GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

07 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1960 : Ο διάδοχος Κωνσταντίνος ανακηρύσσεται Χρυσός Ολυμπιονίκης - ΒΙΝΤΕΟ

Διάδοχος του Θρόνου Κωνσταντίνος! Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960, ο διάδοχος του Ελληνικού Θρόνου Κωνσταντίνος, μ...




Διάδοχος του Θρόνου Κωνσταντίνος!
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960, ο διάδοχος του Ελληνικού Θρόνου Κωνσταντίνος, με πλήρωμα τους Γιώργο Ζαϊμη και Οδυσσσέα Εσκιτζόγλου και το σκάφος «Νηρεύς», κατακτούν το χρυσό μετάλλιο στα σκάφη τύπου «Dragon».
Είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο, που κερδίζει η Ελλάδα μετά από εκείνο του Τσικλητήρα στο μήκος άνευ φοράς το 1912 στη Στοκχόλμη και το πρώτο της Ελληνικής Ιστιοπλοΐας.





Το Χρυσό Ολυμπιακό πλήρωμα της Ρώμης, ο βασιλεύς Κωνσταντίνος, ο Οδυσσεύς Εσκιτζόγλου και ο Γιώργος Ζαΐμης.

Ήταν Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 1960, όταν το κρατικό ραδιόφωνο διέκοψε το πρόγραμμά του για να ανακοινώσει την είδηση: Ο διάδοχος Κωνσταντίνος, σημαιοφόρος της Ελληνικής αποστολής, με το σκάφος του «Νηρεύς» κέρδιζε το Χρυσό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης στα σκάφη τύπου «Ντράγκον».
Η Χρυσή Ομάδα ήταν υπό την προπονητική καθοδήγηση του πρωτοπόρου ιστιοπλόου, Paul Elvstrom, ενώ η αδελφή του Κωνσταντίνου, πριγκίπισσα Σοφία, η οποία ήταν αναπληρωματικό μέλος του πληρώματος, λάμβανε και εκείνη μέρος σε όλες τις προπονήσεις.
Η θαλάσσια περιοχή σύμφωνα με τους Έλληνες ιστιοπλόους είχε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον κόλπο του Φαλήρου και αυτό βοήθησε τα μέγιστα.
Η χειρότερη κατάταξη του ελληνικού σκάφους ήταν μία 10η θέση σε ιστιοδρομία που τελικά βγήκε από τη βαθμολογία, όπως προέβλεπαν οι κανονισμοί.

Δύο κούρσες πριν το τέλος, η Ελλάδα είχε εξασφαλίσει ένα από τα τρία μετάλλια και όλη η προσπάθεια στράφηκε στο χρυσό.
Η νέα τακτική να μένουν κοντά στο σκάφος της Αργεντινής απέδωσε καρπούς και έτσι η Ελληνική Ομάδα κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο.
Συγκέντρωσαν 6.733 βαθμούς έναντι 5.715 των 2ων Αργεντινού.



Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού τον Κωνσταντίνο υποδέχθηκε ο πατέρας του, βασιλεύς Παύλος, μέλη της βασιλικής οικογένειας και αγήματα των τριών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων απέδωσαν τις προβλεπόμενες τιμές.






Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην πλατεία Συντάγματος όπου όλα τα μέλη του πληρώματος κατέθεσαν δάφνινο στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου.



Ο  Κωνσταντίνος σε όλες του τις συνεντεύξεις πάντα αναφέρεται σε εκείνη μέρα της κατάκτησης του Χρυσού Μεταλλίου, λέγοντας ότι είναι το πιο υπέροχο συναίσθημα που είχε ποτέ, έπειτα από τον αρραβώνα με τη γυναίκα του, ενώ στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε πλάνα του Κωνσταντίνου ως σημαιοφόρου στην Τελετή Έναρξης των Αγώνων καθώς και πλάνα από εκείνον τον ιστορικό αγώνα:

.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΣΚΙΤΖΟΓΛΟΥ - Συνέντευξη στο Στάθη Καγιαλέ


olympicwinners.gr
royalchronicles.gr

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"