GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η ώρα του κρίσιμου μπρα-ντε-φέρ για Αναστασιάδη – Ακιντζί

Η άτυπη μεν αλλά εξόχως ουσιώδης συνάντηση δε, των Αναστασιάδη και Ακιντζί, σ’ ότι αφορά την μετέπειτα πορεία του Κυπριακού πρ...




Η άτυπη μεν αλλά εξόχως ουσιώδης συνάντηση δε, των Αναστασιάδη και Ακιντζί, σ’ ότι αφορά την μετέπειτα πορεία του Κυπριακού προβλήματος, άρχισε στις 9:30 και τα βλέμματα στο εσωτερικό μέτωπο είναι στραμμένα στην οικία της ειδικής Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Πρόεδρος Αναστασιάδης και κατοχικός ηγέτης έχουν την ευκαιρία στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση τους να μιλήσουν «ελεύθερα», επί ανοικτής ατζέντας.
Στόχος της κάθε πλευράς είναι να τοποθετήσει τη συζήτηση στη δική της βάση και το ζητούμενο είναι η εξεύρεση κοινής συνισταμένης που θα θέσει τα θεμέλια για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Προς αυτό το σκοπό ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται ότι θα μεταφέρει στον Μουσταφά Ακιντζί την ετοιμότητα της Ε/κ πλευράς όπως επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, με παράλληλη άρση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς επίσης και τον τερματισμό των προκλητικών κινήσεων στο Βαρώσι.  

Από την μεριά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θεωρείται δεδομένο ότι θα προτάξει το ζήτημα του φυσικού αερίου στη βάση και της πρότασης που κατέθεσε προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ για συνδιαχείριση, η οποία ωστόσο, απορρίφθηκε ομόφωνα από το Εθνικό Συμβούλιο. 
Επιπρόσθετα, ο Μουσταφά Ακιντζί, μέσα και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του αναμένεται ότι θα θέσει για άλλη μια φορά επιτακτικά στο τραπέζι του διαλόγου το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ στα θεσμικά όργανα της νέας ομόσπονδης δομής.

Η συνάντηση ενδέχεται να διαρκέσει μέχρι και τις 14:00. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το τετ α τετ των δυο ηγετών διεξάγεται την ώρα που η Τουρκία δια της στρατιωτικής ισχύος έχει περικυκλώσει την κυπριακή ΑΟΖ  με δυο γεωτρητικά και δυο ερευνητικά πλοία, στην προσπάθεια της να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Ξεκάθαρος εξάλλου ήταν και ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κατά την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα, με αφορμή τους εορτασμούς των Τ/κ για τον βομβαρδισμό της Τυλληρίας έστειλε μήνυμα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στην θαλάσσια περιοχή.