίζει στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ και τελειώνει στην Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τονίζει στο liberal.gr ο βουλευτής της ΝΔ Αγγελος Συρίγος, προσθέτοντας ότι όλοι αυτοί είναι ενοχλημένοι με τον Ερντογάν.

Στην λογική αυτή ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο εξηγεί ότι τα κέρδη από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ήταν ακριβώς ότι ανακαλύπτουμε επιτέλους την περιοχή μας και τις δυνατότητες που αυτή μας δίνει για μακροχρόνιες στρατηγικές συμμαχίες με τις σωστές χώρες.

Ερωτηθείς, πόσο μπορεί να τραβήξει το σχοινί στο προσφυγικό ο Ερντογαν, εκτιμά ότι ροές προς τα νησιά θα αυξηθούν, ωστόσο δεν θα φτάσουν σε αριθμούς σαν αυτούς που υπονοεί ο Τούρκος Πρόεδρος με τις τελευταίες του δηλώσεις.
“Ο Ερντογάν δεν είναι κουτός να ανοίξει τόσο πολύ την στρόφιγγα των προσφύγων.
Την ανοίγει τόσο, όσο χρειάζεται για να υπενθυμίζει το ζήτημα και να δημιουργεί τα γνωστά προβλήματα στην Ελλάδα”, επισημαίνει ο κ. Συρίγος.
Και μιλά για μια Ευρώπη “όμηρο” της Τουρκίας, η οποία τρέμει στην ιδέα να ξημερώσει μια αντίστοιχη κατάσταση με εκείνη του 2015, γι' αυτό και το πιθανότερο είναι να ικανοποιήσει το αίτημα του Τούρκου Προέδρου για περισσότερα κονδύλια.

Οσο για το μέτωπο της Συρίας, απαντά ότι η προέλαση των δυνάμεων του Ασαντ είναι το μάθημα που πήρε από τον Πούτιν ο Ερντογάν επειδή δεν τήρησε την μεταξύ τους συμφωνία του 2018, τώρα επομένως θα υπάρξει μια νέα μεταβατική περίοδος μέχρι να έρθει η στιγμή για την επόμενη σύγκρουση.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Τι βλέπετε τελικά να συμβαίνει στη Συρία;
Θα κλιμακωθεί η αντιπαράθεση με την Τουρκία;
Το ρωτώ γιατί φαίνεται ότι οι δυνάμεις του Άσαντ προελαύνουν παρά τις απειλές Ερντογάν…

Το 2018 Τουρκία και Ρωσία ήρθαν σε συμφωνία την περιοχή του Ιντλίμπ, όπου είχαν συγκεντρωθεί φανατικοί μουσουλμάνοι από όλη την υπόλοιπη Συρία.
Η Αγκυρα είχε συμφωνήσει να κατασκευάσει 12 φυλάκια στην περιοχή και παράλληλα να αποκλείσει τους τρομοκράτες από τον βαρύ τους οπλισμό. 
Φαίνεται ότι δεν προχώρησε αυτές τις ενέργειες, η Ρωσία αντέδρασε και έδωσε το πράσινο φως στις δυνάμεις του Ασαντ να προελάσουν.
Παράλληλα φαίνεται ότι η Τουρκία αντί να κάνει 12 φυλάκια κατασκεύασε τελικά στην περιοχή 12 μικρά στρατόπεδα.
Εξ αυτών, τα τέσσερα είναι αυτή την στιγμή περικυκλωμένα από τις δυνάμεις του Άσαντ.

Εκτιμώ ότι μέσα στις επόμενες ημέρες Πούτιν και Ερντογάν θα τα βρουν.
Εχει ωστόσο προηγηθεί και μια επίδειξη δυνάμεως από τον Πούτιν προς τον Ερντογάν μέσω της επίθεσης σε τούρκους στρατιώτες που βρίσκονταν εκτός ενός εκ των στρατοπέδων, στέλνοντάς του το μήνυμα ότι εκείνος είναι ο ισχυρός παίκτης στην περιοχή.
Ο Ερντογάν πήρε το μάθημα και τώρα θα υπάρξει μια νέα μεταβατική περίοδος μέχρι να έρθει η στιγμή για την επόμενη σύγκρουση.
Ούτως ή άλλως ο Τούρκος πρόεδρος είναι στην προκειμένη περίπτωση ο αδύναμος παίκτης.

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν οι συγκρούσεις στην αύξηση των προσφύγων, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για νέες ροές προς την Ελλάδα; 

Την στιγμή αυτή, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ξένες ανθρωπιστικές οργανώσεις, υπάρχουν γύρω στους 120.000 πρόσφυγες στα τουρκο-συριακά σύνορα στην περιοχή του Ιντλίμπ.
Είναι έτοιμοι να περάσουν στην Τουρκία, ωστόσο εκείνη τους εμποδίζει να περάσουν στο έδαφός της.
Ο αριθμός του 1 εκατομμυρίου ανθρώπων, για τον οποίο έκανε λόγο ο Ερντογάν, λέγοντας ότι μπορεί να περάσουν από την Συρία προς την Τουρκία, είναι υπερβολικός.

Σήμερα στην Τουρκία διαμένουν 3,7 εκατ. Σύροι πρόσφυγες, επισήμως καταγεγραμμένοι από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Θεωρητικά ένα μεγάλο τμήμα επιθυμεί να ταξιδέψει στην Ευρώπη.
Ο Ερντογάν λοιπόν υπονοεί για μια ακόμη φορά ότι θα ανοίξει τα σύνορα και θα τους αφήσει να περάσουν.
Αυτές οι απειλές έχουν ισχύ και βρίσκουν ευήκοα ώτα, γιατί η Ευρώπη δεν θέλει να βιώσει ξανά συνθήκες 2015.
Από την άλλη πλευρά ο Ερντογάν δεν είναι κουτός να ανοίξει τόσο πολύ την στρόφιγγα.
Την ανοίγει τόσο, όσο χρειάζεται για να υπενθυμίζει το ζήτημα και να δημιουργεί και στην Ελλάδα τα γνωστά προβλήματα.

Πιστεύετε επομένως ότι θα δούμε αύξηση των ροών προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά το επόμενο διάστημα ;

Ο μεγαλύτερος αριθμός ροών προς τα ελληνικά νησιά ήταν περίπου 9.000 άτομα, τον Οκτώβριο του 2015. 
Απέχουμε πάρα πολύ από αυτόν τον αριθμό.
Αλλά στην απελπιστική κατάσταση όπου βρίσκονται τα νησιά, ακόμη και 300 άτομα την ημέρα να έρχονται, αποτελεί πρόβλημα.
Σίγουρα λοιπόν το προσεχές διάστημα οι αφίξεις θα αυξηθούν, ωστόσο δεν θα φτάσουν σε τέτοιους αριθμούς.
Κρατά με τον τρόπο αυτό ο Ερντογάν την Ευρωπαϊκή Ένωση όμηρο, προκειμένου να εισπράξει περισσότερα χρήματα.
Πιστεύω ότι θα τα καταφέρει.
Η Ευρώπη τρέμει στην ιδέα να ξημερώσει μια αντίστοιχη κατάσταση με εκείνη του 2015, γι’ αυτό θα κάνει ό,τι μπορεί για να την αποφύγει.

Οσο για εμάς, πρέπει να αποσυμφορήσουμε άμεσα τα νησιά, να αρχίσει επιτέλους να προχωρά με ταχύτητα η εξέταση των αιτήσεων ασύλου βάσει του νέου νόμου, και τρίτον να δούμε πως μπορούμε να περιορίσουμε τις ροές εισερχομένων προσφύγων στην Ελλάδα.

Ας πάμε στις εξελίξεις στην Αν.Μεσόγειο.
Τις τελευταίες ώρες το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ βρίσκεται στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, μαζί με τα γαλλικά πολεμικά σκάφη που το συνοδεύουν.
Ποιο εκτιμάτε ότι θα είναι το επόμενο βήμα των Γάλλων και η αντίδραση της Τουρκίας ;

Η Γαλλία έκανε μια πρώτη κίνηση να δείξει έμπρακτα την ενόχλησή της στην Τουρκία.
Εάν αυτό το μήνυμα έγινε κατανοητό από την Άγκυρα, αυτό θα φανεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Είναι ακόμη νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα.
Επίσης δεν ξέρουμε αν θα δούμε και δεύτερη κίνηση από την Γαλλία.
Εκτιμώ ωστόσο ότι σε αυτή την φάση δεν θα υπάρξει άλλο βήμα.
Η αντίδραση των Γάλλων θα είναι εντελώς διαφορετική εφόσον βρεθεί κοίτασμα.

Επίσης εντελώς διαφορετική θα είναι η στάση τους, εφόσον οι Τούρκοι παρεμποδίσουν την κοινοπραξία TOTAL-ENI να διεξάγει έρευνες.

Πώς κουμπώνει με τις εξελίξεις στην περιοχή της Αν.Μεσογείου η επίσκεψη Μητσοτάκη σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;

Αυτή την στιγμή η Τουρκία έχει δημιουργήσει απέναντι της ένα μέτωπο που ξεκινά από την Τυνησία και την Λιβύη προχωρά στην Αίγυπτο και το Ισραήλ και τελειώνει στην Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ολοι αυτοί είναι ενοχλημένοι από την Τουρκία.
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού ήταν εξαιρετικά χρήσιμη καθώς ανακαλύπτουμε επιτέλους την περιοχή μας και τις δυνατότητες που αυτή μας δίνει.
Πρέπει να έχουμε ψύχραιμο μάτι, προκειμένου να διακρίνουμε τις σωστές χώρες με τις οποίες μπορούμε να κάνουμε μακροχρόνιες στρατηγικές συμμαχίες.


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"