GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Δηλώσεις Προέδρου Αναστασιάδη μετά τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί

Η σημερινή συνάντηση ήταν μέσα σε ένα δημιουργικό και ειλικρινές κλίμα σε ότι αφορά την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύ...





Η σημερινή συνάντηση ήταν μέσα σε ένα δημιουργικό και ειλικρινές κλίμα σε ότι αφορά την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, δήλωσε. 

Συμφωνήθηκε ότι η βάση είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία που θα οδηγεί σε ένα  βιώσιμο κράτος με αρχές που διέπουν και τα υπόλοιπα 193 κράτη, ανάφερε.

Η πρόταση για αποκέντρωση βρίσκει πρόσφορο έδαφος, υπογράμμισε.

Ήγειρε, όπως δήλωσε, τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν συγκλήσεις που επιτεύχθηκαν αλλά και το Δίκαιο της Θάλασσας το οποίο δεν σέβεται η Τουρκία. 
Επίσης ήγειρε θέμα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων που εντείνουν την ανασφάλεια των Ελληνοκυπρίων.

Για το θέμα της μεικτής επιτροπής για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε γιατί την απέρριψε και προχώρησε σε αντιπροτάσεις προς τον κ. Ακιντζί.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε και στο θέμα της Αμμοχώστου, αν θέλουμε να υπάρχει θετικό κλίμα και προοπτική δήλωσε, τότε, τα ΜΟΕ θα πρέπει να είναι ουσιαστικά, θέτοντας ζήτημα διάνοιξης των οδοφραγμάτων Κοκκίνων και Πυροϊού.

Επίσης, υπογράμμισε ότι κατά την συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, έθεσε την ανάγκη άρσης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ επίσης έθεσε τα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία επί του Κυπριακού, όπως για παράδειγμα οι εγγυήσεις και τα στρατεύματα. 

Έχουμε θετικό κλίμα, έχουμε κοινή βάση που θα διεξαχθούν οι συνομιλίες, παραμένουν ωστόσο οι σοβαρές διαφωνίες επί σοβαρών θεμάτων, τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι ο κ. Ακιντζί, εμμένει στην πρόταση του για το φυσικό αέριου, χωρίς ωστόσο να απορρίπτει τις αντιπροτάσεις που κατέθεσε.

Επιπρόσθετα, παραδέχτηκε ότι παραμένουν διαφωνίες στο ζήτημα της "εμμονής" όπως την χαρακτήρισε, της Τ/κ πλευράς, για μια θετική ψήφο. 
Κληθείς να σχολιάσει την φράση περί της αίσθησης του επειγόντος που υπάρχει στην ανακοίνωση των Η.Ε, εκ μέρους των δυο ηγετών, δήλωσε ότι αυτή αφορά την ανάγκη άμεση τερματισμού των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας για να οδηγηθούμε σε ουσιαστικές συνομιλίες.


sigma