GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

«Αστακός» το Καστελόριζο: Άσκηση ετοιμότητας από την φρουρά του νησιού – Ελληνική απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα

«Αστακός» το ακριτικό σύμπλεγμα. Κάθε φορά που οι Τούρκοι επιχειρούν να δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά της Διοίκησης Άμυνας Νήσο...



«Αστακός» το ακριτικό σύμπλεγμα.
Κάθε φορά που οι Τούρκοι επιχειρούν να δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά της Διοίκησης Άμυνας Νήσου Μεγίστης παίρνουν άμεση και δυναμική απάντηση.

Άσκηση ετοιμότητας υψηλού συμβολισμού με πραγματικά πυρά από τη φρουρά των νησιών του συμπλέγματος σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη.

Φωτιά αναμένεται να πάρουν τα «άρματα» των υπερασπιστών του ακριτικού μας συμπλέγματος τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα.
Το λιμεναρχείο Μεγίστης ενημέρωσε κατοίκους, ψαράδες και ιδιοκτήτες σκαφών ότι στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μεγίστης και Ρω θα εκτελεστούν πυρά από το σύνολο σχεδόν του οπλισμού που υπάρχει πάνω στα νησιά.

Όπλα ευθυτενούς και καμπύλης τροχιάς θα πλήξουν στόχους στη θάλασσα δυτικά της Μεγίστης και νότια της Ρω σε απόσταση 10 και 5 χιλιομέτρων αντίστοιχα, αναφέρει το newpost.gr

Ήδη η ΔΑΝ Μεγίστης έχει προχωρήσει σε προετοιμασίες για την άσκηση με συμμετοχή ολόκληρης της δύναμης που προστατεύει τα ακριτικά νησιά.

Έπειτα από αρκετά χρόνια η φρουρά των νησιών θα πραγματοποιήσει τέτοιου είδους άσκηση με ευρεία χρήση πυρών σε θαλάσσια περιοχή.

Μια κίνηση σπουδαίας σημασίας σε μια περίοδο που η Άγκυρα δεν σταματά να αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

Και με συνεχείς παράνομες navtex επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις αλλά και να καταγράψει δήθεν στρατιωτική δραστηριότητα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της θάλασσας του Καστελόριζου.

Πρόκειται για άσκηση η οποία εγκρίθηκε από το ΓΕΕΘΑ και θα εκτελεστεί από τη φρουρά των νησιών υπό την εποπτεία της 95ης ΑΔΤΕ στη Ρόδο και του καταδρομέα διοικητή της, υποστράτηγου Νίκου Φλάρη.

Τα τελευταία χρόνια η άμυνα των τριών νησιών του συμπλέγματος-Μεγίστη, Ρω και Στρογγύλη- έχει ενισχυθεί σημαντικά τόσο σε υλικά μέσα και οπλικά συστήματα όσο και σε έμψυχο δυναμικό και μάλιστα εξαιρετικά υψηλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

Τα μικρά αλλά τόσο σημαντικά νησιά στην εσχατιά της χώρας μας έχουν μετατραπεί σε φρούρια στο πλαίσιο του δυνατού.

Όσες φορές οι επιτελείς της Τουρκίας προσπάθησαν να τσεκάρουν τον βαθμό ετοιμότητας των φρουρών και στα τρία νησιά διαπίστωσαν ότι όχι απλά «έχουν γνώσιν οι φύλακες» αλλά και την αποφασιστικότητα να αντιδράσουν δυναμικά εφόσον χρειαστεί.

Ενοχλείται η Άγκυρα από την Μέδουσα

Ήδη η άσκηση «Μέδουσα 9» είχε «συνέπειες», είχε παρατηρήσεις από αέρος με κατασκοπευτικό CN-235 κι ένα ελικόπτερο, είχε όμως και μαχητικά F-16 να κάνουν την εμφάνισή τους και τους αναχαιτιστές να σπεύδουν να τα απομακρύνουν.

Η «Μέδουσα» θα επαναλάβουμε πως αποτελεί την άσκηση που πρώτη απ’ όλες είχε ενοχλήσει την Άγκυρα και μάλιστα σφόδρα.
Είχε ενοχλήσει για δυο λόγους.
Ο κύριος ήταν διότι δεν μπορεί να Τουρκία να χωνέψει ότι οι Αιγύπτιοι ως Μουσουλμάνοι συνεργάζονται σε μια τόσο μεγάλη άσκηση με τους Έλληνες και τους Κυπρίους.

Κακά τα ψέματα όμως, είχε ενοχλήσει τότε διότι η άσκηση είχε γίνει στην Ρόδο.
Η εμφάνιση του ελικοπτεροφόρου «Mistral» στο νησί των ιπποτών και οι πτήσεις Ελληνικών και Αιγυπτιακών μαχητικών που είχαν απλώσει το δίχτυ τους, είχαν θέσει εκτός εαυτού την Τουρκία.
Εκείνο ήταν ένα σημαντικό μήνυμα, τώρα που η Αίγυπτος σε επίπεδο κορυφής όπως είχε γίνει γνωστό- μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών πηγών- έχει αναφερθεί σε εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας ακόμη και με πιο ισχυρή παρουσία στην Αν. Μεσόγειο, αναφέρει το hellasjouranal.com

Θα μείνει όμως πρόταση ή τελικά θα υλοποιηθεί; 
Μπορεί η Ελλάδα να είναι, όπως θέλει να υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του τόπου και οι σύμμαχοι, πυλώνας σταθερότητας.
Όμως παραμένει η χώρα που δεν θα σηκώσει το γάντι, επιτρέποντας στην Άγκυρα με βίαιους τρόπους ν’ αμφισβητεί.

Δεν είναι βία η αερομαχία στην οποία μπαίνει ο Έλληνας αεροπόρος με σκοπό να διώξει από το σπίτι του έναν απρόσκλητο;
Παρόμοιο δεν είναι το σκηνικό και στο θαλάσσιο περιβάλλον;
Και η ισχυρή Ελλάδα, με τα τόσα που κάνει, τις σημαντικές συμμαχίες, την ισχυρή αποτρεπτική δύναμη που έχει, τι ακριβώς πράττει ώστε να δείξει προς όλες τις σύμμαχες χώρες ότι είναι ένα ισχυρό κράτος με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και που δεν επιτρέπει την δημιουργία ή την απόπειρα τετελεσμένων ή οποιασδήποτε μορφής αμφισβήτηση;

Απλώς δίνει έναν αγώνα σ’ έναν ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο, ο οποίος γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνος με την γείτονα να ανεβάζει τον πήχη της προκλητικότητας, να σκαρφίζεται συνεχώς τρόπους που θα κάνει κάτι χωρίς να είναι εξόφθαλμο….
Καλή είναι η προσοχή, η ψυχραιμία, η διπλωματία, καλό είναι όμως να υπάρχει και εμπιστοσύνη σ’ εκείνους που δουλεύουν αθόρυβα και μεθοδικά για την Εθνική Άμυνα.

pentapostagma.gr