GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για «Ρωσική Εκκλησία στα κατεχόμενα »: »Είναι απατεώνες»

Για την λειτουργία, εδώ και περίπου ένα χρόνο, της αυτοαποκαλούμενης «Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Βορείου Κύπρου» στην κατεχόμεν...


Για την λειτουργία, εδώ και περίπου ένα χρόνο, της αυτοαποκαλούμενης «Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Βορείου Κύπρου» στην κατεχόμενη Κερύνεια, μίλησε στις Τομές στα Γεγονότα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι πριν από ενάμισυ μήνα είχε συνάντηση παρουσία και του Ρώσου Πρέσβη για το εν λόγω θέμα, σημειώνοντας πως η Εκκλησία της Κύπρου δεν μπορεί να κάνει κάτι για το εν λόγω ζήτημα καθώς «οι Τούρκοι δεν μας επιτρέπουν τίποτα».

Πρόσθεσε ότι η παρουσία της αυτοαποκαλούμενης «Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Βορείου Κύπρου» είναι απαράδεκτη και δεν ανήκουν στην επίσημη Ρωσική Εκκλησία, αλλά είναι απατεώνες, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αδυνατούμε να κάνουμε κάτι, πρόσθεσε, ωστόσο πρότεινε, όπως είπε, όσοι επιθυμούν να εκκλησιαστούν να το κάνουν στις ελεύθερες περιοχές που διαθέτουν ρωσόφωνους ιερείς.

Κληθείς να σχολιάσει εάν σε πολιτικό επίπεδο μπορεί να γίνει παρέμβαση για το θέμα, ανέφερε ότι πριν από δύο χρόνια βρέθηκε στο σπίτι του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για δείπνο, και τον παρακάλεσε να αξιοποιήσει τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, ούτως ώστε «να μας αφήσει να συντηρήσουμε τους ναούς μας στα κατεχόμενα».

Μου υποσχέθηκε ότι θα το συζητήσει με τον Ερντογάν και ήρθε η μέρα που το συζήτησε, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Όπως είπε, ο Ρώσος Πρέσβης επικοινώνησε μαζί του και του ανέφερε ότι ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών ζητά τον κατάλογο των εκκλησιών στα κατεχόμενα, τον οποίο και παρέδωσε.

Ωστόσο, είπε, ο Τούρκος ΥΠΕΞ «μας τα αναποδογύρισε», καθώς ψευδώς είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι υπάρχει μικτή επιτροπή που διεκπεραιώνει τέτοιου είδους θέματα.

Όντως υπάρχει, πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος, ωστόσο οι Τούρκοι δέχονται κάθε χρόνο να επισκευάζεται μια εκκλησία και ένα τέμενος.

Είχα σχέδιο με το οποίο μέσα σε ένα χρόνο θα επισκευάζονταν όλες οι Εκκλησίες, σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Δυστυχώς οι Τούρκοι είναι Τούρκοι, δεν αλλάζουν.
Με τέτοια συμπεριφορά τί συζητήσεις θα κάνουμε, διερωτήθηκε.

.
sigmalive.com