GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Αμφίπολη: Επισπεύδονται οι εργασίες για την ανάδειξη του μνημείου-Εικόνες

Μετά την αρχαιολογική ανακάλυψη του μνημείου της Αμφίπολης για πολλά χρόνια είχε αφεθεί στη «μοίρα» του. Το υπουργείο Πολιτισμ...
Μετά την αρχαιολογική ανακάλυψη του μνημείου της Αμφίπολης για πολλά χρόνια είχε αφεθεί στη «μοίρα» του.
Το υπουργείο Πολιτισμού, «τρέχει» τις διαδικασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού αυτού τόπου.

Έργα που έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από την άνοιξη του 2015, ξεκίνησαν μόλις τους τελευταίους μήνες, είπε η υπουργός Πολιτισμού και ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών – Καλύτερη προβολή της κεφαλής της Σφίγγας που εκτίθεται στο Μουσείο της Αμφίπολης, ζήτησε η Λίνα Μενδώνη από τους αρμοδίους.

Επίσπευση των εργασιών στον Τάφο της Αμφίπολης και την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ζήτησε σήμερα το μεσημέρι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που επισκέφθηκε τον Τύμβο Καστά.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η κυρία Μενδώνη, τα έργα που εκτελούνται αυτήν την περίοδο ξεκίνησαν μόλις εδώ και λίγο καιρό και εντατικοποιήθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες, αν και ήταν προγραμματισμένα για την άνοιξη του 2015!

«Αυτή την καθυστέρηση, με την εργώδη προσπάθεια των υπηρεσιών και όλων μας, θα την καλύψουμε», τόνισε η υπουργός.

Εκτός από την κυρία Μενδώνη, στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης βρέθηκαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο βουλευτής Σερρών Θεόφιλος Λεονταρίδης, οι οποίοι συμμετείχαν σε ευρεία επιτόπια σύσκεψη των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.

Δείτε σημερινές φωτογραφίες από τον Τύμβο Καστά:
Ανάδειξη του πρώτου ευρήματος του τύμβου ΚαστάΣτη συνέχεια η υπουργός επισκέφθηκε το αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης όπου είδε από κοντά τα εργαστήρια στα οποία γίνονται οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των ευρημάτων του μνημείου στον τύμβο Καστά.
Επίσης, είδε και την κεφαλή της μιας από τις δυο σφίγγες, που βρίσκονται στην είσοδο του μνημείου και προσωρινά εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο. 
Μάλιστα, η κ. Μενδώνη ζήτησε σχεδόν επιτακτικά από τη διευθύντρια του μουσείου, να υπάρχει καλύτερη ανάδειξη του μοναδικού αυτού ευρήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι το πρώτο από τα ευρήματα αυτού του σημαντικού μνημείου και πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στην προβολή και την ανάδειξή του». 
Ζήτησε ακόμα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το αρχαιολογικό εύρημα να τύχει καλύτερη προβολής, «ώστε να φάνει η αξία της τέχνης της κεφαλής»!
Επιπλέον, ζήτησε να βελτιωθεί ο φωτισμός της προθήκης όπου φυλάσσεται η κεφαλή της σφίγγας και να γίνουν παρεμβάσεις και στην επεξηγηματική επιγραφή που τη συνοδεύει.
Οι υπάλληλοι τόσο του αρχαιολογικού μουσείου της Αμφίπολης αλλά και της ανασκαφής στο τύμβο Καστά, υποδέχθηκαν θερμά τη νέα υπουργό Πολιτισμού, η οποία συνομίλησε με όλους -πολλούς από τους οποίους τους γνώριζε με τα μικρά του ονόματα, αφού εργάστηκε μαζί τους και πέρασε πάρα πολύ χρόνο, κοντά τους προκειμένου να προχωρήσει η ανασκαφή.


«Θέμα της σύσκεψης ήταν ο προγραμματισμός εκτέλεσης του έργου, το οποίο εκπονείται στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, ΕΣΠΑ 2014-2020. 
Συζητήθηκε επίσης ο προγραμματισμός των επόμενων σταδίων ανάδειξης του μνημείου και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου.
Η κ. Μενδώνη ζήτησε από τις υπηρεσίες την επίσπευση των εργασιών και την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.
Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «η συνεχής πίεση και οι διεκδικήσεις ανήκουν πλέον στο παρελθόν.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι είμαστε απολύτως συντονισμένοι για να ολοκληρωθεί το έργο που αφορά το παγκόσμιο Μακεδονικό μνημείο.
Για εμάς, η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική, γιατί μετά από πολλά χρόνια που είχε ξεχαστεί το ταφικό συγκρότημα της Αμφίπολης, επιτέλους αυτούς τους δύο μήνες ξεκίνησε δυναμικά.
Χαίρομαι πολύ, γιατί επικεφαλής του υπουργείου είναι η κ. Λίνα Μενδώνη, που είναι η εγγύηση για όλους μας, ότι θα συνεχιστούν και δεν θα ολιγωρήσουν πλέον οι εργασίες, ώστε να καλυφθεί η πενταετής απραξία και απαξίωση του μνημείου.
Είμαστε σε απόλυτη σύμπνοια με την κ. Μενδώνη, να τηρηθούν ευλαβικά οι χρόνοι, ώστε χωρίς καθυστέρηση, να αναδειχθεί το μνημείο και να γίνει επισκέψιμο».


Η κ. Μενδώνη δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, και τους συνεργάτες του για τη στήριξη που πρόσφεραν όλα αυτά τα χρόνια στο μνημείο στον Τύμβο Καστά, αλλά και τους επιστήμονες, οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτή την ανασκαφή.
Είναι ένα μνημείο σπάνιο, εξαιρετικής τέχνης, υψηλής σημασίας, ιστορικής και αρχαιολογικής.
Είναι ένα μνημείο που αποτελεί πόλο αναπτυξιακό, με τεράστιες δυνατότητες για όλη την περιοχή.
Είναι σημαντικό γεγονός, ότι σήμερα είμαστε εδώ όλοι μαζί.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή και ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, για να εκφράσομε συνολικά το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το μνημείο.
Τα έργα τα οποία εκτελούνται ξεκίνησαν εδώ και λίγο καιρό και εντατικοποιήθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες, ήταν προγραμματισμένα για την άνοιξη του 2015.
Αυτή την καθυστέρηση, με την εργώδη προσπάθεια των υπηρεσιών και όλων μας, θα την καλύψουμε.
Οφείλουμε να είμαστε συνεπείς έναντι της Περιφέρειας, η οποία χρηματοδοτεί το έργο, ώστε να διεκδικήσουμε περισσότερα κονδύλια.
Έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε και βρισκόμαστε σε απόλυτη σύμπνοια.
Θα ετοιμάσουμε συνάντηση εργασίας με τον κ. Περιφερειάρχη και τους εμπλεκόμενους φορείς, για να δούμε το ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή».Τον περιφερειάρχη συνόδευαν ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος και η τομεάρχης πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κατερίνα Περιστέρη, η οποία και ως ανασκαφέας του ταφικού συγκροτήματος στον Τύμβο Καστά, «εξέφρασε την ικανοποίησή της και επισήμανε τη δυσμενή μεταχείριση του μνημείου από το υπουργείο Πολιτισμού τα προηγούμενα χρόνια», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.«Η κ. Μενδώνη στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Μουσείο της Αμφίπολης, και ενημερώθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου για το έργο της συντήρησης των ευρημάτων του Τύμβου Καστά.
Έδωσε οδηγίες για την επίσπευσή του με την διάθεση επιπλέον πόρων, πάντοτε στο πλαίσιο της επιστημονικής δεοντολογίας. 
Επίσης είδε τον τρόπο που έχει εκτεθεί η κεφαλή της Σφίγγας στο Μουσείο και ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να συνεργαστούν άμεσα, ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος έκθεσής της.
Η υπουργός επεσήμανε ότι είναι το πρώτο εύρημα από τον Τύμβο Καστά, το οποίο εκτίθεται και γίνεται ευρύτερα γνωστό και πρέπει να παρουσιαστεί με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να δώσει σωστή εντύπωση στον επισκέπτη για την σημαντικότητα του μνημείου», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού..