GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Εξηγήσεις γερμανικής κυβέρνησης γιατί δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στη Διάσκεψη για τη Λιβύη

Στην σημερινή κυβερνητική ενημέρωση στο Βερολίνο συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη, που θα πραγμ...




Στην σημερινή κυβερνητική ενημέρωση στο Βερολίνο συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ανάμεσα στα άλλα, τέθηκε και το ερώτημα γιατί η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των χωρών που θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη για τη Λιβύη.
Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, κα Ντέμερ απάντησε πως «συγχωρέστε με, αλλά δεν μπορώ να πω δημοσίως τους λόγους για τους οποίους δεν κλήθηκε η Ελλάδα».
Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, κ. Μπρέλ έδωσε κάποιες περαιτέρω εξηγήσεις, λέγοντας πως η διάσκεψη αποτελεί μια τελείως διαφορετική διαδικασία, που στόχο της έχει να συμφωνήσουν τα βασικά μέρη που επηρεάζουν τις αντιμαχόμενες παρατάξεις στη Λιβύη.

Αναφέρθηκε ωστόσο -κατόπιν σχετικού ερωτήματος-  στην συμφωνία για την ΑΟΖ Λιβύης-Τουρκίας, σημειώνοντας πως «βεβαίως και κατανοούμε τις ανησυχίες της Ελλάδας για την συμφωνία αυτή, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα της διάσκεψης.
Οποιεσδήποτε συμφωνίες, όπως αυτή της Τουρκίας-Λιβύης, πρέπει να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και δεν είναι ανεκτό με τέτοιες συμφωνίες να λαμβάνονται αποφάσεις σε βάρος τρίτων κρατών».

Πρόσθεσε δε πως θα δοθούν άλλες ευκαιρίες για να εκπροσωπηθεί η Ελλάδα και πως οι χώρες που δεν λαμβάνουν μέρος θα εκπροσωπηθούν από την ΕΕ.

Το ΚΥΠΕ ρώτησε το ποιος ετοίμασε την λίστα των συμμετεχόντων στη διάσκεψη κρατών, η Καγκελάριος Μέρκελ,  ή ο εκπρόσωπος των ΗΕ κ. Σαλαμέ.
Και η απάντηση που δόθηκε από την αναπληρώτρια κυβερνητική  εκπρόσωπος ήταν «πως αυτό έγινε σε συνεργασία Γερμανίας-ΗΕ».

.