GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Το Ισραήλ φέρεται να πίεσε τις ΗΠΑ να διώξουν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35

Δημοσίευμα αναφέρει ότι το Ισραήλ άσκησε πιέσεις στις ΗΠΑ για την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αερο...




Δημοσίευμα αναφέρει ότι το Ισραήλ άσκησε πιέσεις στις ΗΠΑ για την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Το Ισραήλ άσκησε πιέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αποκλείσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 στο πλαίσιο προσπάθειας να διατηρήσει ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα στην περιοχή, όπως ανέφερε το «Times of Israel», επικαλούμενο το Channel 12.

Δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρνήθηκε να μην εγκαταλείψει τη συμφωνία για την αγορά των ρωσικών S-400, το Ισραήλ, η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που προμηθεύτηκε τα F-35 από τη Lockheed Martin, φέρεται να προσπάθησε να μπλοκάρει την πώληση των μαχητικών στην Τουρκία για φερόμενες ανησυχίες ότι μια τέτοια κίνηση θα έδινε στην Άγκυρα προηγμένες αεροπορικές δυνατότητες.

Το δημοσίευμα δεν έχουν σχολιάσει ούτε Αμερικανοί ούτε Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Στα μέσα Ιουλίου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόφαση απομάκρυνσης της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, αφότου η Άγκυρα παρέλαβε την πρώτη παρτίδα των ρωσικών S-400, δηλώνοντας ότι τα μαχητικά αεροσκάφη «δεν μπορούν να συνυπάρξουν με μια ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για την εκμάθηση των προηγμένων δυνατοτήτων του».

«Δυστυχώς, η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 καθιστά τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της στο F-35 αδύνατη», ανέφερε ο Λευκός Οίκος, στις 17 Ιουλίου.

Η μονομερής κίνηση επικρίθηκε από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ως προς τη νομιμότητά της.

«Είναι άδικο ότι η Τουρκία, που είναι ένας από τους κύριους εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών στο πρόγραμμα των F-35, αποκλείεται απ’ αυτό.
Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν αυτό το λάθος που προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημία στις στρατηγικές μας σχέσεις», ανέφερε η Άγκυρα.

Η Τουρκία έλαβε την πρώτη παρτίδα των S-400 τον περασμένο μήνα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη χώρα-σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Sputnik  1/8/2019