GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Από το 2025 η Κύπρος θα παράγει και θα εξάγει φυσικό αέριο

Η Κύπρος έχει επιδείξει στο παρελθόν και θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα τόσο στην εξερεύνηση όσο και στην ...
Η Κύπρος έχει επιδείξει στο παρελθόν και θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα τόσο στην εξερεύνηση όσο και στην εκμετάλλευση, παρά τις τουρκικές προκλήσεις που έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες, ήταν το μήνυμα που έστειλε στη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα του τομέα των υδρογονανθράκων ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σε αποκαλυπτική συνέντευξη στο κορυφαίο διεθνές εξειδικευμένο περιοδικό και διαδικτυακή πύλη «Petroleum Economist».

Στη συνέντευξη (που φιλοξενείται στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος), ο υπουργός αναλύει και τοποθετείται σε σχέση με τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο σε τρεις κατευθύνσεις:
Ως προς το έντονο γεωτρητικό πρόγραμμα που ξεκινά στις αρχές του χρόνου, ως προς τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και σε σχέση με την έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο, με μορφή υγροποιημένου αλλά και απευθείας.

Δείτε επίσης: Γονείς-τέρατα βασάνισαν μέχρι θανάτου τον 5χρονο γιο τους
Καλά ενημερωμένος ο απεσταλμένος του «Petroleum Economist», Γκέραλντ Μπουτ, πρώην ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή για δεκαετίες και μετέπειτα αναλυτής των «Oxford Analytica» και «Petroleum Policy Intelligence», με 40χρονη εμπειρία στα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής, βρέθηκε στην Κύπρο την επομένη της υπογραφής της αναθεωρημένης συμφωνίας αναλογικού καταμερισμού και της άδειας ανάπτυξης του «Αφροδίτη».

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης αναφέρει ακόμα ότι προχωρά το γεωτρητικό πρόγραμμα των TOTAL-ENI, ότι επίκεινται επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις από την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum και από τη Noble-Shell-Delek στο «Αφροδίτη», με όλες αυτές τις γεωτρήσεις να ολοκληρώνονται εντός 12 έως 24 μήνες.

Μεταφορά αερίου με υποθαλάσσιο αγωγό στην Αίγυπτο
Σε σχέση με το κοίτασμα «Αφροδίτη» εξηγεί επίσης ότι «το σχέδιο είναι ότι θα μεταφέρουμε το αέριο με υποθαλάσσιο αγωγό προς την Αίγυπτο, θα το υγροποιήσουμε στο Ιτκού, από όπου θα μεταφερθεί από τη Shell που συμμετέχει και στην κοινοπραξία του κοιτάσματος στις διεθνείς αγορές, κυρίως στην Ευρώπη.
Το πρώτο αέριο θα παραχθεί το 2025.

«Είστε τόσο σίγουροι ότι το ερευνητικό πρόγραμμα θα προχωρήσει με τόσο έντονη και τόσο κοντά την τουρκική παρουσία;», ήταν η επόμενη ερώτηση.
«Ναι. Η Κύπρος το έχει αποδείξει στο παρελθόν και θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα τόσο στην εξερεύνηση όσο και στην εκμετάλλευση, παρά την τουρκική προκλητικότητα που εντάθηκε τους τελευταίους μήνες.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΑΟΖ της Κύπρου είναι ευρωπαϊκή επικράτεια και ότι οι ανακαλύψεις μας είναι ευρωπαϊκές ανακαλύψεις.
Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο προσελκύει όλο και μεγαλύτερη προσοχή από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τους άλλους συμμάχους μας.
Η Τουρκία είναι μόνη σε αυτές τις προκλητικές ενέργειες», ήταν η απάντηση του υπουργού Ενέργειας.

Η «Αφροδίτη»

Ενδιαφέρουσα είναι και η απάντηση στο καυτό ερώτημα αν φυσικό αέριο από την «Αφροδίτη» που θα πηγαίνει στην Αίγυπτο για υγροποίηση θα επιστρέφει και στην Κύπρο.
Τρέχουν οι διαδικασίες για συμβόλαιο δημιουργίας της υποδομής και της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στο Βασιλικό· στόχος είναι να ολοκληρωθούν εντός Νοεμβρίου, εξηγεί ο υπουργός Ενέργειας.
Είναι λογικό βέβαια το ερώτημα, «γιατί δεν παίρνετε το δικό σας αέριο από τα δικά σας κοιτάσματα;». Επειδή -απαντά στη δική του ερώτηση ο Γιώργος Λακκοτρύπης- η εγχώρια αγορά της Κύπρου είναι πολύ μικρή, περίπου 0,7 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος, που μελλοντικά θα φτάσει στο 1 δισ. κ. μέτρα.
Όπως εξηγεί, για τέτοιες (μικρές) ποσότητες, οι απαιτούμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες είναι τόσο μεγάλες ώστε δεν είχε οικονομικό νόημα να αναπτυχθεί ένας συγκεκριμένος τομέας μόνο για την Κύπρο.

Με αυτά τα δεδομένα, προσθέτει ο κ. Λακκοτρύπης, υποβάλαμε αίτηση στην Ε.Ε. που ενέκρινε επιχορήγηση €100 εκατ. περίπου, δηλαδή το ένα τρίτο των κεφαλαιουχικών δαπανών για την κατασκευή του τερματικού εισαγωγής, των εγκαταστάσεων του FSRU, των αποβάθρων κ.τ.λ.


.