GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΑΚΑΝΘΟΥ - ΕΟΚΑ : "Σύγκρουσιν εις Ακανθούν. Οι στρατιώται υποχωρούν

( Στην Ακανθού Υποτομεάρχης ήταν ο Κώστας Ιωάννου Νικήτας φλογερός πατριώτης, ακούραστος και αυστηρός αντάρτης, ο οποίος ανέλαβε...



( Στην Ακανθού Υποτομεάρχης ήταν ο Κώστας Ιωάννου Νικήτας φλογερός πατριώτης, ακούραστος και αυστηρός αντάρτης, ο οποίος ανέλαβε την όλη δραστηριότητα στον Υποτομέα του.
Σημειώνω ιδιαίτερα τη προσφορά του Νικήτα γιατί με έχει κατασυγκινήσει και υπήρξε αληθινά η ψυχή της Οργάνωσης εκεί στην Ακανθού)

ΔΙΓΕΝΗΣ ΣΤΟ "ΧΡΟΝΙΚΟΝ" ΓΙΑ ΑΚΑΝΘΟΥΝ

"Σύγκρουσιν εις Ακανθούν. Οι στρατιώται υποχωρούν

Τόλμην και ευψυχίαν, ανδρών και γυναικών, συναντά κανείς εις όλα τα χωρία της Κύπρου.
Άοπλοι άνδρες και γυναίκες, προ παντός αι τελευταίαι, επετέλεσαν έργον αξιοζήλευτον, όμοιον του οποίου σπανίως συναντά κανείς εις παρεμφερείς αγώνας.

Η ΒΑ περιοχή της νήσου, Αμμόχωστος και Καρπασία συναγωνίζονται αλλήλας εις τας επιθέσεις κατά του αντιπάλου.
Η κωμόπολις Ακανθούς διαδραμάτισε σοβαρόν ρόλον εις τον κυπριακό αγώνα.
Μέσα Δεκεμβρίου 1957, το γυναικείον τμήμα της ΑΝΕ έλαβε οδηγίας να παρενοχλεί διαρκώς τους Άγγλους στρατιωτας, ίνα απασχολεί ούτω δυνάμεις τούτων.
Το απόγευμα 19/12/1957 αι νεανίδες Ακανθούς παρηκολούθουν θρησκευτικόν μάθημα εις το οίκημα ΟΧΕΝ.
Εκείνη τη στιγμή ενεφανίσθησαν εις την κωμόπολιν Άγγλοι στρατιώται και αστυνομικοί εν πολιτική περιβολή, οι οποίοι διήλθον προ του οικήματος της ΟΧΕΝ με διαθέσεις ερεύνης.


Αι νεανίδες αποφασίζουν να δράσουν.
Χωρίζονται εις δύο ομάδας και αρχίζει εντός ολίγου λιθοβολισμός των Άγγλων.
Συνεπεία τραυματισμού μερικών εξ αυτών, ούτοι εσπευσμένως εγκαταλείπουν την Ακανθούν.

Μετ' ολίγα όμως λεπτά κατέφθασαν εις αυτήν πολλοί στρατιώται, οι οποίοι ήρχισαν να περιζώνουν την εκκλησία δι'ερεύνας.
Ο ιερεύς ετέλει τον εσπερινόν "Ευλογητός ο Θεός ημών..." μα οι Άγγλοι που να σεβασθούν Θεόν και λειτουργία.
Ητοιμάζοντο να εισορμήσουν εντός του ναού όταν ο διάκονος παρεμβάς λέγει εις τον ιερέα: " παπά μου άφησε την λειτουργία και έχομεν πόλεμον τώρα.
Αν ζήσωμεν συνεχίζομεν ύστερα."
Η λειτουργία διεκόπη, εκλείσθησαν αι θύραι του ναού, εδόθη το σύνθημα συναγερμού και ολόκληρος η κοινότης ευρέθη επί ποδός.
Ήρχισε βιαιότατη σύγκρουσις στρατιωτών και χωρικών που διήρκεσε πολλην ώραν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν στρατιώται και 4-5 χωρικοί.

Τελικώς οι στρατιώται υπεχώρησαν και ο ιερεύς συνέχισε την λειτουργίαν...η ανωτέρω σύγκρουσις εις Ακανθούν δεν είναι η μοναδική εις την κωμόπολιν.



ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΚΩΜΟΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΠΟΥ ΗΓΩΝΙΣΘΗΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΓΥΜΝΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ, ΚΑΙ ΑΝΤΕΤΑΞΑΝ ΤΑ ΣΤΗΘΗ ΤΩΝ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟΝ ΟΠΛΟΝ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΑΜΑΣΤΟΝ ΨΥΧΙΚΟΝ ΣΘΕΝΟΣ ΔΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΟ ΕΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΝΑΤΕΘΕΝ ΕΡΓΟ ΚΑΤΑ ΤΡΟΠΟΝ ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΟΝ, ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΕΚ ΒΑΘΟΥΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΜΑΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΗΡΩΙΚΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ.
Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΞΕ ΜΕΓΙΣΤΗ!"


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"