GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Δένδιας: Η Τουρκία να μετράει το μέγεθός της αναλογικά με τη σκιά της και όχι με βάση τα όνειρά της

Μήνυμα να μη συγχέουμε τη σύνεση και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει η Ελλάδα έναντι της προκλητικής, παράνομης συμπεριφοράς τη...



Μήνυμα να μη συγχέουμε τη σύνεση και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει η Ελλάδα έναντι της προκλητικής, παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας, με τον κατευνασμό, στέλνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Παραπολιτικά, ενώ υπογραμμίζει πως "η Ελλάδα δε θα κάνει εκπτώσεις στην προάσπιση της εθνικής της κυριαρχίας".

"Θα προασπίσουμε και το τελευταίο χιλιοστό εθνικού εδάφους, όπως δεσμευόμαστε από το Σύνταγμα, το οποίο ορκιστήκαμε να τηρούμε", σημειώνει ο κ. Δένδιας τονίζοντας παράλληλα ότι "το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων εξασφαλίζει την αποτροπή κάθε επιβουλής".

"Χάρη στην κινητικότητα που δείξαμε, άλλωστε, πετύχαμε μεγάλες χώρες (περιλαμβανομένης της Ρωσίας) και ισχυρά κράτη της περιοχής να έχουν καταδικάσει την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Τρίπολης και της Άγκυρας", επισημαίνει ο κ. Δένδιας και συνεχίζει: "Η Τουρκία θα ήταν ωφέλιμο επίσης να μετράει το μέγεθός της αναλογικά με τη σκιά της και όχι με βάση τα όνειρά της".

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας εκτιμά ότι η Τουρκία δεν θα διακινδυνεύσει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, προσθέτει όμως ότι "ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, έστω και ακούσιου, δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη στιγμή που καταγράφονται, σχεδόν καθημερινά, εμπλοκές οπλισμένων μαχητικών στον ουρανό του Αιγαίου".

Όσον αφορά στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, ο κ. Δένδιας αναφέρει πως τέθηκαν όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τουρκικές ενέργειες και αποτιμά θετικά το γεγονός ότι συναντήθηκαν οι δύο πλευρές στο ανώτατο επίπεδο.

"Ο διάλογος είναι πάντα απαραίτητος, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν διαφωνίες", σημειώνει.

Αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία, ο κ. Δένδιας καλεί την Ευρώπη να συνεχίσει να δείχνει την αποφασιστικότητά της απέναντι σε αυτές τις πρακτικές με τον πλέον σαφή τρόπο.

"Οι εκβιασμοί της Τουρκίας απέναντι στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της πρέπει να σταματήσουν.
Και έχουμε καταστήσει σαφές προς όλους ότι δεν νοείται ανοχή για μια χώρα που παραβιάζει κατά συρροή το διεθνές δίκαιο".

Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ακόμη ότι "βρισκόμαστε σε καλό δρόμο" για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με γειτονικές χώρες .

"Με την Ιταλία βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, καθώς υπάρχει συμπεφωνημένο κείμενο.
Με την Αίγυπτο θεωρώ επίσης ότι θα κινηθούμε προς μια θετική κατεύθυνση".

"Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών πραγματοποιείται μεταξύ γειτονικών χωρών.
Στην περίπτωση της Τουρκίας και της Λιβύης, τούτο δεν ισχύει. [...]
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι πρόκειται περί παράνομων και φαιδρών αυθαιρεσιών, απολύτως ανυπόστατων από πλευράς διεθνούς δικαίου".

Αναφερόμενος στη συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ και Κυριάκου Μητσοτάκη στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο ο κ. Δένδιας υπενθυμίζει ότι οι σχέσεις Ελλάδος και ΗΠΑ "βρίσκονται σήμερα στο απόγειό τους" και οι δύο χώρες πραγματοποιούν στρατηγικό διάλογο για μια πλειάδα θεμάτων από την ενέργεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις έως τις σχέσεις των κοινωνιών μας, την περιφερειακή συνεργασία, την καινοτομία και την αμυντική συνεργασία.

"Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει εκ νέου με τον πρόεδρο Τραμπ για τις περιφερειακές προκλήσεις και τον ρόλο της χώρας μας στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο", καταλήγει ο κ. Δένδιας.

Πηγή