GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ο Τραμπ υπέγραψε – Νόμος των ΗΠΑ ο EastMed Act!

Η «εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο» είναι πλέον νόμος των ΗΠΑ, καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε το ...



Η «εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο» είναι πλέον νόμος των ΗΠΑ, καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε το βράδυ της Παρασκευής, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία, το νόμο για την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, στον οποίο περιλαμβάνεται.
Η υπογραφή του νόμου έγινε στο προεδρικό αεροπλάνο εν πτήση προς τη Φλόριδα, όπου θα περάσει τις διακοπές των Χριστουγέννων η «πρώτη οικογένεια των ΗΠΑ» και αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ενημέρωσε σχετικά τους δημοσιογράφους λίγο πριν την προσγείωση.

Πανηγυρικό χαρακτήρα έλαβε αντίθετα η υπογραφή σε νόμο του προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και η απαγόρευση της μεταφοράς των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εξ αιτίας της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400.
Παράλληλα αναφέρει πως το Κογκρέσο θεωρεί ότι παραβιάζεται ο νόμος CAATSA και συνιστά επιβολή κυρώσεων.

Η τελετή υπογραφής έγινε στην Αεροπορική Βάση «Άντριους» της Ουάσιγκτον», με τον Πρόεδρο Τραμπ να πανηγυρίζει για τη δημιουργία «Δύναμης για το Διάστημα», καθώς και τις αυξήσεις 3,1% που δίνονται σ’ όλα τα μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ωστόσο σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα ο Λευκός Οίκος, διατυπώνει σειρά ενστάσεων για πολλές πτυχές του νόμου για την κατανομή κονδυλίων, ορισμένες από τις οποίες αφορούν και άρθρα της «εταιρικής σχέσης ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο», κυρίως αυτά που αφορούν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα και Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο και την συμμετοχή των ΗΠΑ στην Ενεργειακό Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου και πιθανόν στις τριμερείς (3+1).
Παρόμοιες ενστάσεις εκφράζονται και για άλλες χώρες, κυρίως την Ουκρανία.

«Ορισμένες διατάξεις του νόμου (όπως το Κεφάλαιο 9, τμήματα 203 και 206) αποσκοπούν στον περιορισμό της συνταγματικής εξουσίας του Προέδρου ως αρχηγού διοικητή (Commander in Chief) να ελέγχει το προσωπικό και το υλικό που ο Πρόεδρος κρίνει ότι είναι απαραίτητο ή σκόπιμο για την επιτυχή διεξαγωγή στρατιωτικών αποστολών», αναφέρει η δήλωση του Προέδρου Τραμπ.

To 206 αφορά αποκλειστικά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα και Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Σε άλλο σημείο αναφέρει πως «πολλές διατάξεις του νόμου θα μπορούσαν, υπό ορισμένες περιστάσεις, να παρεμποδίσουν την άσκηση των συνταγματικών αρχών του Προέδρου για να διατυπώσει τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σε διεθνείς διαπραγματεύσεις ή σε φόρα» και μεταξύ των άλλων παραδειγμάτων αναφέρει τα τμήματα 203 και 208 του EastMed Act.

Το τμήμα 208 αναφέρει πως «το αργότερο 90 ημέρες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου, ο Υπουργός Εξωτερικών, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Άμυνας και τον Υπουργό Ενέργειας, θα υποβάλλουν στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου στρατηγικές για τη βελτίωση της ασφάλειας και συνεργασίας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδα».

Πηγή του Κογκρέσου ανέφερε ότι οι ενστάσεις του Προέδρου δεν αφορούν την ουσία, αλλά το δικαίωμα της νομοθετικής εξουσίας να του επιβάλλει ορισμένα ζητήματα που αυτός θεωρεί ως αποκλειστικό δικαίωμα του αξιώματός του. 
Μάλιστα σημείωσε για το θέμα της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Βοήθειας ότι πριν δύο χρόνια είχε εγκριθεί μέσω του ίδιου νόμου ποσό προς την Ελλάδα χωρίς κανένα πρόβλημα.

sigmalive.com .