GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Τα λουκούμια που θα βάλουμε στο στόμα της Τουρκίας

του  Άριστου Μιχαηλίδη     Το είχε πει πολύ παραστατικά ο αείμνηστος πρώην Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, οι υπόλοιποι δεν ε...



του  Άριστου Μιχαηλίδη    

Το είχε πει πολύ παραστατικά ο αείμνηστος πρώην Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, οι υπόλοιποι δεν είναι τόσο εικονοπλάστες.
Μιλούσε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, τον Ιανουάριο του 2019, και αποκάλυψε ότι είπε στον Νίκο Αναστασιάδη, ότι «οι υδρογονάνθρακες είναι το δικό μας λουκούμι, το οποίο κρατάς στα χέρια σου.
Αυτο που πρέπει να κάνεις, κάνε την Τουρκία να ανοίξει το στόμα της και να το πάρει το λουκούμι». 
Του το είπε μάλιστα στο Εθνικό Συμβούλιο, άκουγαν και οι υπόλοιποι, αλλά παραμένει κρυφό κατά πόσο ενθουσιάστηκαν με τη λουκουμοποίηση του Κυπριακού.
Φυσικά, όλοι γνωρίζουν πως δεν χρειάζεται προσπάθεια για να ανοίξει η Τουρκία το στόμα της, το έχει ανοικτό από καιρό, κι αν της μπουκώσουμε το λουκούμι μας είναι βέβαιο ότι δεν θα το κλείσει το στόμα της, θα το κρατήσει ανοικτό διότι δεν θέλει μόνο τους υδρογονάνθρακες, θέλει να τα μπουκώσει όλα.

Δεν το κατάλαβαν, όμως, όλοι κι επιμένουν στην πολιτική του λουκουμιού.
Θέλουν να βρουν ένα τρόπο να το μπουκώσουν στο στόμα της Τουρκίας.
Το πήραν απόφαση ότι το δικαιούται το λουκούμι μας.
Πάει, ας πούμε, ο Άντρος Κυπριανού και δίνει συνέντευξη στο CNN Turk και διαβεβαιώνει τους Τούρκους απευθείας ότι:
«Δεν είμαστε εναντίον του να έχουμε έναν αγωγό μέσω Τουρκίας.
Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι η πιο φτηνή επιλογή αλλά πριν αποφασίσουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να έχουμε επίλυση του Κυπριακού».
Μα, αν είναι η πιο φτηνή επιλογή, τότε γιατί εφτά χώρες της περιοχής, μαζί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί και η Αμερική, μαζί και η Γαλλία στήνουν ολόκληρους διεθνείς οργανισμούς για να στηρίξουν τον αγωγό EastMed;
Διότι, όλοι οι άλλοι αντιλαμβάνονται πως όταν έχεις να κάνεις με την Τουρκία δεν είναι λογικό να θεωρείς πρώτιστο την πιο φτηνή επιλογή.
Προέχουν άλλα.
Η αξιοπιστία, η ασφάλεια, η συνεργασία, ο αλληλοσεβασμός.
Άσε που είναι κατά φαντασία «πιο φτηνή επιλογή».
Στην πραγματικότητα η πιο φτηνή επιλογή είναι ο τερματικός σταθμός της Αιγύπτου.
Αλλά, κι αυτό μπορεί στο τέλος να μην μας συμφέρει γιατί όλα σχετίζονται με τις ποσότητες φυσικού αερίου που θα εντοπιστούν, αλλά και με την πολιτική αξία κάθε απόφασης.

Το λουκούμι με τον αγωγό προς την Τουρκία τον προτάσσουν κατά καιρούς διάφοροι, όχι μόνο από το ΑΚΕΛ, αλλά και από το κυβερνών κόμμα, και κάτι περίεργοι, που παριστάνουν τους εμπειρογνώμονες. Ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος κάποτε παρασύρθηκε από όλους αυτούς και είπε σε μια δήλωσή του ότι μετά από τη λύση αν συμφέρει οικονομικά ο τουρκικός αγωγός να τον δεχτούμε.

Το πρόβλημα είναι άλλο, όμως.
Ότι η κυβέρνηση για πρώτη φορά συμμετέχει ισότιμα σε μια μεγάλη προσπάθεια γεωστρατηγικών συμφερόντων, που λέγεται EastMed, υπογράφει συμφωνίες με άλλες χώρες και αναγκάζεται η Τουρκία να αισθάνεται απομονωμένη στην περιοχή.
Κι αυτό με την ελπίδα ότι με αυτή την πίεση θα ξανασκεφτεί την επιδρομική πολιτική της, και θα δει ότι το συμφέρον της είναι η συνεργασία και όχι η απομόνωση και η πειρατεία.
Οποιαδήποτε αναφορά που στηρίζει τη μεταφορά φυσικού αερίου στον τουρκικό αγωγό αντιστρατεύεται αυτή την πολιτική και βάζει την Τουρκία στο ενεργειακό παιχνίδι.
Δεν έχει σημασία το ότι η αναφορά στη δήθεν πιο φτηνή λύση γίνεται με την προσθήκη: πρέπει να προηγηθεί η λύση του Κυπριακού.
Η ουσία είναι ότι με τέτοιες τοποθετήσεις προσφέρεις έδαφος στην Άγκυρα να διεκδικεί λόγο και ρόλο στη διαχείριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως έκανε προχτές ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, που έλεγε στην ΕΡΤ ότι η Τουρκία δεν θα μας αφήσει να βγάλουμε ούτε ποτήρι φυσικού αερίου.
Ούτε ποτήρι!
Ποιο είναι το μήνυμα;
Ποια είναι η πολιτική;
Να της μπουκώσουμε το λουκούμι για να μην το αρπάξει μόνη της.
Να νομιμοποιήσουμε την πειρατεία.
Και τότε, γιατί όλες αυτές οι συνεργασίες με τις άλλες χώρες και η επιμονή για κυρώσεις από την ΕΕ;
Είναι με την ίδια λογική που θα λύσουν το Κυπριακό; 
Αφού δεν θέλει η Τουρκία να αποχωρήσει από την Κύπρο, ας το λύσουμε αποδεχόμενοι ότι θα είναι για πάντα πάνω στο σβέρκο μας.
Εύκολη δουλειά.

aristosm@phileleftheros.com

ΠΗΓΗ:www.philenews.com