GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Αρχαιολογικοί θησαυροί στην Κάσο: Εντόπισαν πέντε ναυάγια σε υποβρύχια αποστολή – Φωτογραφίες

Αρχαία ναυάγια και σημαντικά ευρήματα εντοπίστηκαν στον βυθό της Κάσου στο πλαίσιο της πρώτης υποβρύχιας έρευνας στο νησί, σύμφ...




Αρχαία ναυάγια και σημαντικά ευρήματα εντοπίστηκαν στον βυθό της Κάσου στο πλαίσιο της πρώτης υποβρύχιας έρευνας στο νησί, σύμφωνα με το υπ. Πολιτισμού.

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στη θάλασσα της Κάσου εντοπίστηκαν κατά την πρώτη, υποβρύχια ερευνητική αποστολή στο νησί.

Οι αρχαιολόγοι-δύτες εντόπισαν πέντε ναυάγια και μία πιθανή αρχαία εγκατάστασή λιμανιού.

Το ένα ναυάγιο ανήκει στην Ύστερη Κλασική Περίοδο και ήταν εξοπλισμένο με πέντε λίθινες πυραμιδοειδείς άγκυρες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού. 
Ήταν φορτωμένο με αμφορείς (τουλάχιστον τεσσάρων διαφορετικών τύπων), λεπτή κεραμική και τμήματα αποθηκευτικών πίθων.
Με βάση τα ευρήματα, το ναυάγιο χρονολογείται στα τέλη του 4ου ή αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.
Σημειώνεται ότι τόσο οι άγκυρες όσο και το είδος του φορτίου θυμίζουν το ναυάγιο της Αντιδραγονέρας Κυθήρων (4ος αιώνας π.Χ.)

Από τα υπόλοιπα ναυάγια, το ένα μετέφερε αμφορείς της Ρόδου του 1ου αιώνα π.Χ., ενώ άλλο μετέφερε αμφορείς και επιτραπέζια κεραμικά έργα της Βυζαντινής περιόδου (8ος-10ος αιώνας).
Επίσης, η έρευνα έφερε στο φως ξύλινο σκαρί πλοίου που χρονολογείται στη μετεπαναστατική περίοδο, καθώς και ένα ναυάγιο της νεότερης εποχής που μετέφερε οικοδομικό υλικό.

Πέραν όμως των παραπάνω ναυαγίων, ανακαλύφθηκε μεγάλος αριθμός σημαντικών ευρημάτων, όπως βυζαντινές και νεότερες άγκυρες, σιδερένια κανόνια, κεραμικές απορρίψεις που φανερώνουν τη συνεχή χρήση του συγκεκριμένου θαλασσίου χώρου από την αρχαιότητα.

Σημειώνεται ότι ο βυθός της Κάσου θα ερευνηθεί από αρχαιολόγους για πρώτη φορά στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος που θα ολοκληρωθεί το 2021.
Στόχος είναι ο εντοπισμός, τεκμηρίωση και μελέτη των ενάλιων αρχαιοτήτων της περιοχής η οποία ήταν σταυροδρόμι πολιτισμών και κέντρο ναυσιπλοΐας.
Το 2019, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 67 ομαδικές καταδύσεις και καλύφθηκε περίπου το 1/3 της έκτασης που έχει προγραμματιστεί να ερευνηθεί.






.