GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης υπέγραψε νέα στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία, τον βασικό της σ...



Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης υπέγραψε νέα στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία, τον βασικό της σύμμαχο στην αντιπαράθεσή της με τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ανακοίνωσαν σήμερα οι τουρκικές αρχές, καθώς επίσης και μνημόνιο συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δυο χώρες, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Η πρώτη συμφωνία αφορά την Ανατολική Μεσόγειο. Βάσει του «μνημονίου συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» οι δυο χώρες αναγνωρίζουν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους στον θαλάσσιο χώρο, κάτι που προσβάλλει την κυριαρχία της Ελλάδας στη Μεσόγειο.

Η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα ασφαλείας υπεγράφη χθες Τετάρτη το βράδυ στη διάρκεια συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν επεσήμανε σήμερα ότι το νέο πρωτόκολλο αποτελεί «μια πιο ευρεία εκδοχή της ήδη υπάρχουσας στρατιωτικής συμφωνίας- πλαίσιο» μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αλτούν πρόσθεσε ότι η νέα συμφωνία «θα ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των στρατών μας» και κάλεσε «τις υπεύθυνες πλευρές» να στηρίξουν την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Σάρατζ.

«Η σταθερότητα της Λιβύης είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια των Λίβυων, για την περιφερειακή ασφάλεια και για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας», τόνισε.

Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε παρά την έκκληση που απηύθυνε τον Οκτώβριο ο Αραβικός Σύνδεσμος προς τα μέλη του με την οποία τους ζητούσε να μην συνεργάζονται πλέον με την Άγκυρα και να περιορίσουν τις διπλωματικές τους αντιπροσωπείες στην Τουρκία μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η χώρα εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.

Τον Σάρατζ στηρίζει κυρίως η Τουρκία και το Κατάρ.
Η Ιταλία, πρώην αποκιοκρατική δύναμη στη Λιβύη, φαίνεται επίσης να είναι στο πλευρό του.

Ο αντίπαλός του Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης οι δυνάμεις του οποίου ξεκίνησαν τον Απρίλιο επιχείρηση για να καταλάβουν την Τρίπολη, έχει στο πλευρό του την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την κυρίως πολιτική στήριξη των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κατηγόρησαν σε έκθεσή τους αυτό τον μήνα την Ιορδανία, την Τουρκία και τα Εμιράτα ότι παραβίασαν το εμπάργκο για την εισαγωγή όπλων στη Λιβύη, το οποίο επιβλήθηκε το 2011.

Δένδιας: «Αδόκιμη» κάθε συζήτηση για καθορισμό τουρκικής αποκλειστικής ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης
Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος  Δένδιας χαρακτήρισε «τελείως αδόκιμη» κάθε συζήτηση για καθορισμό τουρκικής αποκλειστικής ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
«Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, γιατί αντιβαίνει κάτι το οποίο ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι ανάμεσα στις δυο χώρες υπάρχει ο μεγάλος όγκος της Κρήτης» εξήγησε.

Ενημέρωσε, τέλος, ότι η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει πρέσβη στη Λιβύη, όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί. 

Πηγή: Philenews/ΑΠΕ-ΜΠΕ/skai.gr