GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Φθηνότερο πετρέλαιο για τους αγρότες – Πώς θα επιστρέφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης

Tρόπους επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, εξετάζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μά...



Tρόπους επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, εξετάζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τον δημοσιονομικό χώρο που πιθανόν να προκύψει.

Από το υπουργείο εκτιμούν ότι η οικονομία έχει περιθώρια υπεραπόδοσης ενώ σημειώνουν ότι η αξιολόγηση των δεδομένων βάσει των οποίων θα επιτραπεί ή όχι η υλοποίηση του μέτρου τοποθετείται χρονικά περί τα τέλη του τρέχοντος μήνα.
Επιπλέον, οι επιτελείς του ΥΠΑΑΤ υπολογίζουν ότι το ποσό της επιστροφής θα αγγίξει τα 190 εκατομμύρια ευρώ και εφόσον αυτή τελικά εφαρμοστεί θα αφορά καταρχήν στη φετινή χρονιά.
Σε δεύτερο χρόνο, αξιολογώντας την πορεία του μέτρου, θα εξεταστεί η επέκταση της εφαρμογής του και κατά τα επόμενα έτη.

«Έχω τονίσει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου στο υπουργείο ότι στόχος μου είναι η περαιτέρω μείωση του κόστους παραγωγής, προκειμένου να δημιουργηθεί οικονομικός χώρος στους αγρότες για να επενδύσουν στις καλλιέργειές τους.
Το μέτρο αυτό ήδη εξετάζεται και η εφαρμογή του θα εξαρτηθεί από την απόδοση της οικονομίας και τον δημοσιονομικό χώρο που τυχόν δημιουργηθεί», ανέφερε μεταξύ άλλων στα «ΝΕΑ» ο κ. Βορίδης, ο οποίος πριν από περίπου δέκα ημέρες είχε επίσης εξαγγείλει τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε αγρότες, με τα ποσά να ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ.

Ο ίδιος, κατά την πρόσφατη παρουσία του στο AgriBusiness Forum στις Σέρρες, αναφερόμενος στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης επεσήμανε ότι «παρότι η προηγούμενη κυβέρνηση μοίρασε το λεγόμενο πλεόνασμα με τη μορφή επιπλέον σύνταξης, η οικονομία υπεραποδίδει και υπάρχει η αίσθηση ότι θα υπάρξει εκτίμηση για το ζήτημα του πετρελαίου», όμως η όποια ανακοίνωση σχετικώς θα γίνει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εφόσον τελικά η επιστροφή του ειδικού φόρου λάβει σάρκα και οστά, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει εξονυχιστικός έλεγχος μέσω της διασταύρωσης των στοιχείων από τις πρόσφατες δηλώσεις καλλιέργειας των παραγωγών που έχουν υποβληθεί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στο ΥΠΑΑΤ εξετάζουν τη δημιουργία ενός νέου φορολογικού προγράμματος διαχείρισης, ώστε η επιστροφή να φτάνει σε χέρια των παραγωγών που κάνουν πραγματική χρήση του αγροτικού πετρελαίου στις καλλιέργειές τους.
Στόχος είναι η αποφυγή φαινομένων καταστρατήγησης, αφού κατά την εφαρμογή του στο παρελθόν κατεγράφησαν περιπτώσεις όπου χιλιάδες λίτρα αγροτικού πετρελαίου κατευθυνόταν σε μη αγροτικές χρήσεις, όπως στη θέρμανση ή στην κίνηση ΙΧ.

Στο πλαίσιο, εξάλλου, της γενικότερης μείωσης του κόστους παραγωγής που ο κ. Βορίδης έχει θέσει ως βασικό στόχο του υπουργείου, μελετάται ταυτόχρονα μια σειρά ενεργειών.
Συγκεκριμένα, έχει ήδη τεθεί επί τάπητος η δυνατότητα χρήσης του λεγόμενου net metering, δηλαδή του συμψηφισμού της παραγόμενης – καταναλισκόμενης ενέργειας μέσω της χρήσης φωτοβολταϊκών πάνελ και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οπως λένε στελέχη του υπουργείου, το εν λόγω μέτρο πρόκειται να συμβάλει δραστικά στη μείωση ή ακόμα και στην εξάλειψη της δαπάνης ηλεκτροδότησης των γεννητριών που χρησιμοποιούνται από τους παραγωγούς για την άρδευση των καλλιεργειών τους, επομένως και στη μείωση της τελικής τιμής των αγροτικών προϊόντων.

newpost.gr