GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Στ. Ντιπάρτμεντ: «Στηρίζουμε την Κύπρο αλλά...πρέπει να μοιραστούν οι υδρογονάνθρακες»

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την ενεργειακή Διάσκεψη ΗΠΑ-Ελλάδας-Κυπρου-Ισραήλ, δήλωσε πως στηρί...
Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την ενεργειακή Διάσκεψη ΗΠΑ-Ελλάδας-Κυπρου-Ισραήλ, δήλωσε πως στηρίζει έναν τετραμερή μηχανισμό συνεργασίας, ενώ αν και δήλωσε πως στηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να κάνει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της, -κανονικά στην θέση της ΚΔ βάλτε την Exxon Mobil, το δικαίωμά της υποστηρίζει το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με αυτή την ανακοίνωση- στη συνέχεια δεν παρέλειψε να συμπληρώσει το γνωστό "ποιηματάκι" πως οι υδρογονάνθρακες πρέπει να μοιραστούν ισομερώς με τους Τουρκοκυπρίους.

Άλλωστε όλοι έχουμε αντιληφθεί πως η Κυπριακή Δημοκρατία δέχεται αφόρητες πιέσεις από Αμερικανούς και Ευρωπαίους να συμφωνήσει "όπως-όπως" με τους Τουρκοκυπρίους ώστε να τα "μοιράσουν" και να τελειώνει η υπόθεση.

Αυτά γιατί πολλά ακούστηκαν περί "απόλυτης στήριξης των Αμερικανών", κάτι που δεν ισχύει αφού οι Αμερικανοί ακολούθησαν - και χθες- την πολιτική που ακολουθούν εδώ και χρόνια για τους υδρογονάνθρακες στην Κύπρο αλλά και στην Αν.Μεσόγειο.
Δηλαδή να τους βγάλουν αμερικανικές εταιρείες και από κει και πέρα ό,τι μένει ας το μοιράζονται οι υπόλοιποι για να μην υπάρχουν "εντάσεις".

Είδηση θα ήταν να είχαν παραλείψει το "ποίημα" για ισομερή μοιρασιά.

Όσο για τον East Med είναι ακόμα πολύ μακρινό, ας γίνει πρώτα ο EuroAsia interconnector μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ-Κρήτης και Αττικής ο οποίος έχει σχεδόν την ίδια διαδρομή με τον East Med και έχει κολλήσει...για περίεργη αιτία και μετά βλέπουμε.

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση, οι υπουργοί Ενέργειας των τεσσάρων χωρών «συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Οι υπουργοί εξέφρασαν την έντονη υποστήριξή τους στα δικαιώματα των κυρίαρχων κρατών προκειμένου να μην θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».

Για την Κυπριακή ΑΟΖ:

«Οι υπουργοί και οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν την πλήρη υποστήριξή τους και την αλληλεγγύη τους προς τις προσπάθειες που καταβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία για την εξερεύνηση και ανάπτυξη των πόρων που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα πρόσφατα προκλητικά βήματα που έχουν ξεκινήσει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαίωσαν επίσης τη θέση τους ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού πρέπει να κατανέμονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Συμφωνία για Ομάδα Εργασίας Υψηλού Επιπέδου (HLWG)

Οι υπουργοί και οι Ηνωμένες Πολιτείες εντόπισαν αρκετούς σημαντικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:

Έργα υποδομής

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αποθήκευση της ενέργειας

Η ετοιμότητα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Η προστασία του περιβάλλοντος και η ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Παράλληλα, συμφώνησαν να συγκροτήσει Ομάδα Εργασίας Υψηλού Επιπέδου (HLWG) θα επισημάνει ειδικά ενεργειακά έργα και θα προτείνει τρόπους προώθησης της εφαρμογής τους. Η Ομάδα Εργασίας Υψηλού Επιπέδου θα δίνει αναφορά για την πρόοδό που έχει επιτευχθεί στους υπουργούς Ενέργειας σε τακτική βάση».

Επιπλέον, οι υπουργοί συμφώνησαν να εργαστούν για την υπογραφή συμφωνίας για κοινό μηχανισμό ετοιμότητας και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών για τις υπεράκτιες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αγωγός «East Med»

«Οι υπουργοί Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ επιβεβαίωσαν την υποστήριξη των χωρών τους για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου East Med, ένα έργο μεγάλης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επίσης δημιουργεί μια στρατηγική σύνδεση μεταξύ της Ευρώπης και του Ισραήλ.

Οι υπουργοί υπενθύμισαν ότι η σχετική Διακρατική Συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία τον Δεκέμβριο του 2018 και έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2019 και θα υπογραφεί το ταχύτερο δυνατό από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Δημιουργία «Ενεργειακού Διαδρόμου» στην Ανατολική Μεσόγειο για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης

«Οι υπουργοί και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να υποστηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία των χωρών τους και τη δημιουργία ενός Ενεργειακού Διαδρόμου στην Ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προωθώντας ενεργά τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών εισαγωγής».

pronews.gr