GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Δένδιας στον ΑΝΤ1: Αμήχανη η στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία - ΒΙΝΤΕΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει την τουρκική προκλητικότητα στο τραπέζι της επικείμενης Συνόδ...



Ο υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει την τουρκική προκλητικότητα στο τραπέζι της επικείμενης Συνόδου Κορυφής

Οι συζητήσεις με τον Μάικ Πομπέο θα φορούν το σύνολο των ελληνικών ενδιαφερόντων.
Τα Βαλκάνια, τις προκλήσεις των Τούρκων και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε αμήχανη τη στάση των Ευρωπαίων έναντι στην Άγκυρα, επισημαίνοντας πως όφειλαν να κάνουν περισσότερα. Παράλληλα προανήγγειλε πως ο πρωθυπουργός , Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει την τουρκική προκλητικότητα στο τραπέζι της επικείμενης Συνόδου Κορυφής.

Η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, πιέζοντας και προκαλώντας την Αθήνα και την Λευκωσία.
Δεν θα ακολουθήσουμε, δεν θα χάσουμε την ψυχραιμία μας γιατί θα χάσουμε και το δίκιο μας, σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Αποκάλυψε, τέλος, πως στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, τον προειδοποίησε πως με την τακτική των προκλήσεων που ακολουθεί η Άγκυρα, στο τέλος θα χάσει πολλά και θα κερδίσει ελάχιστα.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ξεκινήσω με το απλό ερώτημα τι περιλαμβάνει η ατζέντα των συνομιλιών; 
Για να το πω έτσι δημοσιογραφικά, τι φέρνει στη βαλίτσα του ο Αμερικανός Υπουργός και τι προσδοκούμε εμείς από αυτές τις επαφές;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχάς, υπάρχει η τελική φάση της τροποποίησης της αμυντικής συμφωνίας του ‘90 μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών.
Μετά από διαπραγμάτευση μηνών, αύριο το πρωί έχουμε προγραμματίσει την υπογραφή της τροποποίησης της συμφωνίας με τον Αμερικανό Υπουργό.

Μια συμφωνία, η οποία εμείς θεωρούμε ότι θωρακίζει τη χώρα μας, θωρακίζει τα συμφέροντά μας, αυξάνει το αμερικανικό αμυντικό αποτύπωμα στην περιοχή μας.

Από εκεί και πέρα, οι συζητήσεις με τον κ. Πομπέο θα καλύψουν το σύνολο των ελληνικών ενδιαφερόντων. 
Δηλαδή την κατάσταση στα Βαλκάνια, τη σχέση μας με την Τουρκία, το Κυπριακό, τις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις, τις παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλα τα ευρύτερα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Νομίζω ότι είναι εξαιρετικό.
Είναι η τρίτη φορά που βλέπω τον κ. Πομπέο μέσα σε διάστημα λιγότερο από τρεις μήνες και, επίσης, είναι η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Υπουργού μετά από αρκετά χρόνια.
Και σημειώνω ότι την τελευταία φορά ο κ. Κέρι είχε μείνει στην Αθήνα 2, 3 ώρες, ο κ. Πομπέο θα μείνει στην Αθήνα 3 μέρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω κ. Υπουργέ για τις τελευταίες εξελίξεις που συνδέονται με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας.
Θέλω να σας ρωτήσω εάν είμαστε, και σε ποιο βαθμό, ικανοποιημένοι από την υποστήριξη, από την αλληλεγγύη των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Και το ρωτώ διότι βλέπω μια ανεκτική – δικό μου το σχόλιο – στάση ιδίως από πλευρά της Γερμανίας απέναντι στην Άγκυρα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν θα έλεγα ανεκτική, εάν μου επιτρέπετε, αντιλαμβάνομαι στο τι σας οδηγεί στη χρήση της λέξης.
Εγώ θα ήμουνα λίγο πιο επιεικής με τους εταίρους μας και θα έλεγα αμήχανη στάση.
Δεν τους απαλλάσσει αυτό.
Όφειλαν να κάνουν περισσότερα και να είναι περισσότερο έτοιμοι.
Εν πάση περιπτώσει όμως, νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας σήμερα βλέποντας και τον κ. Ζεεχόφερ και τον αρμόδιο Επίτροπο, τον κ. Αβραμόπουλο, νομίζω ότι μετέφερε τα απολύτως σωστά μηνύματα, όπως κάνει συνεχώς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεταναστευτικό το έχει προμετωπίδα σε όλες τις επαφές με τους Ευρωπαίους ηγέτες και, καθόσον γνωρίζω, θα το θέσει και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.
Συγχρόνως η χώρα εξελίσσει το σύστημα υποδοχής, αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην πολύ αυξημένη πίεση, μην κρυβόμαστε, την οποία δέχονται τα σύνορά μας στο Αιγαίο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω επίσης να σας θέσω, ξέρω ότι είστε σε πίεση χρόνου τώρα, αλλά θέλω να σας θέσω και ένα ερώτημα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό το βάρος και υπό τη σκιά της αποστολής, της νέας αποστολής, ενός πλοίου, το οποίο κάνει έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ. Κλιμακώνει η Άγκυρα τις προκλήσεις.
Με ποιο τρόπο μπορεί να αντιδράσει η Ελλάδα;
Και σε ποιο βαθμό και με τι μέσα μπορούμε να στηρίξουμε την Κύπρο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η δική μας ανάγνωση της πραγματικότητας είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί απεγνωσμένα με τρόπους οι οποίοι εκφεύγουν του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, να δημιουργήσει τετελεσμένα και να οδηγήσει και την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία να χάσουν την ψυχραιμία τους.
Και χάνοντας την ψυχραιμία τους να χάσουν το δίκιο τους.

Εμείς -θα σας το πω αλλιώς- δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την τουρκική κλιμάκωση με τον τρόπο που η Τουρκία το επιδιώκει.
Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να επανέλθει η Ανατολική Μεσόγειος στην εποχή των κανονιοφόρων, του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

Θα προχωρήσουμε με όπλο μας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας με τη συμπαράσταση και συμπαράταξη, ελπίζω, των Ευρωπαίων εταίρων και φίλων μας και θα οδηγήσουμε την Τουρκία σε αδιέξοδο με τις προκλήσεις στις οποίες προβαίνει.

Δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να οδηγήσει την Τουρκία κάπου.
Μιλώντας και με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, εξήγησα ξεκάθαρα ότι πέρα από την δική μου θέση ως Έλληνα Υπουργού και πέρα από τα συμφέροντα του ελληνισμού, αυτό το οποίο κάνει η Τουρκία είναι λάθος για την Τουρκία. 
Αυτοαπομονώνεται, αυτοαναιρείται, μετατρέπεται σε παρία της Ευρώπης και της περιοχής και σε ταραξία της περιοχής.
Αυτά δεν οδηγούν πουθενά.

Και θα δείτε στην εξέλιξη των πραγμάτων πώς τελικά η Τουρκία θα ανασχέσει πορεία και θα υποχρεωθεί να ενταχθεί αργά ή γρήγορα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Με το να έχει ακριβά ερευνητικά πλοία, τα οποία κόβουν βόλτες στην Ανατολική Μεσόγειο και προσπαθούν να δημιουργήσουν έθιμο, ή παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, πολύ λίγα κερδίζει. Χάνει πολλά, κερδίζει ελάχιστα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Νίκο Δένδια. Σας ευχαριστώ κ. Υπουργέ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ, κ. Χατζηνικολάου. Ευχαριστώ πολύ.

.