GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Έτοιμη η Αίγυπτος να ανέβει στο άρμα του αγωγού East Med;

Πολλά έχουν γραφτεί τους τελευταίους μήνες και τις τελευταίες μέρες  για την πολιτική και τεχνο-οικονομική βιωσιμότητα του αγωγο...



Πολλά έχουν γραφτεί τους τελευταίους μήνες και τις τελευταίες μέρες  για την πολιτική και τεχνο-οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου East Med που θα συνδέει Ισραήλ-Κύπρο-Ελλάδα-Ιταλία μεταφέροντας τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στη ευρωπαϊκή αγορά.

Κάποιοι αναλυτές διέγνωσαν μάλιστα και σύγκρουση συμφερόντων με την Αίγυπτο το επόμενο διάστημα. 
Ωστόσο  η αγγλόφωνη αραβική ιστοσελίδα Αl-Monitor σε σημερινό της άρθρο φιλοξενεί απόψεις ειδικών και πρώην Αιγυπτίων αξιωματούχων που ξεκαθαρίζουν πως όχι μόνο δεν επηρεάζεται η Αίγυπτος αλλά αντιθέτως το Κάιρο θα μπορούσε να συμμετέχει και αυτό στον αγωγό East Med στο προσεχές μέλλον.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με την Al-Monitor, το μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας Maher Aziz αρνήθηκε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed θα έχει οποιεσδήποτε επιπτώσεις στην Αίγυπτο όσον αφορά το εμπόριο και την ανταλλαγή ενέργειας στην περιοχή.
«Είναι φυσιολογικό ο αγωγός αερίου να εκτείνεται από τα ισραηλινά πεδία στην Κύπρο και από εκεί στην Ευρώπη.
Δεν είναι απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) για την επέκταση μιας άλλης γραμμής (αγωγού) από την Αίγυπτο που να  συνδέεται με τον  EastMed», είπε.

Η Αίγυπτος, συνέχισε,  έχει ήδη συμφωνήσει με την Κύπρο να κατασκευάσει έναν αγωγό.
«Αυτό σημαίνει ότι η Αίγυπτος μπορεί να φτάσει στην Ευρώπη, ειδικά επειδή έχει πλεόνασμα φυσικού αερίου που χρειάζεται η Ευρώπη που διψά για ενέργεια.
Είναι φυσιολογικό να παίρνει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Αίγυπτο ».

Για το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (ΕMGF) o Aziz  επεσήμανε πως οι επτά χώρες που συμμετέχουν μοιράζονται ένα όραμα της περιφερειακής ολοκλήρωσης.
«Αυτό υποστηρίζει τη συνεργασία μεταξύ τους και όχι τον ανταγωνισμό», είπε.

Στο ίδιο πλαίσιο ο  πρώην Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Οσάμα Καμάλ, υποστήριξε σε τηλεφωνική του παρέμβαση στην τηλεοπτική εκπομπή «Κάιρο Τώρα» στις 7 Ιανουαρίου, ότι ο αγωγός EastMed δεν θα επηρεάσει τη συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία το Τελ Αβίβ θα εξάγει φυσικό αέριο προς την Αίγυπτο από τα θαλάσσια αποθέματά του.

Yπενθυμίζεται πως στις 15 Ιανουαρίου, η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι άρχισε να εισάγει φυσικό αέριο από το Ισραήλ, το οποίο θα υγροποιείται και θα εξάγεται στην Ευρώπη, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες που αποτιμάται στα 13,3 δισεκ. ευρώ.

Επιπλέον ο  Καμάλ  εξήγησε πως  η Ευρώπη καταναλώνει ετησίως 200 δισ. Κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Το ένα τρίτο αυτής της ποσότητας είναι εξασφαλισμένο από τη Ρωσία και το υπόλοιπο από άλλες χώρες.
Ο Κάμαλ επεσήμανε ότι η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Ελλάδα δεν θα παράγουν τεράστια ποσότητα αερίου αλλά τέτοια που θα φτάνει έως και 50 δισ. κυβικά μέτρα.

Aπό την πλευρά του ο Ramadan Abul Ela, καθηγητής μηχανικής πετρελαίου και αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου «Pharos» της Αλεξάνδρειας μιλώντας στο Al Monitor, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η  συζήτηση για την κατασκευή του East Med είναι μια προσπάθεια να σταλθεί στην Αίγυπτο ένα μήνυμα ότι υπάρχει εναλλακτική λύση για την παροχή αερίου στην Ευρώπη, ώστε να μην τηρεί μελλοντικές συνθήκες στη διέλευση φυσικού αερίου μέσω  αυτής  εδάφη».
Σημείωσε, ωστόσο, «Αν υποθέσουμε ότι ο αγωγός EastMed κατασκευάστηκε, δεν θα επηρέαζε την Αίγυπτο ».

Να υπενθυμίσουμε ότι τις προηγούμενες μέρες το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε και δημοσίευμα του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων «Anadolu», σύμφωνα με το οποίο «ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο «δεν πιστεύει» στον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed.
Μετά από παρέμβαση το δημοσίευμα  απέσυρε την αναληθή ανάρτηση και ανασκεύασε την είδηση αφού ο Ντι Μάιο δήλωσε ότι «το σχέδιο του EastMed θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο στάδιο».

Σιγμα