GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ: Αστυνομικός πυροβόλησε κατά του πλήθους

«Απ' ότι καταλαβαίνω, ένας συνάδελφος πυροβόλησε με το όπλο του. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ένας ένστολος αστυνομικός...



«Απ' ότι καταλαβαίνω, ένας συνάδελφος πυροβόλησε με το όπλο του.
Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ένας ένστολος αστυνομικός πυροβόλησε»

Αστυνομικός στο Χονγκ Κονγκ πυροβόλησε τουλάχιστον μια φορά με το πυροβόλο όπλο του σήμερα, και η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού κατά ριζοσπαστών διαδηλωτών, ένα περιστατικό που σημειώνεται πρώτη φορά στην πρώην βρετανική αποικία η οποία συγκλονίζεται από διαδηλώσεις.

«Απ’ ότι καταλαβαίνω, ένας συνάδελφος πυροβόλησε με το όπλο του.
Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ένας ένστολος αστυνομικός πυροβόλησε», δήλωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ, ο Λεούνγκ Κγουόκ Γιν, στους δημοσιογράφους, ενώ σφοδρές ταραχές είχαν ξεσπάσει μεταξύ διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας και της αστυνομίας στο Τσουέν Γουάν, σχεδόν 10 χλμ. από το κέντρο της πόλης.

Δεν κατέστη δυνατόν να γίνει γνωστό ποιος ήταν ο στόχος του πυροβολισμού, αλλά είναι η πρώτη φορά που ανοίγει πυρ από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις, πριν από τρεις μήνες.
Το ημιαυτόνομο έδαφος, ένα από τα μεγάλα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά κέντρα, μαστίζεται από τον Ιούνιο από τη σοβαρότερη πολιτική κρίση του μετά την επιστροφή του στην Κίνα το 1997.

Το κίνημα διαμαρτυρίας που γεννήθηκε από τη αντίθεση σε ένα σχέδιο νόμου, που πλέον δεν ισχύει και αφορούσε την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, εξελίχθηκε σε μια γενικότερη εκστρατεία για περισσότερη δημοκρατία και προστασία των τοπικών ελευθεριών απέναντι στο Πεκίνο.

Χιλιάδες πολίτες του Χονγκ Κονγκ πραγματοποίησαν σήμερα μια ακόμη πορεία σε ήρεμο κλίμα, υπό καταρρακτώδη βροχή, προς τη συνοικία του Τσουέν Γουάν.
Ωστόσο ριζοσπάστες διαδηλωτές έστησαν ένα οδόφραγμα και πέταξαν πέτρες και κοκτέιλ Μολότοφ προς τους αστυνομικούς.

Αφού πρώτα έριξε δακρυγόνα χωρίς να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η μονάδα της αστυνομίας για την καταστολή έκανε χρήση αντλιών νερού κατά των διαδηλωτών.

Μια ένδειξη της κλιμάκωσης, οι δυνάμεις της τάξης που μέχρι σήμερα δήλωναν ότι δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την τακτική διάλυσης παρά μόνο σε περίπτωση «διατάραξης της δημόσιας τάξης σε ευρεία κλίμακα».

Η πρακτική αυτή που είναι συνήθης στη Δύση, στο Χονγκ Κονγκ συνιστά μεγάλη νεωτερικότητα καθώς έως σήμερα δεν είχαν χρησιμοποιηθεί κατά των διαδηλωτών.
Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ είναι λόγω αυτού πολύ ευαίσθητοι όσον αφορά τη χρήση τους.

«Με την αστυνομία και τους διαδηλωτές που ο καθένας ριζοσπαστικοποιείται, οι αντλίες νερού θα χρησιμοποιούνται περισσότερο στο μέλλον», προέβλεψε ο Φονγκ, ένας διαδηλωτής όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

.