GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΟΙ ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1946-1950

Απο την σελίδα του Χρ Νοταρίδη ταξίαρχου ε.α. Μουσείο και Ιστορία των Διαβιβάσεων Το νέο Οπλο συγκροτήθηκε τον Φεβρουά...





Απο την σελίδα του Χρ Νοταρίδη
ταξίαρχου ε.α.
Μουσείο και Ιστορία των Διαβιβάσεων

Το νέο Οπλο συγκροτήθηκε τον Φεβρουάριο του 1946.
Απο το Μάρτιο του ιδίου έτους μέχρι το καλοκαίρι του 1950, η χώρα βρισκόταν σε ένοπλη αδελφοκτόνο σύρραξη, που αρχικά αποκαλείτο  «Αντισυμμοριακός Αγώνας» και με τον Νόμο 1863/89 ονομάσθηκε «Εμφύλιος Πόλεμος».
Στους Σχηματισμούς του Στρατού δημιουργήθηκαν οι νέες Μονάδες ΔΒ, οι οποίες κλήθηκαν ΑΜΕΣΩΣ να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός αγώνα πολύ διαφορετικού απο τον συμβατικό πόλεμο.


1949 - Μόλις 3 έτη απο την "γέννηση" τους ως ανεξάρτητο Οπλο, οι Διαβιβάσεις κέρδισαν την εκτίμηση των άλλων, μέσα απο το πεδίο της μάχης !

Μέχρι και το 1947, η οργάνωση και το υλικό ΔΒ ήταν αποτέλεσμα της υποστήριξης απο την βρετανική στρατιωτική αποστολή.
Οι Βρετανικές δυνάμεις επίσης εγκατέστησαν νέες τηλεφωνικές γραμμές μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης και Πάτρας.
Εγινε χρήση των βρετανικών φερεσύχνων, των φουλοφώνων υπερθέσεως και των τηλετύπων. 
Ξεκίνησε η εγκατάσταση ασύρματης επικοινωνίας με τα κύρια νησιά, με αμερικανικό υλικό που ήδη χρησιμοποιούσαν οι Βρετανοί.
Ιδρύθηκε το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Διαβιβάσεων (ΚΕΔ) και ξεκίνησε η εκπαίδευση Διαβιβαστών απο το μηδέν, με υλικό των βρετανικών μονάδων. 

Ο βασικός τύπος σταθμού ασυρμάτου των Μονάδων ήταν ο βρετανικός Νο 22 (2-8 ΜΗz, 1,5 Watt), με εμβέλεια 10 μίλια σε ραδιοτηλεφωνία και 20 σε ραδιοτηλεγραφία (Μόρς) , που λειτουργούσε εγκατεστημένος σε σταθερή βάση ή επι οχημάτων και αργότερα επι ημιόνων.
Για εσωτερικά δίκτυα σε μικρότερες αποστάσεις, υπήρχαν οι φορητοί (επι πλάτης) Σ/Α  Νο 18 (6-9 ΜΗz, 1,5 Watt), ενώ για μακρύτερες αποστάσεις οι Νο 19 (2-8 ΜΗz, ή  229-241 MHz, 2,5-9 Watt, της ίδιας οικογένειας με τους Νο 22).

Απο τα μέσα του 1947, με το Δόγμα Τρούμαν και το Σχέδιο Μάρσαλ, οι Βρετανοί παρέδωσαν τη σκυτάλη στους Αμερικανούς, οι οποίοι, ανέλαβαν την εκπαίδευση και τον ανεφοδιασμό του στρατού με νέα υλικά και εφόδια.
Ετσι, απο το 1948 οι στρατιωτικές επικοινωνίες στηρίχθηκαν κυρίως στους ασυρμάτους τύπου SCR-694 (πρόγονος του GRC-9) και τους φορητούς (χειρός) SCR-536 (πρόγονος του PRC-6),  που ήταν τα κατάλληλα μέσα της εποχής για την μορφή του αγώνα που διεξάγετο.
Η αμερικανική βοήθεια μέχρι το 1950 συνίστατο στην αποστολή πάνω απο 7.000 τεμαχίων σταθμών ασυρμάτου προς τις Διαβιβάσεις και την Χωροφυλακή, τηλεφωνικών πινάκων εκστρατείας και τηλεφώνων, καλωδίου εκστρατείας και ανταλλακτικών.
Σε όλους τους Σχηματισμούς ιδρύθηκαν Διευθύνσεις ΔΒ και νέες Μονάδες πύκνωσαν το δίκτυο επικονωνιών του Στρατού.

Στο ΚΕΔ άρχισε η έκδοση του περιοδικού «ΗΧΩ ΤΩΝ ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΩΝ» απο Αυγ 1949 μέχρι Ιουλ 1951 (επισυνάπτονται εξώφυλλα του πρωτου και του τελευταίου τευχών). 
Επιπλέον την ήδη ανατεθειμένων, νέες αποστολές ανελήφθησαν απο τους διαβιβαστές :
·        - Ο συντονισμός της αεροπορικής υποστήριξης των αντιανταρτικών επιχειρήσεων γινόταν με τα «Κόντακτ-Κάρ», δηλ. τις πρώτες Ομάδες Επαφής, που επικοινωνούσαν με τους 32 χορηγηθέντες σταθμούς ασυρμάτου τύπου C-28  με τα αεροσκάφη Σπίτφαιαρ και Χαλντάιβερς.  
·        -  Οι διαβιβαστές που αποσπώντο σε Μονάδες ΠΒ, εκπαιδεύοντο στο ΚΕΔ μαζί με τις υπόλοιπες ειδικότητες.
Η εξασφάλιση της ασύρματης επικοινωνίας στο εσωτερικό των Μονάδων ΠΒ και η μετάδοση των στοιχείων πυρός και αποτελεσμάτων βολών ήταν τα καθήκοντα τους. 
·         - Οι διαβιβαστές Καταδρομών, μοιράζονταν τους κινδύνους της μάχης με τους ΛΟΚατζήδες και κέρδισαν επάξια την εκτίμηση των συμπολεμιστών τους. 
·         Η εκπαίδευση σε θέματα ΔΒ, εκτός του ΚΕΔ,  γινόταν και στην Σχολή Εφέδρων Αξκων Σύρου.
·       -   Οι ανάγκες του αγώνα επέβαλλαν στενή συνεργασία του Στρατού με τη Χωροφυλακή, που είχε ίδιο υλικό και απο το 1947 λειτουργούσε την δική της «Σχολή Διαβιβάσεων Βασιλικής Χωροφυλακής» σε εγκαταστάσεις στο Δαφνί, μέχρι το 1949, οπότε μεταφέρθηκε στο Ν. Ηράκλειο.
Μέχρι το τέλος του 1949 είχαν εκπαιδευθεί ως Διαβιβαστές περίπου 1400 Χωροφύλακες.

Η «άλλη πλευρά» των ανταρτών, επίσης διέθετε οργανωμένες διαβιβάσεις, με δίκτυα ασυρμάτων και ενσύρματες επικοινωνίες, με υλικό είτε κυριευθέν Αγγλικό - Αμερικανικό, είτε Πολωνικό - Γερμανικό
Επίσης διέθεταν καλό σύστημα κρυπτογράφησης.

Ο Ηλεκτρονικός Πόλεμος, κάνει την εμφάνιση του στις επιχειρήσεις με βασική του μορφή αυτή των υποκλοπών (με απλούς δέκτες) και παρεμβολών, όπως προκύπτει απο τα «Αρχεία Εμφυλίου Πολέμου» της ΓΕΣ/ΔΙΣ.
Στοιχειώδη ηλεκτρονικά αντι-αντίμετρα ήταν η χρήση κωδικών λέξεων-εκφράσεων και οι διαφορετικές συχνότητες εκπομπής-λήψεως.
Τα κρυπτογραφικά μέσα του Εθνικού Στρατού ήταν οι κώδικες ΣΚΡΑ, ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και οι κώδικες αντικαταστάσεως.
Τα έγγραφα και σχέδια διαβιβάζοντο με την ΥΕΣΑ.

Οι απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες των Διαβιβάσεων ήταν αποτέλεσμα της προσφοράς τους στη πρώτη γραμμή.
Οι απονεμηθείσες ευαρέσκειες των διοικητών, τα παράσημα και οι ηθικές αμοιβές, απέδειξαν τη γενναιότητα των διαβιβαστών, παρά τα σχετικά πενιχρά μέσα που διέθεταν.

Ομως οι Διαβιβαστές συνετέλεσαν και στην ανάπτυξη της ελληνικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.
Με ενίσχυση απο το υπάρχον στρατιωτικό προσωπικό και δωρεές αμερικανικού υλικού, στις 16 Ιουλίου 1945 άρχισε να λειτουργεί το ΕΙΡ (Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας) προς 36.000 περίπου κατόχους ραδιοφώνων, με συνδρομή.
Στις 25 Μαρτίου 1946 ξεκίνησε η λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, με πομπό επι κλωβών, μέχρι να λειτουργήσει απο κτίριο το Μάρτιο του 1947.
Το 1948 διευθυντής του ΕΙΡ είναι ο Στρατής Μυριβήλης.
Στις 25 Μαρτίου 1948 εγκαινιάσθηκε απο τον Βασιλέα Παύλο ο πομπός βραχέων κυμάτων στα Νέα Λιόσια, που εκπέμπει προς Βαλκάνια, Ευρώπη και Αμερική.  
Τον Δεκέμβριο άρχισε η εκπομπή του Σταθμού Ενόπλων Δυνάμεων απο τη Σχολή Χωροφυλακλης στους Αμπελοκήπους.
Στις 12 Ιουνίου εγκαινιάσθηκε ο ραδιοφωνικός σταθμός Βόλου, ενώ στις 9 Ιανουαρίου 1949 της Λάρισας και των Ιωαννίνων.
Τον Μάρτιο ο σταθμός Χανίων, τον Αύγουστο ο σταθμός Τριπόλεως και τον Νοέμβριο της Καβάλας.  
Στις 9 Δεκεμβρίου 1950 ανέλαβε Γενικός Δντης του ΕΙΡ ο Χριστόφορος Τσιγάντες.