GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Παγκόσμιος συναγερμός για τον κοροναϊό: 106 νεκροί, πάνω από 4.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Έκτακτη σύνοδο στο Πεκίνο θα πραγματοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τη συμμετοχή αξιωματούχων υγείας της Κίνας, σε μι...



Έκτακτη σύνοδο στο Πεκίνο θα πραγματοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τη συμμετοχή αξιωματούχων υγείας της Κίνας, σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία του νέου επικίνδυνου κοροναϊού, που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 106 ανθρώπους και υπάρχουν σχεδόν 1.300 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι (κεντρική Κίνα), όπου ξέσπασε η επιδημία, έκαναν λόγο για 24 νέους θανάτους και 1.291 κρούσματα, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των ασθενών που έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό ανέρχεται σε πάνω από 4.000 σε όλη την κινεζική επικράτεια.

Εκτός Κίνας, υπάρχουν συνολικά 44 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού σε τουλάχιστον 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ταϊλάνδη, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, ωστόσο δεν έχει καταγραφεί θάνατος.  

Μάλιστα, επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα και στη Γερμανία.
Πρόκειται για έναν άνδρα στη Βαυαρία (νότια), ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας το βαυαρικό κρατιδιακό υπουργείο Υγείας.

«Ένας άνδρας από την περιοχή Στάρνμπεργκ προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό» και «έχει τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση και σε απομόνωση», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο ασθενής βρίσκεται «σε καλή κατάσταση από ιατρική άποψη», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Οι οικείοι του ενημερώθηκαν για τα συμπτώματα και τις προφυλάξεις υγιεινής που πρέπει να λαμβάνονται. 

Οι Αρχές αναβάλλουν επ’ αόριστον την έναρξη του β΄ εξαμήνου σε σχολεία και πανεπιστήμια  

Οι Αρχές της Κίνας αποφάσισαν να αναβάλλουν επ' αόριστον την έναρξη του εαρινού εξαμήνου σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα — σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, πανεπιστήμια και άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα — ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας της Κίνας που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Καθώς οι μαθητές και οι φοιτητές βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διακοπές, με την ευκαιρία του κινεζικού σεληνιακού νέου έτους, η ημερομηνία επανέναρξης των μαθημάτων θα οριστεί από τις αρχές ανάλογα με την τοποθεσία όπου βρίσκεται κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα, ανέφερε το υπουργείο σε εγκύκλιό του, χωρίς να δώσει καμία άλλη διευκρίνιση.

Όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα καλούνται να «αναβάλλουν την έναρξη του εαρινού εξαμήνου με τον προσήκοντα τρόπο» και οι φοιτητές που θα επιστρέψουν μετά τις διακοπές «δεν πρέπει να επιστρέψουν πρόωρα στα [εκπαιδευτικά] ιδρύματά τους χωρίς άδεια», τονίζεται.

Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία επανέναρξης των βρεφονηπιακών σταθμών, των σχολείων και των δευτεροβάθμιων ιδρυμάτων, αυτή «θα προσδιοριστεί από τις τοπικές εκπαιδευτικές αρχές», σε συντονισμό με την κεντρική κυβέρνηση, προστίθεται στην εγκύκλιο.

Φόβοι για 43-100.000 κρούσματα 

Την ίδια στιγμή, πολλοί ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος, ωστόσο είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν καθώς πολλοί φορείς του κοροναϊού δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Μιλώντας στον βρετανικό Guardian, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του Imperial College στο Λονδίνο, Νιλ Φέργκιουσον, τόνισε ότι θα μπορούσε να εκτιμήσει τα κρούσματα σε 100.000, ενώ το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ τα υπολογίζει σε 43.000.
Από την άλλη, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ εξηγούν ότι χωρίς την κινητοποίηση των ιατρικών υπηρεσιών, που ήταν πολύ γρήγορη, η εξάπλωση του ιού θα μπορούσε να φτάνει τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα σε ημερήσια βάση.
Και προτείνει την τήρηση των απλών κανόνων υγιεινής, αλλά και παράταση της καραντίνας και της απαγόρευσης μετακινήσεων του πληθυσμού.

Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας επεκτείνονται διαρκώς στην Κίνα, με αναβολή των εορτασμών για την πρωτοχρονιά τουλάχιστον έως τις 2 Φεβρουαρίου, ενώ αυξάνονται οι περιοχές στις οποίες επιβάλλονται περιορισμοί στις μετακινήσεις και τη λειτουργία σιδηροδρομικών και λεωφορειακών γραμμών.
Οι αρχές ελπίζουν ότι έτσι θα καθυστερήσουν την επιστροφή εκατομμυρίων εργαζομένων, που είχαν ταξιδέψει λόγω πρωτοχρονιάς. 

Ο πρώτος θάνατος στο Πεκίνο  

Οι αρχές της πρωτεύουσας της Κίνας, του Πεκίνου, κατέγραψαν σήμερα τον πρώτο θάνατο που προέρχεται από την νέο κοροναϊό, μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυo CCTV.

Ο 50χρονος ασθενής, που είχε επισκεφθεί στις 8 Ιανουαρίου την Ουχάν, όπου ξεκίνησε η επιδημία του κοροναϊού, επιβεβαιώθηκε ότι είχε νοσήσει από τον ιό την 22α Ιανουαρίου, αναφέρει το CCTV.

Εμφάνισε συμπτώματα όπως πυρετό, αφού επέστρεψε στο Πεκίνο επτά ημέρες αργότερα, ανακοίνωσε από την πλευρά της η Επιτροπή Υγείας της κινεζικής πρωτεύουσας. 

Φήμες για κρούσματα στην Τουρκία  

Πανικός επικράτησε στην Τουρκία, έπειτα από φήμες που μεταδόθηκαν από ΜΜΕ της γείτονος περί εμφάνισης κρουσμάτων κοροναϊού στην επαρχία Ακσαράι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, δύο Κινέζοι υπήκοοι, οι οποίοι εργάζονται σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην περιοχή Σουλτάχανε της επαρχίας Ακσαράι, που βρίσκεται στην Κεντρική Τουρκία, αισθάνθηκαν ζάλη και ναυτία, ενώ είχαν τάση για έμετο.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, αποφασίστηκε συνολικά εννέα εργαζόμενοι με χώρα καταγωγής την Κίνα -μεταξύ των οποίων και οι δύο που νόσησαν- να μεταβούν σε νοσοκομείο της περιοχής για λόγους δημόσιας υγείας.

Οι Κινέζοι πολίτες νοσηλεύονται σε ειδικό δωμάτιο, ενώ στο προσωπικό του νοσοκομείο δόθηκαν ειδικές αντιλοιμωξιογόνες μάσκες.
Η δε τουρκική διεύθυνση υγείας ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και αναλύσεις.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, σε ανακοίνωσή του, διέψευσε πως οι εν λόγω ασθενείς διαγνώστηκαν με κοροναϊό.
«Δεν είχαμε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί τελεσίδικα με κοροναϊό», δήλωσε ο υπουργός.

Ο υπουργός δήλωσε ακόμα ότι μόνο ένα άτομο εξετάζεται στο Ακσαράι, ενώ ανέφερε πως το αποτέλεσμα του δείγματος, αν είναι δηλαδή θετικό ή αρνητικό, ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό.
Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, η κατάσταση του ασθενούς κρίνεται καλή.

Η ρωσική κυβέρνηση δημιουργεί κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του ιού 

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν έδωσε εντολή για την δημιουργία κέντρου επιχειρήσεων το οποίο θα αναλάβει την αντιμετώπιση του κοροναϊού στην επικράτεια τη Ρωσίας, όπως και για την εκπόνιση εντός δύο ημερών συγκεκριμένο σχεδίου για την αντιμετώπιση του ιού κρούσματα του οποίου δεν έχουν εντοπισθεί ακόμη στην Ρωσία.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης στη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου υπό την αιγίδα του Ρώσου πρωθυπουργού συζητήθηκαν θέματα προφύλαξης και ελέγχων που αφορούν στην μετάδοση του ιού, όπως και η λήψη των αναγκαίων μέτρων.
Παράλληλα επισημάνθηκε ότι με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα στην Ρωσία δεν έχει εντοπισθεί ούτε ένα κρούσμα κοροναϊού.

Στο κέντρο επιχειρήσεων στο οποίο θα συσταθεί θα συμμετέχουν οι επικεφαλής των υπουργείων Εκτάκτων Αναγκών, Εσωτερικών και Βιομηχανίας και Εμπορίου καθώς και όσοι συμμετείχαν στην σημερινή κυβερνητική σύσκεψη, μεταξύ των οποίων η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα, ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκομο υπουργός Μεταφορών Γιεβγκένι Ντίτριχ.

Η Καμπότζη επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα, η κυβέρνηση της Ολλανδίας εξετάζει τρόπους για την απομάκρυνση 20 ολλανδών


Δείτε τον χάρτη σε πραγματικό χρόνο  εδώ


pentapostagma.gr