GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ.

Γραφει ο  Ευσταθιος Τριτσαρωλης Και ενω ολα έδειχναν στον πόλεμο της Συριας να υπάρχει μια σχετική μείωση των ενοπλων συγκρούσε...



Γραφει ο Ευσταθιος Τριτσαρωλης

Και ενω ολα έδειχναν στον πόλεμο της Συριας να υπάρχει μια σχετική μείωση των ενοπλων συγκρούσεων και ολες οι αντιμαχόμενες μεριες ανασυντασανε τις δυναμεις τους για τις επομενες μαχες, η αποφαση της Τουρκιας να εισβαλει εντος των παλαιων -προ του πολεμου- Συριακα εδαφων, αναζωπυρωσε την ενταση και τις μαχες και το μελλον αυτου του πολυετους πολεμου δειχνει παντελως απροβλεπτο.
Οι κινησεις των επιτελειων εχουν παρει φωτια και οι στρατηγοι σχεδιαζουν τις επομενες κινησεις τους, που θα δουμε προσεχως στα πεδια των μαχων.
Οπως ολα δειχνουν προς το παρον μετα απο 7 χρονια πολεμου οτι το καθεστως Ασσαντ δεν πεφτει ενω εχει και την απαραιτητη νομιμοποιηση διεθνη και εσωτερικη αφου στις τελευταιες εκλογες του 2014 συγκεντρωσε το συντριπτικο ποσοστο του 92%,και δειχνει να διαθετει ετοιμοπολεμες ενοπλες δυναμεις και αρκετες εφεδρειες ενοπλες και αοπλες,αλλα το κυριοτερο απο ολα ειναι οτι εχει τη στηριξη τις συντριπτικης πλειοψηφιας του Συριακου λαου, τοσο των χριστιανων Κοπτων οσο και των μετριοπαθων μουσουλμανων.
Η μια απο τις αλλες ενοπλες ομαδες που μετεχουν στον πολεμο, οι φανατικοι οπαδοι του ακραιου Ισλαμ,το ΙSIS , δειχνει να εχει παρα πολυ εδαφος και πολυ εμψυχο και αψυχο υλικο και εχει περιοριστη σε εναν μικρο θυλακα λιγων χιλιομετρων στην ακρη τις βορειοανατολικης Συριας και δεν φαινεται προς το παρον να μπορει να διαδραματιση ουσιαστικο πολο σε αυτη την φαφη των γεγονοτων, χωρις ομως αυτο να σημαινει οτι πρεπει να υποτιμηθη η δυναμη του ενω ειναι σιγουρο οτι δεν εχει παραδωση τα οπλα και πιθανον να ανασυνταξη  τις δυναμεις του στο μελλον.

Το μεγαλο αινιγμα για την εκβαση του πολεμου ειναι πλεον η Τουρκια και η προ ολιγων ημερων εισβολη της που δημιοργη νεα δεδομενα.
Η Τουρκια περιμενε ερκετα απο την εναρξη του πολεμου πριν αποφασιση την εμπρακτη εμπλοκη της, θελοντας ναμ ετρηση τις εξελιξεις και κυριως να δει το τι θα πραξουν οι Κουρδοι της Συριας και οι ενοπλες ομαδες του YPG.
Oι ενοπλοι Κουρδοι του YPG εδειξαν στα πεδια των μαχων οτι αποτελουν υπολογισιμο αντιπαλο και καταφεραν τα προηγουμενα ενα δυο χρονια μεγαλα ληγματα σε μοναδες του ISIS καταφερνοντας να τους εκδιωξουν απο πολλα εδαφη τα οποια περασαν στην κατοχη τους. 
Η Τουρκια βλεποντας λοιπον οτι οι Κουρδοι του YPG δυναμωνουν πολιτικα και στρατιωτικα αποφασισε να δραση.
Εισεβαλε με μοναδες τεθωρακισμενων και ελαφρου πεζικου , μαζι με μπροσταρηδες Τουρκομανους Ταταρους εθελοντες και μισθοφορους και περασε την οριογραμμη των συνορων και προχωρησε τις μοναδες της σε χωρια,πολεις και κωμοπολεις.
Σε αυτες τις 4-5 πρωτες μερες της εισβολης δεν εχει ακομα αντιμετωπιση ισχυρη αντιδραση παρα μονο σποραδικες επιθεσεις ατακτων ολιγομελων ομαδω του YPG, γεγονος που επιβεβαιωνεται και απο τις σχεδν μηδαμινες απωλεις του Τουρκικου στρατου τοσο σε αντρες οσο και σε πολεμικο υλικο.
Η προς το παρον επιλογη των στατηγων του YPG ειναι ενα ειδος δολιοφθορας με μικρες σποραδικες επιθεσεις σε Τουρκικα τμηματα, επιλογη τακτικα σωστη αφου φαινεται να γνωριζουν οτι δεν διαθετουν την δυναμη για μια κατα μετωπον συγκρουση με ορους και μεθοδους τακτικου στρατου, οπου θα ειχαν και ελαχιστες πιθανοτητες επιτυχιας.
Ας σημειωσουμε οτι ακομα και αν αντιπαραταξουν τις επομενες μερες πυκνοτερες και κατα μετωπον επιθεσεις σε μαχες εναντιον του Τουρκικου στρατου, ακομα και τα πραγματα εξελιχθουν ευνοικα για αυτους, ακομα δεν εχουν εμπλακη στις επειχηρησεις οι Ειδικες Τουρκικες Δυναμεις,το πιο μαχιμο  δηλαδη τμημα ενος στρατου.

Εκτιμω οτι το YPG θα συνεχιση τον ανταρτοπολεμο εξω απο πολεις και χωρια θα μελεηση τις κινησεις του Τουρκικου στρατου τις πολεις που θα καταλαβη και επειτα θα αντεπιτεθη με γενικευμενης κλιμακα επειχηρησεις προσβολης Τουρκικων φρουρων και λοχων με μεθοδους ανταρτοπολεμου.
Αλλη επιλογη δεν φαινεται να εχει, προωθηση και εγκατασταση του Τουρκικου στρατου  στα εδαφη τους σημαινει τετελεσμενη κατακτηση εδαφων.
Η Τουρκια  απο την μερια της στρατηγικα επραξε σωστα, με την εισβολη της θελει να καταφερει δυναμικα χτυπηματα στους Κουρδους της Συριας και με την δημοσια διακυρηξη της για δημιουργια αποστρατικοποιημενης ζωνης περιπου 30 χλμ θελει να αποκοψει καθε γραμμη επικοινωνιας των ενοπλων Κουρδωμ της Συριας του YPG και των ενοπλων Κουρδων της Τουρκιας του PKK.
Αν το καταφερει θα εχει πετυχει να απομονωση το μεγαλο προβλημα εντος της επικρατειας της, το PKK και θα του δημιουργηση σοβαρο προβλημα ανεφοδιασμου σε οπλα και κατα δευτερον θα εχει καταφερει να εκδιωξη  τους Κουρδικους πληθυσμους της Συριας προς το νοτο, γκρεμιζοντας ετσι τα οποια θεμελια για ιδρυση ανεξαρτητου Κουρδισταν στο μελλον,αφου θα εχει διασπαση τη συνεχεια εδαφους-εθνους με ενα κενο μεταξυ Κουρδων της Συριας και Κουρδων της Τουρκιας.
Η Τουρκια κινηθηκε και στον διπλωματικο τομεα δηλωνοντας προς καθε κατευθυνση πως στρεφεται εναντιον των ''τρομοκρατων'' Κουρδων και ζητησε να παρεμβουν στην ''νεκρη ζωνη'' που θα δημιουργθη στρατευματα του ΟΗΕ ωστε να φανει σαν ειρηνοποιος δυναμη και οχι σαν κατακτητης.
Εξυπνο αλλα οχι αληθινο γιατι οι στρατηγοι και πολιτικοι της Αγκυρας γνωριζουν πως οτι κερδηθηκε με αιμα και αγωνα ποτε δενδινεται σε δηθεν ουδετερες δυναμεις πχ ΟΗΕ.
Υπενθυμιζω οτι κατα την Τουρκικη εισβολη στην Κυπρο το 1974 η ''νεκρη ζωνη'' που ελενχεται απο στατευματα του ΟΗΕ δεν δημιουργηθηκε σε εδαφη που οι Τουρκοι προελασαν κατεκτησαν και επειτα αποχωρησαν παρδιοντας τον ελεγχο στον ΟΗΕ , αλλα σε εδαφη στα οποια οπου συναντησα σθεναρη αντισταση και δεν μπορεσαν να προελασουν.
Την ιδιδα τακτικη θα ακολουθησουν και στην Συρια.
Ενα μεγαλο αινιγμα που ζηταει την λυση  και θα καθοριση σε μεγαλο βαθμο την εκβαση του πολεμου ,ειναι αν θα ερθουν τελικα σε συγκρουση ο Συριακος στρατος και ο Τουρκικος.
Οι μοναδες του Ασσαντ προελαυνουν βορειοτερα και οι Τουρκοι νοτιοτερα και ολα δειχνουν οτι η συγκρουση ειναι αναποφευκτη.
Το ζητημα σε αυτη την περιπτωση ειναι τι θα πραξουν οι μεγαλες δυναμεις και κυριως οι ΗΠΑ και η Ρωσια. 
Οι ΗΠΑ ειναι γνωστον οτι υποστηριζουν τοσο τους Κουρδους της Συριας οσο και αυτους του Ιρακ οσο και της Τουρκιας και βλεπουν θετικα την δημιουργια ενος ανεξαρτητου Κουρδισταν στο μελλον που θα αποτελη και προτεκτορατο τους στην περιοχη.
Η αλλη μεγαλη δυναμη η Ρωσια στηριζη το καθεστως Ασσαντ και θεωρειται πλεον και στενος συμμαχος της Τουρκιας.
Παρατηρηθηκε τις προηγουμενες μερες μια πολυ σημαντικη στρατηγικη κινηση των ΗΠΑ στην περιοχη που πολλοι φρονω οτι εν την καταλαβαν ισως γιατι δεν μπορεσαν να δουν πιο μπροστα στο κοντινο μελλον.
Αναφερομαι στην μετακινηση στρατιωτικων τμηματων των ΗΠΑ καποιες περιοχες που ειχαν εγκαταστηση στρατευματα τους.
Φυσικα αυτο δεν σημαινει σε καμια περιπτωση απεμπλοκη τους απο τα γεγονοτα οπως πολλοι αναλυτες βιαστηκαν να πουν,ουτε σαφως και για πουλημα των Κουρδων τους οποιους αφησαν βορα στη μανια των Τουρκικων στρατευματων.
Θεωρω πως δεν ειναι ετσι και θα ηταν τελειως χαζο οι στρατηγοι των ΗΠΑ ναπαρουν μια τετοια αποφαση.
Πιστευω πως με αυτη την κινηση οι ΗΠΑ πολυ εξυπνα δινουν χωρο στον Τουρκικο στρατο να κινηθη νοτιοτερα και στον Συριακο στρατο να κινηθη βορειοτερα με αποερο στοχο να ερθουν σε συγκρουση , φερνοντας προ τετελεσμενων την Ρωσια που μπροστα σε ενα τετοιο ενδεχομενο δυο στενω συμμαχων της στην περιοχη θα βρεθει στην εξαιρετικα δυσκολη θεση να λαβει θεση υπερ της μιας ή της αλλης μεριας.
Κ αι το μεγαλο ερωτημα ειναι αν οι Τουρκικες και Συριακες δυναμεις συγκρουστούν ποιανου το μερος θα παρει η Ρωσια?
Αναγκαστικα θα πρεπει να διαλεξη και αναγκαστικά επειτα θα χαλαση μια απο τις δυο συμμαχιες της αλλαζοντας ολα τα δεδομενα γεοπολιτικα στην περιοχη και οχι μονο.
Ειτε θα διαλεξη το μερος του Ασσαντ, ειτε το μερος της Αγκυρας.
Και εκει πλεον η αποφαση θα ειναι πολυ δύσκολη για τη Ρωσια.