GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Λιβύη: Την Κυριακή η διάσκεψη του Βερολίνου - Εκτός λίστας η Ελλάδα

Στις 19 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί τελικά στο Βερολίνο η Διάσκεψη για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης, όπω...



Στις 19 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί τελικά στο Βερολίνο η Διάσκεψη για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης, όπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Καγκελαρίου 'Ανγκελα Μέρκελ, στη Διάσκεψη, που είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Επίσης, πρόσκληση να συμμετάσχουν έχουν λάβει ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και ο Χαλίφα Χάφταρ.

Όπως αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει αναλάβει ρόλο «οικοδεσπότη» μιας διαδικασίας διαβούλευσης, από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον ειδικό απεσταλμένο του για την Λιβύη Γασάν Σαλαμέ.
Στόχος της διαδικασίας είναι, με μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για μια κυρίαρχη Λιβύη καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία της διάσκεψης συμπίπτει και με την ημερομηνία επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, ο οποίος θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ. το πιθανότερο πριν από τη διάσκεψη.


Παρότι η λίστα με τις χώρες που έχουν προσκληθεί μπορεί να μην είναι οριστική, το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας είχε αρχίσει να απομακρύνεται ήδη από χθες, μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ.
Ο κ. Ζάιμπερτ απαριθμώντας τα κράτη με τα οποία η Γερμανία έχει έρθει σε επαφή για τη διοργάνωση της διάσκεψης ανέφερε και την Τουρκία, ενώ ερωτηθείς για την επιθυμία που έχει εκφράσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να συμμετέχει και αυτός στη διάσκεψη, περιορίστηκε στη δήλωση ότι από τη στιγμή που ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες της διάσκεψης θα ανακοινωθεί και ο κατάλογος εκείνων που θα παραβρεθούν.
Αργότερα, σύμφωνα με τη Deutsche Well, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η Διαδικασία του Βερολίνου, όπως ονομάζονται οι γερμανικές προσπάθειες για την αναζήτηση ειρηνικής λύσης για τη Λιβύη, «συνεργάζεται με εκείνα τα κράτη που έχουν άμεση επιρροή στην κατάσταση στη Λιβύη.»

Πέτσας: Έχουμε ζητήσει να λάβουμε μέρος στη διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη

Για τη Διάσκεψη του Βερολίνου ρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το πρωί της Τρίτης και απάντησε ότι "η Ελλάδα κάνει κάθε προσπάθεια εμπλοκής σε κάθε προσπάθεια πολιτικής λύσης στη Λιβύη και γι' αυτό έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε στη διαδικασία του Βερολίνου".

«Δεν είμαστε από τα κράτη που συμμετείχαμε στην αρχή της διαδικασίας, είναι άλλοι αυτοί που πρέπει να απαντήσουν γιατί δεν είμαστε και όχι εμείς» τόνισε ο ίδιος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρχικά σημείωσε στην απάντησή του μετά από σχετική ερώτηση ότι «έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα τόσες πολλές πρωτοβουλίες που κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα.
Είτε σε επίπεδο Πρωθυπουργού, είτε σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών».
«Επαναλαμβάνω ότι η πολιτική λύση στη Λιβύη, είναι αυτή η οποία προκρίνει και η ΕΕ και εμείς και δεν θέλουμε την στρατιωτική λύση.
Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και για την εξασφάλιση της ειρήνης και για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Βαρβιτσιώτης στον Realfm 97,8: Ζητάμε σε όλους τους τόνους να συμμετάσχουμε στη διάσκεψη του Βερολίνου

“Η πρωτοβουλία του Βερολίνου, η οποία ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, είναι μία πρωτοβουλία η οποία έχει ξεκινήσει πολύ πριν η Τουρκία υπογράψει τα μνημόνια με τη Λιβύη.
Είναι μία πρωτοβουλία η οποία γίνεται σε συνέχεια αλλά και ξεχωριστά σε σχέση με προηγούμενη πρωτοβουλία που είχε αναλάβει η Ιταλία”, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Γιώργο Χουδαλάκη.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει κληθεί στη διάσκεψη του Βερολίνου ο κ. Βαρβιτσιώτης απάντησε:
“Το ζητάμε σε όλους τους τόνους.
Οι χθεσινές απαντήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε η ημερομηνία, ούτε η λίστα των συμμετεχόντων.
Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εχθές.”



.