GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η Τουρκία πρόδωσε το ΝΑΤΟ για χάρη της Ρωσίας – Μπλοκάρει αμυντικό σχεδιασμό σε Βαλτική και Πολωνία

Η Τουρκία μπλοκάρει τους αμυντικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία με πρόφαση ότι η συμμαχία δεν της… συμπαραστέκεται ...




Η Τουρκία μπλοκάρει τους αμυντικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία με πρόφαση ότι η συμμαχία δεν της… συμπαραστέκεται απέναντι στους Κούρδους της Συρίας.

Το ΝΑΤΟ είναι αμυντική συμμαχία και έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί τα μέλη του μόνο εάν δεχθούν επίθεση.

Εν προκειμένω η Τουρκία είναι η επιτιθέμενη χώρα στη Συρία και οι Κούρδοι -σύμμαχοι του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ- οι αμυνόμενοι.

Στην πραγματικότητα η Άγκυρα, εκτελώντας εντολές της Μόσχας, με πρόφαση τάχα τους Κούρδους, μπλοκάρει τον αμυντικό σχεδιασμό της Συμμαχίας σε Πολωνία και Βαλτική απέναντι στη ρωσική απειλή.

Είναι πρωτοφανές αλλά όχι μη αναμενόμενο.

Η Τουρκία έχει αποστατήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό από τη Δύση.

Το ισλαμικό καθεστώς της Άγκυρας εκμεταλλεύεται τις δυτικές «αδυναμίες», όπως και τον «μύθο» ότι δήθεν αποτελεί κάποια σημαντική σύμμαχο που δεν πρέπει να χαθεί.

Η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος της Δύσης.
Είναι σύμμαχος της Ρωσίας και του Ιράν.

Όσο συντομότερα ο πολιτισμένος κόσμος το αντιληφθεί, τόσο καλύτερα για τον δυτικό πολιτισμό.

Υπονομεύει την ασφάλεια της Βαλτικής

Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει ένα αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία μέχρις ότου η βορειοατλαντική συμμαχία προσφέρει στην Άγκυρα περισσότερη πολιτική στήριξη στην μάχη της ενάντια στους Σύρους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) [κυρίως συνιστώσας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF)] στη βόρεια Συρία, δήλωσαν τέσσερις ανώτερες νατοϊκές πηγές.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Άγκυρα είπε στον απεσταλμένο της στο ΝΑΤΟ να μην υπογράψει το σχέδιο και ακολουθεί σκληρή στάση σε συναντήσεις και ιδιωτικές συζητήσεις, απαιτώντας από τη συμμαχία να αναγνωρίσει ως τρομοκράτες τους μαχητές των YPG με επίσημη διατύπωση, τονίζουν οι πηγές.

Η αντιπροσωπεία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο.

Τα τουρκικά υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών επίσης δεν απάντησαν σε αίτημα για να σχολιάσουν.

Η διένεξη, που σημειώνεται πριν τη διεξαγωγή της 70ής επετειακής συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα, αποτελεί μια ένδειξη των διαιρέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον για την τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία ενάντια στις YPG, που θεωρούνται από την Τουρκία τρομοκρατική οργάνωση με συνδέσμους με το PKK.

Οι απεσταλμένοι του ΝΑΤΟ επιδιώκουν επίσημη έγκριση όλων των 29 κρατών μελών για το στρατιωτικό σχέδιο άμυνας της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας απέναντι στο ενδεχόμενο μιας ρωσικής επίθεσης.

Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, θα είναι πιο δύσκολο για το ΝΑΤΟ να αναπτύσσει ταχέως τις αμυντικές του δυνάμεις στην Βαλτική και την Πολωνία.

«Οι Τούρκοι παίρνουν όμηρους τους ανατολικοευρωπαίους»
«(Οι Τούρκοι) παίρνουν ομήρους τους ανατολικούς Ευρωπαίους, εμποδίζοντας την έγκριση αυτού του στρατιωτικού σχεδίου, μέχρι να λάβουν παραχωρήσεις», δήλωσε μία από τις διπλωματικές πηγές στο Reuters.

Μια δεύτερη πηγή δήλωσε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας προκαλεί «αναστάτωση», καθώς το ΝΑΤΟ προσπαθεί να δείξει ενωμένο εν μέσω του σκεπτικισμού που εκφράζει ο Αμερικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τη συμμαχία και έπειτα από τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι «αυτό που ζούμε είναι ο κλινικός θάνατος του ΝΑΤΟ».

Ερωτηθείσα για το ζήτημα, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου τόνισε πως:

«Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να υπερασπίζεται όλους τους συμμάχους.

»Η δέσμευση του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια όλων των συμμάχων είναι ακλόνητη».

Η Τουρκία εξαπέλυσε την τρίτη στρατιωτική της εισβολή στη βόρεια Συρία έπειτα από την απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσύρει 1.000 Αμερικανούς στρατιώτες από την περιοχή τον περασμένο μήνα.

Οι νατοϊκοί σύμμαχοι της Άγκυρας εκφράζουν φόβους ότι η εισβολή του τουρκικού στρατού θα υπονομεύσει την μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Το σχέδιο για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, που καταρτίστηκε κατόπιν αιτήματός τους μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, δεν έχει άμεση επίπτωση στη στρατηγική της Τουρκίας στη Συρία, αλλά εγείρει ζητήματα ασφάλειας σε όλα τα σύνορα του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία διατύπωσε τα αιτήματά της πριν από την επίθεσή της στη βόρεια Συρία, αλλά η συζήτηση για το ζήτημα έχει κορυφωθεί λόγω της συνόδου κορυφής της επόμενης εβδομάδας, κατά την οποία είναι προγραμματισμένο να εγκριθούν τα σχέδια ασφαλείας.

Εξακολουθούν να ελπίζουν σε συμβιβασμό και γελά μαζί τους ο Πούτιν
Οι απεσταλμένοι του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να ελπίζουν σε έναν συμβιβασμό επειδή η Άγκυρα χρειάζεται επίσης από τους ηγέτες των κρατών μελών να εγκρίνουν ένα ξεχωριστό, αναβαθμισμένο στρατιωτικό σχέδιο που θα περιγράφει πώς θα υπερασπιστεί το ΝΑΤΟ την Τουρκία σε περίπτωση επίθεσης, ανέφεραν δύο από τις διπλωματικές πηγές.

Ο Μακρόν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου για να συζητήσουν την επιχείρηση της Άγκυρας στη Συρία.

«Όλοι τους επικρίνουν (τους Τούρκους), αλλά αν ενδώσουν, θα είναι με το τίμημα της μη ανάμιξης στη στρατηγική τους για τη Συρίας», ανέφερε μία από τις διπλωματικές πηγές.

Ότι ο Ερντογάν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της συμμάχου του Ρωσίας δεν το βλέπουν;

Ότι ο Ερντογάν δήθεν επικαλείται τους Κούρδους, ως πρόφαση, παίζοντας το σκάκι του Πούτιν δεν το καταλαβαίνουν;

Εθελοτυφλούν;
Ή πράγματι είναι εντελώς ανίκανοι να αντιληφθούν τι παίζεται;

Απέναντι στις εξ ανατολών δεσποτείες και τυραννίες, η Δύση στερείται ηγετών να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και τον δυτικό πολιτισμό.

Ο Ερντογάν προετοιμάζεται να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και σε συνεργασία με τη Ρωσία και το Ιράν να κυριαρχήσουν στις ενεργειακές πηγές του πλανήτη.

Να κυριαρχήσουν στη Μέση Ανατολή, στους χερσαίους και θαλάσσιους δρόμους του εμπορίου.
Να υποτάξουν τον δυτικό πολιτισμό στο σκοτάδι τους.

Μόνο ορφανά του Τσάμπερλεν και της αδιέξοδης πολιτικής του κατευνασμού συζητούν με τον «φούσκα» Ερντογάν, αντί να τον προειδοποιήσουν ευθέως ότι εάν δεν συνέλθει θα υποστεί καταστροφικές συνέπειες τόσο ο ίδιος όσο και η χώρα του.

Εξακολουθούν να ελπίζουν σε συμβιβασμό και ο Πούτιν, που κουνά τον Ερντογάν ως πιόνι, γελά τρανταχτά μαζί τους.

www.tribune.gr

.