GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

F35 με ελληνικό άρωμα; Το οπλικό σύστημα «όλων των εποχών» στην Ελλάδα

Ολοένα και φουντώνει η συζήτηση στην Ελλάδα για την απόκτηση F35 και τη συμπαραγωγή με τις ΗΠΑ.  Το όλο ζήτημα της προμήθειας ...



Ολοένα και φουντώνει η συζήτηση στην Ελλάδα για την απόκτηση F35 και τη συμπαραγωγή με τις ΗΠΑ. 
Το όλο ζήτημα της προμήθειας αλλά και της συμπαραγωγής του οπλικού συστήματος «όλων των εποχών» προέκυψε πριν αλλά και μετά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ την Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σημείωσε πως η Ελλάδα θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F35, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα, υπό τις παρούσες συνθήκες, χρειάζεται πιο εξελιγμένους εξοπλισμούς.
Τις προηγούμενες μέρες ο ΥΕΑΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας για το ίδιο θέμα ανέφερε ότι «Για να πας στη συμπαραγωγή του F35 πρέπει να διαθέτεις υποδομές».

Η βασική υποδομή της Ελλάδας όσον αφορά την αεροπορική αμυντική βιομηχανία είναι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, είπε.
Σημειώνεται εδώ ότι η ΕΑΒ είναι η μεγαλύτερη αεροναυπηγική και αμυντική εταιρεία της Ελλάδας.

Ιδρύθηκε το 1975 και κύρια αποστολή της είναι η παροχή υπηρεσιών και προϊόντων για την υποστήριξη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Παράλληλα η ΕΑΒ, εφαρμόζοντας τα τελευταία χρόνια μία στρατηγική εξωστρέφειας, δημιούργησε μία διευρυμένη πελατειακή βάση και αποτελεί σήμερα αξιόπιστο συνεργάτη των διεθνώς πρωτοστατούντων εταιρειών του βιομηχανικού κλάδο της αεροναυπηγικής.

Συνδυάζοντας τεχνολογίες αιχμής με πιστοποιημένες διαδικασίες παραγωγής και ένα άριστα καταρτισμένο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, η ΕΑΒ προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.
Ανάμεσα σ’ άλλα η ΕΑΒ κατασκευάζει το 30% της ατράκτου των αεροσκαφών F-16 της παγκόσμιας αγοράς, κατασκευάζει και συναρμολογεί μείζονα συγκροτήματα της ατράκτου του μεταγωγικού αεροσκάφους τύπου C-130J για την παγκόσμια αγορά.
Συντηρεί τους κινητήρες T56 των αεροσκαφών C130 της Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας.
Συμβάλλει επίσης στη δομική και αναβάθμιση αεροσκαφών F-16 της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σημειώνεται εδώ ότι σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ (12/1) αναφέρει ότι στο ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τέθηκε στο τραπέζι το ζήτημα της απόκτησης δύο μεταχειρισμένων αμερικανικών καταδρομικών πλοίων τύπου Ticonderoga προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι μεγάλες ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στο παρελθόν η Ελλάδα είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον προκειμένου να της παραχωρηθούν δύο μεταχειρισμένα αντιτορπιλικά από τις ΗΠΑ τύπου Arleigh Burke, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Επιπλέον, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι Αμερικανοί είχαν προτείνει στη χώρα μας ακόμη και συμπαραγωγή νέων πολεμικών πλοίων.

Κλείνοντας, σημειώνεται δημοσίευμα της ελληνικής έκδοσης της huffingtonpost.gr που αναφέρει ότι το F-35, αν και σχετικά «νεαρό»,έχει ήδη καταφέρει να γίνει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα οπλικά συστήματα όλων των εποχών:
Πρόκειται για ένα μαχητικό το οποίο σχεδιάστηκε για να ενσωματώνει την αιχμή της στρατιωτικής τεχνολογίας, αλλά το κόστος του προγράμματός του και ο χρόνος που χρειάστηκε ξεπέρασαν κατά πολύ τις προβλέψεις, ενώ σειρά προβλημάτων που εμφανίστηκαν στα μαχητικά έκαναν πολλούς να μιλούν κατά καιρούς για μια μεγάλη αποτυχία.

Επίσης, το μαχητικό βρέθηκε στο επίκεντρο μιας από τις μεγαλύτερες εσωτερικές κρίσεις στην ιστορία του ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκία, που υποτίθεται θα αποκτούσε μέχρι και 100 αεροσκάφη, αποπέμφθηκε από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς των ρωσικών συστημάτων S-400. Επίσης, η Ελλάδα ενδιαφέρεται πλέον και επίσημα για προμήθεια του προηγμένου μαχητικού.

Το F-35 θεωρείται πλέον ότι έχει φτάσει στην εποχή της «ωριμότητάς» του, και ότι, με τις «παιδικές ασθένειες» να έχουν εντοπιστεί, τώρα αποκαλύπτει στην πραγματικότητα τις τεράστιες δυνατότητές του ως το πλέον προηγμένο μαχητικό του πλανήτη.


sigmalive.com