GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Αποκαλυπτήρια ψηφιδωτού για τον Εθνομάρτυρα Παύλο Μελά στο Πισοδέρι (ΦΩΤΟ)

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, του μαρτυρικού Πισοδερίου Φλώρινας, την Κυριακή 15 Σ...




Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, του μαρτυρικού Πισοδερίου Φλώρινας, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019.

Κατά την ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, ο οποίος πλαισιώθηκε τόσο από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, όσο και από τον Αγιορείτη Ιερομόναχο Γεώργιο Καυσοκαλυβίτη.



Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχ. Ειρηναίος Χατηεφραιμίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην άμετρη αγάπη του Θεού.
Ακολούθησε μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων κατά τον Μακεδονικό αγώνα, ενώ στη συνέχεια κλήρος και λαός μετέβησαν στο προαύλιο του Ναού όπου πραγματοποιήθηκαν αποκαλυπτήρια ψηφιδωτού εις ανάμνηση του ενταφιασμού της κεφαλής του Εθνομάρτυρα Παύλου Μελά στις 18/19 Οκτωβρίου 1904.



Τον συν τονισμό της εκδήλωσης είχε ο κ. Παντελής Δάφας, πρόεδρος του δασικού συνεταιρισμού Πισοδερίου, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του δήλωσε πως την ιδέα για την συγκεκριμένη ενέργεια – εκδήλωση είχε εκφράσει ο Αγιορείτης Ιερομόναχος π. Γεώργιος, σε μια επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Πισοδέρι.




Κατά την εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυνε ο Αρχ. Νικηφόρος Μανάδης ο οποίος εκπροσώπησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενώ σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν και οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας της περιοχής.

Στην συνέχεια ο Αρχ. Ειρηναίος Χατζηεφραιμίδης ανέπτυξε ομιλία αναφερόμενος εκτενώς στα περιστατικά του ενταφιασμού της κεφαλής του Παύλου Μελά στο Πισοδέρι.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια από τον οικείο Ποιμενάρχη και σύσσωμη την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου, ενώ στη συνέχεια την εκδήλωση πλαισίωσαν χορευτικά συγκροτήματα της ευρύτερης περιοχής.



Αξίζει να σημειωθεί πως το ψηφιδωτό απεικονίζει στο άνω τμήμα τον Παύλο Μελά και τον Μέγα Αλέξανδρο να κρατούν τον Ήλιο της Βεργίνας υπό τη σκέπη της Ελληνικής σημαίας, ενώ στο κάτω τμήμα απεικονίζεται η στιγμή της παράδοσης της κεφαλής του Παύλου Μελά στον ιερέα του χωριού παπα Σταύρο Τσάμη από δύο οπλαρχηγούς του Μακεδονικού Αγώνα.

otavoice.gr
romfea.gr