GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Κυπριακό: Σιωπή της Άγκυρας μετά την Τριμερή

Η τριμερής του Βερολίνου προδιέγραψε την πορεία για μιαν άτυπη πενταμερή διάσκεψη. Το ζητούμενο της επόμενης μέρας του δείπνο...



Η τριμερής του Βερολίνου προδιέγραψε την πορεία για μιαν άτυπη πενταμερή διάσκεψη.

Το ζητούμενο της επόμενης μέρας του δείπνου στο ξενοδοχείο "Adlon Kempinski" είναι ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί μέχρι την πραγματοποίησή της.
Όπως αναφέρει ο "Φιλελεύθερος της Κύπρου", το "κλειδί της διαδικασίας" για ακόμα μια φορά βρίσκεται στην τουρκική πλευρά.
Οι δύο ηγέτες προχθές καθόρισαν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία.
Οι παράμετροι αυτοί αποτελούν δείχτες και για τους όρους αναφοράς, τους οποίους τα ΗΕ άφησαν για επίσημη συμφωνία στο πλαίσιο της άτυπης πενταμερούς.
Οι δυσκολίες προς αυτή την κατεύθυνση ήταν εκ προοιμίου γνωστές.

Η στάση της Άγκυρας ενισχύει ακόμη περισσότερο την επιφυλακτικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς ως προς το αποτέλεσμα της προχθεσινής συνάντησης.
Η τουρκική κυβέρνηση μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν προέβη σε καμία δήλωση και κανένα σχόλιο για την τριμερή του Βερολίνου και τα όσα αναφέρονται στη δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες. Είναι προφανές ότι θέλει επιδεικτικά να στείλει μήνυμα προς τα Ηνωμένα Έθνη ότι αυτή τη στιγμή το Κυπριακό δεν είναι στην προτεραιότητά της και δεν πρόκειται να ασχοληθεί πριν το αποφασίσει η ίδια.
Ακόμα κι αν μετά από ώρες σιωπής, κάτι που δεν το συνηθίζει, εκδοθεί κάποια ανακοίνωση, το μήνυμά της εστάλη.
Παράλληλα, στέλνει και ένα μήνυμα απαξίωσης προς τον Μουσταφά Ακιντζί ενόψει των λεγόμενων εκλογών, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία επανέλαβαν τη θέση ότι η προχθεσινή συνάντηση στο Βερολίνο αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα, ωστόσο, την ίδια ώρα επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εκτίμηση του αποτελέσματος εάν δεν υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από πλευράς Τουρκίας. 
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ούτε από πλευράς των εκλεκτών της Άγκυρας στα κατεχόμενα υπήρξε αντίδραση.
Τόσο ο Ερσίν Τατάρ, όσο και ο Κουντρέτ Οζερσάι μέχρι αργά χθες δεν είχαν προβεί σε κάποια δήλωση για τις εξελίξεις του Βερολίνου.

Στην ελληνοκυπριακή πλευρά συγκρατημένες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων για το αποτέλεσμα. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ βλέπουν θετικό βήμα, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα εκφράζουν επιφυλάξεις. Θετικό βήμα στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού χαρακτηρίζει τη συνάντηση του Βερολίνου το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: capital.gr