GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Τριμερής : Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος καταδίκασαν ομόφωνα τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος καταδίκασαν ομόφωνα τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, μέσω Κοινής Διακήρυξης αλλά και δηλώσεω...


Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος καταδίκασαν ομόφωνα τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, μέσω Κοινής Διακήρυξης αλλά και δηλώσεων των ηγετών μετά το πέρας της Τριμερούς στο Κάιρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στις δηλώσεις του χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ενέργειες της Τουρκίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων και αδειοδοτημένων θαλάσσιων τεμαχίων της Κύπρου, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.




Όπως ανέφερε, ενημέρωσε τους δυο ηγέτες για το Κυπριακό και την επικείμενη συνάντηση με τον Γ.Γ του ΟΗΕ για επανέναρξη του διαλόγου, δεδομένου ότι υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον κι όχι κάτω από απειλές.

Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτει για να τερματιστούν οι παραβιάσεις και να συνεχίσουμε απρόσκοπτα στην ενάσκηση των δικαιωμάτων.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων μπορεί να καταστεί καταλύτης συνεργασιών με τις μονομερείς και απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας να απειλούν την σταθερότητά.

Την ίδια ώρα εξέφρασε την βεβαιότητα για την σθεναρή στήριξη της Διεθνούς Κοινότητας, η οποία ήδη εκφραστεί ως προς τα δίκαια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν είναι δυνατόν, δήλωσε, τον 21ο αιώνα, μια χώρα να ασκεί διπλωματία των κανονιοφόρων χωρίς επιπτώσεις.

Μητσοτάκης: «Καταδικάσαμε ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και την προκλητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο»

Η περαιτέρω προώθηση των οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, συζητήθηκε στην 7η Σύνοδο της τριμερούς συνεργασίας, στο Κάιρο, και όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η απόδειξη της ενίσχυσης των δεσμών των τριών χωρών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Κυπριακό και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Σημείωσε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος εκφράζουν την απόλυτη στήριξή τους για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο δικοινωνικής διζωνικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις.

«Καταδικάσαμε ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου που προσβάλλουν το διεθνές δίκαιο και καταδικάσαμε και την προκλητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως πρόσθεσε, αυτά τα θέματα τα έθεσε και στη συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και «αξίζει να καταγραφούν οι δύο σαφείς και επίσημες θέσεις του, τόσο υπέρ της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδος όσο και για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τους τρεις ηγέτες απασχόλησαν και οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για τα Βαρώσια αλλά και το ότι η Τουρκία προχωρά σε ακόμη μία έκνομη ενέργεια στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.
«Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τους ευρωπαίους και διεθνείς συμμάχους».

Συντονισμό επιβεβαίωσε ο Σίσι

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν τον συντονισμό μεταξύ τους σε όλους τους τομείς που αφορούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Συζητήσαμε τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η σταθερότητα στην περιοχή πρέπει να είναι πρωταρχικός σκοπός.
Πρέπει να επιλύσουμε τo Κυπριακό πρόβλημα στη βάση των ψηφισμάτων των Η.Ε», τόνισε.
Πρέπει να προωθήσουμε την προσέγγιση αφρικανικών χωρών - Ε.Ε.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία να μη φορολογηθούν από τις τρεις χώρες οι επενδύσεις μεταξύ μας.
Καταδικάζω όλες τις προσπάθειες εναντίον αυτών των χωρών που δημιουργούν καινούργια κρίση στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία.
Η τρομοκρατία είναι φαινόμενο που δεν πρέπει να συνδέσουμε με τη θρησκεία», πρόσθεσε.

«Να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, να αυξήσουμε τις επενδύσεις μεταξύ μας και τις μορφωτικές σχέσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αμέσως μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στο Κάιρο.

«Επικροτούμε όλες τις ενέργειες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης καθώς και τις στρατιωτικές ενέργειες στη Λιβύη με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Καταδικάζουμε τη χρήση βίας στη Συρία», ανέφερε.

sigmalive