GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

«Όρουτς Ρέις»

Στις 19 Αυγούστου το τέταρτο τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορούτζ Ρέις» απέπλευσε για την Ανατολική Μεσόγειο ή τουλάχιστον έτσι ...





Στις 19 Αυγούστου το τέταρτο τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορούτζ Ρέις» απέπλευσε για την Ανατολική Μεσόγειο ή τουλάχιστον έτσι δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Παρόλα αυτά, οι χάρτες του Marine Traffic δείχνουν το «Ορούτς Ρέις» αγκυροβολημένο στην Κωνσταντινούπολη κάτι που καθιστά αδύνατη την παρουσία του πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο αυτή την περίοδο.

Μετά την αποκάλυψη της ψευδούς προπαγανδιστικής ανακοίνωσης της Άγκυρας, οι Τούρκοι βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για την περιοχή, την οποία πρέπει να πλεύσει το πλοίο.
Οι πιθανοί προορισμοί του είναι δύο.
Το ερευνητικό πλοίο ή θα πλεύσει προς το Αιγαίο και το Καστελλόριζο ή θα κινηθεί προς τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ενδοιασμοί των Τούρκων για μετακίνηση του πλοίου προς το Καστελλόριζο έχουν ως εξής:

Στο Αιγαίο, τις τελευταίες μέρες καιροφυλαχτούν κάποια από τα πλέον υπερσύγχρονα υποβρύχια του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να περιφρουρήσουν τους υποψήφιουςπροορισμούς του Όρουτς Ρέις.
Οι Τούρκοι προφανώς και γνωρίζουν καλά την ισχύ αυτών των υποβρυχίων από τους στρατηγικούς σχεδιασμούς και τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ.
Οι κυριότεροι ενδοιασμοί των Τούρκων οφείλονται στο γεγονός ότι δεν επιθυμούν αυτή τη στιγμή μια κρίση μεταξύ τους και της Ελλάδας, παρά τις κατά καιρούς ανακοινώσεις τους για «προστασία της Γαλάζιας Πατρίδας», εννοώντας φυσικά τα ελληνικά και κυπριακά κυρίαρχα χωρικά ύδατα.

Από την άλλη, αν τελικά αποφασίσουν να το οδηγήσουν προς τα κυπριακά χωρικά ύδατα θα αποτελέσει απλά μια κίνηση υπερβολής και πλεονασμού αφού ήδη εκεί βρίσκονται το «Γιαβούζ», ο «Πορθητής», αλλά και το «Μπαρμπαρός» που επίσης είναι σεισμογραφικό πλοίο όπως και το «Όρουτς Ρέις».
Πέραν τούτου όμως, τις προηγούμενες μέρες η Ουάσιγκτον προχώρησε σε μία δήλωση-ανακοίνωση σε ελληνικά δημοσιογραφικά μέσα κατά την οποία απαιτεί από την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να απομακρύνει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει αμέτοχη σε μια νέα απειλή για την κυριαρχία της, την ίδια στιγμή που δεν έχει καταφέρει την απομάκρυνση των τουρκικών πλοίων που ήδη παραβιάζουν τον κυπριακό θαλάσσιο χώρο.
Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε ενέργειες προστασίας της θαλάσσιας επικράτειας της, «επανδρώνοντας» το Αιγαίο με υποβρύχια.
Απ’ ότι φαίνεται όμως, για ακόμα μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας «η Κύπρος κείται μακράν», αφού τα ελληνικά υποβρύχια φτάνουν μόνο μέχρι το Καστελλόριζο.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα πλοία της Ελλάδας θα προστάτευαν τα κυπριακά χωρικά ύδατα και η Κύπρος θα προέβαλε ισχυρότερη αντιμετώπιση έναντι των τουρκικών απειλών και προκλήσεων.
Η ελληνική κυβέρνηση όντας μια δήθεν «Εθνική κυβέρνηση» θα έπρεπε να πράξει τα δέοντα προκειμένου να προστατευτεί η Κυπριακή Δημοκρατία από την τουρκική ορμή και όχι να αδιαφορεί για την κατάσταση, παρουσιάζοντας μόνο «σκληρές ανακοινώσεις» και πολιτική μέσω διαβημάτων.
Από λόγια και υποσχέσεις χορτάσαμε.
Αναμένουμε τις ανάλογες ενέργειες, που στόχο θα έχουν να διαφυλάξουν τον Ελληνισμό της Κύπρου.

«Ελλάς – Ελλάς σκέπασε και εμάς, της Κύπρου τα Ελληνόπουλα ποτέ μην τα ξεχνάς»

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης