GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ένα άρθρο του 2016, που καθίσταται επίκαιρο δείτε γιατί! Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ ζητεί να γίνει η τουρκική γλώσσα επίσημη της Ε.Ε.

Η τουρκική γλώσσα στην Ε.Ε. 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 Πώς η «Sunday Express» κατακεραυνώνει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη Η αγγλική ...




Η τουρκική γλώσσα στην Ε.Ε.

21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Πώς η «Sunday Express» κατακεραυνώνει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη
Η αγγλική εφημερίδα διαζωγραφίζει με τα μελανότερα χρώματα το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η Τουρκική ως επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
«Τρόμος, αν η Τουρκική υιοθετηθεί ως ‘επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης’, κανένας ψηφοφόρος δεν έχει ακόμα υποστηρίξει την ένταξη της Τουρκίας», έγραψε σε τίτλο του ειδησεογραφικού της η «Κυριακάτικη Εξπρές» στο Λονδίνο, στις 17 Απριλίου 2016, τονίζοντας ότι το ένα τρίτο των Βρετανών θα ψηφίσουν αποχώρηση από την ΕΕ, αν επιτραπεί στην Τουρκία να γίνει μέλος, και συνέχισε:
«Ούτε ένας ψηφοφόρος από τις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνολικά έχουν έναν πληθυσμό των 508 εκατομμυρίων, δεν έχει ακόμα ψηφίσει υπέρ της τουρκικής ένταξης.
Και όμως, 375 βουλευτές έναντι 133 υποστήριξαν την πρωτοβουλία του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος ζήτησε από τον Ολλανδό Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσθέσει στις 24 επίσημες γλώσσες της Ένωσης την Τουρκική, για να προωθήσει προσπάθειες συμφωνίας επανένωσης της νήσου».
Η κίνηση αυτή, που αναμένεται να προσθέσει άλλα £25 εκατομμύρια λίρες στον προϋπολογισμό της Ένωσης, έχει εξοργίσει κριτές, που το βράδυ του Σαββάτου είπαν ότι αυτό αποτελεί ακόμα μιαν απόδειξη ότι η τουρκική ένταξη είναι «εγγυημένη». 
Είπαν ότι, παρ' όλο που θα πρέπει να επικυρώσει την απόφαση η Ευρωπαϊκή Κομισιόν, ενδείξεις λένε ότι πίεση τόσο από την Κύπρο όσο και από την Τουρκία θα διασφαλίσουν την έγκρισή της, έγραψε η εφημερίδα.

Τουρκική ένταξη και τάσεις αποχώρησης

Η εφημερίδα επικαλείται και δήλωση του πρώην σκιώδους υπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας Ντέιβις Ντέιβις, τον οποίο προβάλλει κιόλας σε χαρακτηριστική φωτογραφία, σε έντρομη στάση, με τα δύο χέρια να κρατά το πρόσωπό του, ο οποίος είπε:
«Υποστηρίζοντας την ένταξη της Τουρκίας, μιας χώρας με πορώδη σύνορα με το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βοηθά καθόλου την εθνική ασφάλεια της Βρετανίας.
Ο μόνος τρόπος να προστατεύουμε τους εαυτούς μας από τις χιλιάδες των τρομοκρατών που υποστηρίζουν οι ISIS και που η Europol μάς λέγει ότι αλωνίζουν ελεύθεροι μέσα στη δίχως σύνορα Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι να ψηφίσουμε να φύγουμε από την ΕΕ στις 23 Ιουνίου».
Η εφημερίδα τονίζει ότι οι υφιστάμενες 24 γλώσσες της ΕΕ είναι γλώσσες χωρών που είναι πλήρη μέλη, ενώ η Τουρκία δεν είναι, και το 2015 η Ευρωπαϊκή Κομισιόν εξέδωσε έκθεση για την Τουρκία, στην οποία εξέφρασε τις ανησυχίες της για το μητρώο της έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στέρηση ελευθερίας έκφρασης και της κατάστασης της κυβερνητικής διοίκησης.
Η εφημερίδα αναφέρει περαιτέρω προειδοποιήσεις πολιτικών, ότι ο πληθυσμός της Τουρκίας, ο οποίος από 50 εκατομμύρια που ήταν το 1985 αυξήθηκε στα 77 το 2015, και η πρόβλεψη είναι ότι το 2018 θα ξεπεράσει τη Γερμανία ως η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη σε ψήφους, και αυτό θα αποδυναμώσει τη βρετανική επιρροή.

Η συμφωνία για το προσφυγικό

Η εφημερίδα επέκρινε και την πρόσφατη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία στο θέμα των προσφύγων, κατά την οποία επιβραβεύθηκε, έγραψε, η Τουρκία με μια μπονάνζα από £5 δισεκατομμύρια λίρες και διαβεβαιώσεις ότι κάτοχοι τουρκικών διαβατηρίων θα απολαμβάνουν ελεύθερη πρόσβαση στην Ευρώπη αργότερα, εντός του τρέχοντος έτους ...
http://www.express.co.uk/news/world/661689/Turkey-EU-member-language

Εμείς, όμως, είχαμε με προηγούμενο δημοσίευμά μας (3.3.2016 στη «Σημερινή») φανερώσει από πού ξετρύπωσε η «πρόταση» Αναστασιάδη.
Την οποία όφειλε να αποσύρει, και ο Ολλανδός Πρόεδρος της ΕΕ να μη δεχθεί καν να προχωρήσει, εφόσον αυτή ήταν πρόταση της ΕΕ ημερ. 14.4.2004, που θα εφαρμοζόταν, αν και εφόσον γινόταν δεκτό το απορριφθέν Σχέδιο Ανάν.
Γιατί, λοιπόν, το τρέξιμο Αναστασιάδη, υπέρ της τουρκικής γλώσσας, έπειτα από τόσα χρόνια από τη συντριπτική απόρριψη εκείνου του εκτρώματος/σχεδίου;
Με αποτέλεσμα η Κύπρος, μια χώρα υπό ημι-κατοχή από την ίδιαν την Τουρκία, να διασύρεται και να εξευτελίζεται ως κατευναστής του βιαστή της.

Η βρετανική πολιτική έναντι της τουρκικής ένταξης

Τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και οι λοιποί «πολιτικοί» της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλουν να έχουν το θάρρος και την τόλμη να υποστηρίζουν τα συμφέροντα της πατρίδας τους και όχι ό,τι τους συμβουλεύουν ή υποκινούν ξένοι.
Ένα τρανταχτό παράδειγμα του πόσο... άστατοι και ευέλικτοι είναι οι ξένοι πολιτικοί όταν τους συμφέρει, για τα δικά τους συμφέροντα, είναι η δήλωση του Βρετανού Υφυπουργού Ευρώπης Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο οποίος μέρες μετά την «πρόταση Αναστασιάδη» για την τουρκική γλώσσα, στις 12 Απριλίου 2016, απαντώντας σε ερώτηση -από το Βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων- του βουλευτή Martin Vickers (Συντηρητικού), κατά πόσο η κυβερνητική πολιτική συνεχίζει να υποστηρίζει την τουρκική ένταξη, καθώς πολλοί στην περιφέρειά του ανησυχούν με την προοπτική αυτή, ο κ. Λίντινγκτον απάντησε:
«Όπως είπε ο Πρωθυπουργός (Κάμερον) τις προάλλες στη Βουλή, η τουρκική ένταξη στην ΕΕ δεν είναι στα χαρτιά για πολλά χρόνια ακόμα.
Και αυτό δεν είναι, επειδή δεν υπήρξε ακόμα λύση του Κυπριακού για να αποσύρει η Κύπρος τα βέτο της για ένα αριθμό κεφαλαίων.
Αυτή (τουρκική ένταξη) δεν είναι κάτι που θα αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής αυτής της Βουλής, ή της επόμενης, και πιθανόν ούτε και της Βουλής μετά την επόμενη».
Κατά τα άλλα, οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της τουρκικής ένταξης, που πίεζαν διαχρονικά τις κυπριακές κυβερνήσεις να ανοίγουν ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας, ήσαν οι του βρετανικού Φόρεϊν Όφις, όπως ο ίδιος ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον!
Η τουρκική γλώσσα, η εισδοχή της Κύπρου και το σχέδιο Ανάν
Παραθέτουμε εδώ το δημοσίευμα της «Σ» για τη συσχέτιση του σχεδίου Ανάν με τη θεσμοθέτηση της τουρκικής γλώσσας.
«Η δικαιολογημένη απορία για την επιμονή του Προέδρου Αναστασιάδη να μάθει τους Ευρωπαίους να μιλάνε Τουρκικά, δίνοντας συνέχεια στην πρότασή του να συμπεριληφθεί η τουρκική γλώσσα στις επίσημες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προς τούτο έστειλε και σχετική επιστολή προς τους θεσμούς της Ε.Ε., με γνωστοποίηση στην Ολλανδική Προεδρία ('Σημερινή', 1 Μαρτίου 2016, 'Αναφανδόν'), εξηγείται τώρα, αλλά και επιβεβαιώνει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακολουθεί πολιτική αποδοχής του Σχεδίου Ανάν.
Και ενδυναμώνει τις υποψίες του λαού για τους λόγους αντιδημοκρατικής αδιαφάνειας, με τους οποίους επιμένουν να κρατούν τον λαό στα σκοτεινά για όσα διαπραγματεύονται γι’ αυτόν, δίχως αυτόν. 
Και αντί για διαφάνεια και ενημέρωση, αναγκάζονται να τον κοροϊδεύουν ασύστολα, δίχως καμία σωστή ενημέρωση, εκτός από τόνους ‘ανοησιών’ από δικούς μας και ξένους αστρολόγους και παραμυθολόγους.
»Η πρόταση Αναστασιάδη για την τουρκική γλώσσα εν έτει 2016, δώδεκα χρόνια μετά την απόρριψη του σχεδίου εκείνου στις 24.4.2004, περιλαμβανόταν ως άρθρο 8 στην Πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ημερομηνίας 14 Απριλίου 2004, με τίτλο 'Πρόταση πράξης προσαρμογής των όρων προσχώρησης της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση'.
Η οποία διαβιβάστηκε με επιστολή της κ. Patricia Bugnot, Διευθύντριας, προς τον κ. Javier Solana, Γενικό Γραμματέα/ ́Υπατο Εκπρόσωπο.
Εις προετοιμασίαν δηλαδή (τόσο σίγουροι ήσαν ότι θα γινόταν δεκτό το διαλυτικό τους σχέδιο) αποδοχής του σχεδίου Ανάν!».

Το κείμενο της Ε.Ε.

Εκτός του ότι το 9σέλιδο κείμενο αυτό της Ε.Ε., ημερ. 14 Απριλίου 2004, αποτελεί μια «θεσμοθέτηση του ρατσισμού στην Κύπρο το 2004 από την Ε.Ε.» (ευχαριστούμε τους Δρα Κλέαρχο Κυριακίδη και Δρα Μάριο Ευρυβιάδη, που μας το έστειλαν), δέκα μέρες πριν από την απόφαση του λαού της στις 24 Απριλίου 2004, στη σελίδα 8 αναφέρει επί λέξει:

«Άρθρο 8

Η Τουρκική ως επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

1. Η Τουρκική θα καταστεί επίσημη γλώσσα και γλώσσα εργασίας των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2. Το Συμβούλιο αποφασίζει για την έναρξη της εφαρμογής της παραγράφου 1, εφόσον πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις όσον αφορά το προσωπικό και την τεχνική υποστήριξη.
Κατά το διάστημα που προηγείται της απόφασης αυτής, η τουρκική γλώσσα δύναται να χρησιμοποιείται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να αποσύρει τόσο την πρότασή του για την τουρκική γλώσσα όσο και όσες επιστολές έστειλε σχετικά με το θέμα, εφόσον κανένα σχέδιο για λύση του Κυπριακού δεν έχει μελετήσει ο λαός και δεν έχει αποφασίσει την αποδοχή του, πόσω μάλλον να προχωρούν κάποιοι πίσω από την πλάτη του και δίχως τη γνώση και έγκρισή του σε... υλοποίηση πράξεων και προνοιών εγγράφου «προσχώρησης της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.» του 2004!

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος/συγγραφέας

Πηγή: Σημερινή