GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ο Τραμπ παραπέμφθηκε σε δίκη για 2 αδικήματα: Ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ!

H Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ της απαγγελίας κατηγοριών κατά του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παραπέμπεται σε δίκη στη Γερο...



H Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ της απαγγελίας κατηγοριών κατά του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παραπέμπεται σε δίκη στη Γερουσία.

Μετά από πολύωρη συζήτηση (συνολικά κράτησε 11 ώρες και 50 λεπτά) και ομιλίες στη Βουλή, η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά (ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας), με την ψήφιση των δύο επίμαχων άρθρων κατά του Αμερικανού προέδρου. Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο:

Εγκρίθηκαν οι κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση καλής λειτουργίας του Κογκρέσου στον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος γίνεται ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας, που παραπέμπεται σε δίκη στη Γερουσία.
Για την κατηγορία κατάχρησης εξουσίας, οι ψήφοι ήταν 230 υπέρ και 197 κατά (1 ψήφισε παρών) και για παρακώλυση καλής λειτουργίας του Κογκρέσου 229 υπέρ και 198 κατά (1 παρών).


Η Νάνσι Πελόζι ετοιμάζεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα / Φωτογραφία: AP

Πως ψήφισαν οι βουλευτές  

Οπως αναμενόταν, η Βουλή που έχει την πλειοψηφία το κόμμα των Δημοκρατικών, ανήγγειλε την έγκριση της απαγγελίας κατηγοριών στον Τραμπ για το τηλεφώνημα στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, τον οποίο φέρεται να πίεσε για να γίνει έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν και του γιου του.
Στο άρθρο 1 (κατάχρηση εξουσίας) όλα τα μέλη των Ρεπουμπλικανών ψήφισαν κατά, ενώ από πλευράς Δημοκρατικών 230 ήταν τα «ναι», δύο είπαν «όχι», ενώ μία βουλευτής ψήφισε «παρών».
«Ναι» ψήφισε και ένας ανεξάρτητος βουλευτής.
Οσον αφορά το άρθρο 2, από τους Δημοκρατικούς, από τα 233 μέλη, τα 229 ψήφισαν «ναι», τα 3 ψήφισαν «όχι» και 1 παρόν.
Απαντες στους Ρεπουμπλικάνους (197) στήριξαν τον Τραμπ ψηφίζοντας «όχι», ενώ «ναι» ψήφισε και ο ένας ανεξάρτητος βουλευτής.
Για την παραπομπή του σε δίκη, χρειάζονταν πάνω από 216 ψήφοι, κάτι που οι Δημοκρατικοί πέτυχαν και στις δύο κατηγορίες.



Σύμφωνα με τους New York Times, η Τάλσι Γκάμπαρντ από την Χαβάη, ήταν αυτή που ψήφισε «παρών» από τους Δημοκρατικούς, με την ίδια να δηλώνει λίγο μετά πως έπρεπε να αποφασίσει «για το καλό της Δημοκρατίας».

Σειρά παίρνει η Γερουσία 

Πλέον ο λόγος περνάει στην Γερουσία, στην οποία την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.
Εκεί, θα πρέπει να ορίσουν ημερομηνία όπου θα εκδικαστεί η υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ, με τα Αμερικανικά ΜΜΕ να αναφέρουν πως αυτή αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο.

Η αντίδραση του Τραμπ 

Ο Ντόναλντ Τραμπ την ώρα που γίνονταν η ψηφοφορία, έδινε ομιλία στον κόσμο στη Πολιτεία του Μίσιγκαν. Εκεί, ο Ρεπουμπλικάνος, επιτέθηκε για άλλη μία φορά στους Δημοκρατικούς, λέγοντας πως προσπαθούν να ακυρώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ συνέχισε να λέει πως είναι αθώος.

«Απόψε οι Δημοκρατικοί της Βουλής προσπαθούν να ακυρώσουν τα ψηφοδέλτια δεκάδων εκατομμυρίων πατριωτών Αμερικανών.
Ενώ εμείς δημιουργούμε θέσεις απασχόλησης και μαχόμαστε για το Μίσιγκαν, η ριζοσπαστική αριστερά στο Κογκρέσο κατατρύχεται από τον φθόνο, το μίσος και την οργή, βλέπετε τι γίνεται», είπε στο κοινό ο Τραμπ και επέμεινε πως δεν έχει κάνει τίποτε το μεμπτό.
«Δεν νιώθω σαν να με παραπέμπουν σε δίκη.
Δεν κάναμε τίποτα κακό κι έχουμε τρομερή υποστήριξη στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα» πρόσθεσε στην ομιλία του.

Πελόζι: Επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια ο Τραμπ 

Η Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε το αποτέλεσμα των δύο ψηφοφοριών με ένα μεγάλο χαμόγελο, το οποίο δύσκολα κατάφερνε να συγκρατήσει.
Νωρίτερα, όταν ξεκίνησε η διαδικασία συζήτησης, ανέφερε για τον Τραμπ πως «οι ανεύθυνες πράξεις του προέδρου κατέστησαν απαραίτητη τη σύνταξη κατηγορητηρίου σε βάρος του, δεν μας άφησε άλλη επιλογή».

Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, ο επικεφαλής τους, Κέβιν Μακάρθι έκανε λόγο για αυθαιρεσία από πλευράς Δημοκρατικών, τονίζοντας πως «δεν ξεπέρασαν ποτέ την ήττα του 2016» και ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ και θα είναι και μετά το 2020 πρόεδρος».

www.pentapostagma.gr