GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Eξελίξεις σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο: «Ψήνεται» τετ α τετ Μητσοτάκη-Τραμπ – Η «αποστολή» Πομπέο στην Αθήνα

Η περιοχή φλέγεται λόγω των κινήσεων του Ρ. Τ. Ερντογάν. Οι ΗΠΑ έχουν χάσει πλέον την εμπιστοσύνη τους στην Τουρκία, όμως ακό...




Η περιοχή φλέγεται λόγω των κινήσεων του Ρ. Τ. Ερντογάν.
Οι ΗΠΑ έχουν χάσει πλέον την εμπιστοσύνη τους στην Τουρκία, όμως ακόμα δεν έχουν προχωρήσει στα επόμενα βήματα.

Κυρίως μετά την παραλαβή των S-400, η Ουάσινγκτον εάν ήθελε θα βύθιζε την Άγκυρα.
Το γεωπολιτικό πόκερ είναι όμως ακόμα σε εξέλιξη, με τους παίχτες του τραπεζιού, να μην έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη.

Έτσι οι ΗΠΑ προσπαθούν να θέσουν τις βάσεις για την επόμενη ημέρα εάνα χρειαστεί και προσεγγίζουν την χώρα μας. Βέβαια υπάρχει και το σενάριο να μας αδειάσουν για τα μάτια της Άγκυρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με γοργούς ρυθμούς τρέχουν οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση, αναβάθμιση και επέκταση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (Mutual Defense Cooperation Agreement- MDCA) του 1990, που αφορά τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.
Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ εστιάζεται στη βάση της Σούδας, την Αεροπορική Βάση της Λάρισας, τη Βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ολα δείχνουν ότι σχεδόν έχει κλειδώσει η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στις 24 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη.
Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση του πρωθυπουργού, με την πρόεδρο της Επιτροπής Κατανομής Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α, κ. Νίτα Λόουι στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη.

H νέα αμυντική Συμφωνία αποτελεί προτεραιότητα για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Οι Οι ΗΠΑ επείγονται λόγω της υψηλής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της προκλητικότητας της Τουρκίας που αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα σε μια χρονική στιγμή που τα ενεργειακά παιχνίδια κλιμακώνονται στη Μεσόγειο, μετά την ανεύρεση των πρώτων κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η επίλυση του κυπριακού αποτελεί επίσης μείζονα προτεραιότητα για τις ΗΠΑ καθώς εντάσσεται στο ευρύτερο στρατηγικό τους σχέδιο.

Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε κρίσιμο στρατηγικό σύμμαχο αλλά και παίκτη στην ενεργειακή σκακιέρα λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, του συγκριτικού πλεονεκτήματος της ότι αποτελεί τον μοναδικό εγγυητή σταθερότητας στην περιοχή αλλά και της προοπτικής που έχει για την ανεύρεση κοιτασμάτων και στην δική της ΑΟΖ, η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη.

Το ζητούμενο βέβαια είναι τι ανταλλάγματα θα ζητήσει για την περαιτέρω ανάπτυξη των αμερικανικών βάσεων και τι οφέλη θα αποκομίσει πέραν της μεγάλης βαρύτητας που δίνει και η ίδια στην αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ που είναι κρίσιμος στρατηγικός εταίρος.

H ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΜΠΕΟ

Οι ΗΠΑ δίνουν μεγάλη στρατηγική σημασία στη Συμφωνία λόγω και των κακών σχέσεων με την Τουρκία.
Αναμένεται τον Οκτώβριο να έρθει στην Αθήνα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο, για να δοθεί μεγαλύτερη επισημότητα στην υπογραφή της Συμφωνίας και να σταλούν πιο ηχηρά μηνύματα.
Η Τουρκία συνεχίζει να ενδιαφέρει τις ΗΠΑ λόγω του γεωστρατηγικού της ρόλου αλλά και με πολλές ενστάσεις ως προς το απρόβλεπτο των πολιτικών παιχνιδιών του Ερντογάν και της σύμπλευσης του με τη Μόσχα στην παρούσα φάση την οποία η Ουάσιγκτον ξορκίζει με κάθε τρόπο.

AΠΑΝΤΗΣΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ UH-60 BLACK HAWK

Απάντηση έλαβε το ΓΕΣ (Γενικό Επιτελείο Στρατού) σχετικά με το αίτημα για την προμήθεια μεταχειρισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60 Black Hawk από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα απάντησαν οι Αμερικανοί, τα ελικόπτερα θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα, εάν και εφόσον τελικά πάρουμε τα ελικόπτερα, από το 2022 και μετά, αναφέρει το defencereview.gr.

Η απόφαση αυτή συνάδει με τον προγραμματισμό του Αμερικανικού Στρατού, ο οποίος έχει αποφασίσει να αποσύρει από την ενεργό υπηρεσία όλα τα μεταφορικά ελικόπτερα UH-60A Black Hawk την περίοδο 2022-2024.
Αρχικά θα αποσυρθούν τα UH-60A από την Εθνοφρουρά, και στη συνέχεια ο ίδιος τύπος ελικοπτέρων από τον Αμερικανικό Στρατό.