Είναι πλέον ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι ο Πούτιν δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την κατασκευή του αγωγού East Med (από Ελλάδ...
Είναι πλέον ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι ο Πούτιν δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την κατασκευή του αγωγού East Med (από Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο), και για αυτό στηρίζει αναφανδόν τον Τούρκο πρόεδρο σε ότι παράλογο του ζητήσει ο ίδιος μέχρι τώρα.
Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει σήμερα ότι, ο γνωστός κολοσσός Gazprom έχει διατυπώσει επίσημα στο Κρεμλίνο αυτό το ζήτημα που αφορά την ενεργειακή εξάρτηση και τον ανταγωνισμό για την χορήγηση φυσικού αερίου στην ΕΕ.
«Ο αγωγός EastMed, είναι ένα κοινό έργο του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και της Αιγύπτου, και σύντομα θα εμφανιστεί στην αγορά φυσικού αερίου της Νότιας Ευρώπης», αναφέρει Ρώσος ειδικός.
Είναι ενδιαφέρον ότι, μόλις είχαμε την συμφωνία στην Αθήνα, αυτός ο αγωγός φυσικού αερίου έγινε ο λόγος για τον έμμεσο πόλεμο της Τουρκίας με αυτές τις χώρες στη Λιβύη.
«Ο EastMed μπορεί δικαίως λοιπόν να θεωρηθεί το σύμβολο της αλλαγής της γεωπολιτικής καταστάσεως στην Α.Μεσόγειο.
Παλαιότερα το Ισραήλ εξαρτιόταν από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά τώρα θέλει να ελέγξει την αγορά στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, οι γειτονικές αραβικές χώρες έθεσαν πολλά εμπόδια στο εβραϊκό κράτος για να μεταφερθεί φυσικό αέριο, έτσι η μεγάλη αγορά της Ευρώπης θεωρείται πανάκεια», συνεχίζει ο ίδιος.
Όλα άλλαξαν την δεκαετία του 2000, όταν οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου άρχισαν να ερευνούν το υποθαλάσσιο χώρο για πετρέλαιο και αέριο ανακαλύπτοντας τεράστια κοιτάσματα.
Το 2009 εκτιμήθηκε ότι το ισραηλινό κοίτασμα Tamar, διαθέτει 307 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ το 2010 το κοίτασμα Leviathan, 453 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (σύμφωνα με ορισμένες εκθέσεις, ο όγκος των μη προσδιορισμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου μπορεί να υπερβαίνει τα 3 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα).
Η Αίγυπτος ανακάλυψε το κοίτασμα Zohr, με 453 δισ. κυβικά μέτρα και η Κύπρος το κοίτασμα Αφροδίτη που έχει αξία 170 δισ. Ευρώ αντίστοιχα.
Η πλουσιότερη και πιο ενεργοβόρα ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου είναι ο καλύτερος “πελάτης” και επομένως το σχέδιο κατασκευής του υπεράκτιου αγωγού EastMed έχει ωριμάσει για τα καλά.
Ο αγωγός θα συνδέσει την Ανατολική Μεσόγειο με τη Νότια Ευρώπη, με την παραγωγή να κυμάινεται σε σχετικά μέτρια αρχικά επίπεδα των 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.
Το μήκος του αγωγού είναι εντυπωσιακό και φτάνει τα 1900 χιλιόμετρα, ευρισκόμενο σε πολύ μεγάλα βάθη, γεγονός που θα περιπλέξει την κατασκευή και θα αυξήσει το κόστος της.
Εκτιμάται ότι το κόστος κυμαίνεται από 7 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο EastMed δεν αφορά μόνο την οικονομία, αλλά πιο πολύ την πολιτική.
Το έργο υποστηρίζεται στρατιωτικά τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις ΗΠΑ.
Είναι πολύ σημαντικό οι ευρωπαϊκές αρχές να απομακρύνουν την εξάρτηση τους από την Ρωσία και τους αγωγούς Nord Stream-1-2 και Turk Stream.
Για την Gazprom, αυτό σημαίνει την εμφάνιση ενός άλλου ανταγωνιστή στην αγορά της Νότιας Ευρώπης, όπου το σχέδιο TAP-TANAP αντιτίθεται ήδη στο «τουρκικό ρεύμα», ενώ υπάρχει το αλγερικό και λιβυκό φυσικό αέριο και το LNG.
“Λανθασμένη εκτίμηση μεριδίου αγοράς.
Το πόσο σοβαρό είναι αυτό, το δείχνει η συμπεριφορά της Άγκυρας, η οποία απροσδόκητα έγινε σύμμαχος της Μόσχας.
Η Τουρκία, με εξαιρετική δυσαρέσκεια, παρατηρεί πως οι γείτονες μοίρασαν τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μεσογείου, μη λαμβάνοντας υπόψιν την χώρα.
Η Άγκυρα χρησιμοποιεί ενεργά τον “τουρκικό κατεχόμενο θύλακα” στην Κύπρο για να προωθήσει τα συμφέροντά της στη Μεσόγειο και αμφισβητεί τις απαιτήσεις του ελληνικού τμήματος του νησιού στα πεδία φυσικού αερίου.
Τώρα όμως η Άγκυρα αντιτίθεται σθεναρά και στην κατασκευή του αγωγού EastMed, ο οποίος ανταγωνίζεται στη νότια Ευρώπη, τους αγωγούς TAP-TANAP και τον Turk Stream”.
Η σοβαρότητα των προθέσεων των Τούρκων για υπεράσπιση των συμφερόντων τους αποδεικνύεται από την απόφαση του Προέδρου Ερντογάν να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης, στην οποία αντιτίθενται κυρίως στην Αίγυπτο που είναι αντίπαλος της και σε μικρότερο βαθμό σε Ελλάδα και Κύπρο», τονίζει το ρωσικό άρθρο.
Εκτιμήσεις ρωσικών ινσιστιτούτων αναφέρουν ότι όλα αυτά μπερδεύονται σε πιθανή σοβαρή σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο.
“Δεδομένου ότι τα συμφέροντα της Μόσχας και της Άγκυρας στην αγορά φυσικού αερίου στην Νότια Ευρώπη συμπίπτουν, μπορεί να είναι πιο συνετό να μην τεθούν εμπόδια στους Τούρκους”, δηλώνει Ρώσος αμυντικός αναλυτής, η γνώμη του οποίου σαφώς και αντανακλά αυτή του Κρεμλίνου.
Τώρα αρχίζουν ίσως να κατανοούμε πολλοί ότι, ο αγωγός East Med θα φέρει εξελίξεις και γεγονότα στην Α.Μεσόγειο, που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα Ελλάδος και Κύπρο από μια Τουρκία, η οποία ετοίμαζε να υφαρπάξει σχεδόν τα πάντα στην περιοχή.
pentapostagma.gr