GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Έλληνες Δευτέρας και Τρίτης Κατηγορίας

Ιωάννης Κ. Μπουγάς* Αν το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων ψηφισθεί στη μορφή του προσχεδίου που κυκλοφόρησε, δηλαδή με τ...



Ιωάννης Κ. Μπουγάς*

Αν το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων ψηφισθεί στη μορφή του προσχεδίου που κυκλοφόρησε, δηλαδή με τους όρους (1) «απουσίας λιγότερο από 30 έτη» και (2) «κατοχής ΑΦΜ», φοβούμαι ότι το Ελληνικό κράτος θα δημιουργήσει Έλληνες δευτέρας και τρίτης κατηγορίας και θα «τιμωρήσει» κάποιους για δεύτερη φορά.

Να εξηγήσω τι εννοώ.
Δεν έχω πρόβλημα με τον δεύτερο όρο, και δεν θα είχα αν προστίθετο για τους άνδρες και (3) «η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων".
Όμως, ο ορισμός χρόνου απουσίας 30 ετών θα αφαιρέσει το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες προς ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Γερμανία, του μεγάλου κύματος μετανάστευσης των δεκαετιών του ‘50 και ’60, που ακόμη βρίσκονται εν ζωή.
Aυτο θα είναι τραγικά άδικο.
Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των Ελλήνων οδηγήθηκαν στη μετανάστευση λόγω της Κατοχής και των γεγονότων που ακολούθησαν μέχρι το 1949.

Μπορεί στη συντριπτική τους πλειοψηφία, με σκληρή εργασία και πολλές προσωπικές θυσίες, να πέτυχαν οικονομικά και κοινωνικά, δημιουργώντας πετυχημένες οικογένειες, όμως ο νόστος ήταν και είναι μόνιμος.
Το ίδιο και η προσφορά τους στη μητέρα πατρίδα, με τις οργανώσεις και τη στήριξη των Εθνικών Θεμάτων, τα εμβάσματα (οι παλαιότεροι θα θυμούνται τους άδηλους πόρους του προϋπολογισμού), τον μόνιμο τουρισμό στην πατρίδα, την προώθηση των Ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές, κ.ά.

Ο ορισμός μεγίστου χρόνου απουσίας θα αποκλείσει αυτούς τους Έλληνες, που έφυγαν ενήλικες από την Ελλάδα.
Λόγω της γραφειοκρατίας πιστεύω ότι πολυ μικρός αριθμός Ελλήνων που γεννήθηκαν στο εξωτερικό είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, αφού γι αυτό απαιτείται προηγούμενη εγγραφή στα Δημοτολόγια.
Η διαδικασία εγγραφής στα Δημοτολόγια, ιδιαίτερα για τα άρρενα τέκνα, γνωρίζω εκ πείρας ότι είναι απαιτητική και δεν γνωρίζω πόσοι Έλληνες είχαν την υπομονή και επιμονή να την διεκπεραιώσουν με επιτυχία.

Συμπερασματικά, ελπίζω ότι στο νομοσχέδιο της ψήφου των αποδήμων δεν θα τεθεί χρονικό όριο απουσίας.
Όποιος δεν ενδιαφέρεται για τα Ελληνικά θέματα, δεν θα προσέλθει να ψηφίσει.
Μήπως ψηφίζουν όλοι οικάτοικοι της Ελλάδος που έχουν το δικαίωμα της ψήφου;
Γιατί να προσθέσουμε αυτόν το όρο που στρέφεται εναντίον μιας συγκεκριμένης ομάδος αποδήμων με μεγάλη προσφορά καιι μεγάλη νοσταλγία για την Ελλάδα;

(*) Ο Ιωάννης Κ. Μπουγάς είναι στατιστικός και συγγραφέας . Ζει στον Καναδά.

Ιωάννης Κ. Μπουγάς