GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΑΣ ΓΙΝΩ ΚΑΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΤΟΥΡΚΟ-ΡΩΣΙΚΑ/ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ….

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος Πρόσφατα (ας πω τους τελευταίους  2-3 μήνες) σε Βρυξέλλες-Στουτγκάρδη-Κωνσταντινούπολη ...






Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος

Πρόσφατα (ας πω τους τελευταίους  2-3 μήνες) σε Βρυξέλλες-Στουτγκάρδη-Κωνσταντινούπολη  είχα σειρά συζητήσεων με πολλούς Αμερικανούς, Νατοικούς και Τούρκους φίλους και αναλυτές για τα Αμερικανο-Τουρκικά.
Και όχι μόνο.
Μερικοί μάλιστα υψηλόβαθμοι, διπλωμάτες και στρατιωτικοί.
Μου έδωσαν  μια τελείως διαφορετική εικόνα.
Ειδικά οι πρώτοι δύο.

Η απειλή ακύρωσης της Τουρκικής παραγγελίας προς την Μπόινγκ, που αφορά ούτε λίγο ούτε πολύ 100 αεροπλάνα (πολιτικά-εμπορικά), αλλά και το γεγονός ότι 100+ F-35A θα μείνουν στην αγκαλιά του άλλου μεγαθηρίου, της LOCKHEED MARTIN δηλαδή, που δεν θα έχει τι να τα κάνει(τουλάχιστον για 3-4 χρόνια), δεν έχει ενθουσιάσει καθόλου τις power that be στις ΗΠΑ, διότι αποτελούν σημαντικό πλήγμα για την αεροπορική τους βιομηχανία.(ας δούμε τα πράγματα ευρύτερα...).
Και μην τα βλέπουμε μόνο από το πρίσμα ενδεχόμενων κυρώσεων....που ακόμα και αν επιβάλλει κάποιες ο Τραμπ θα είναι αρκετά χαλαρές....
Μην περιμένει κάποιος το Βέλγιο, η Ρουμανία ή η Πολωνία  ή η Σιγκαπούρη  να αγοράσουν 100 και πλέον αεροπλάνα.
Ας σοβαρευτούμε ,και να επικοινωνούμε με άτομα που έχουν ισχυρότατες διασυνδέσεις και είναι στα βαθιά υπόγεια.....των αποφάσεων....

Ο νέος Υπουργός Άμυνας , των ΗΠΑ  Μαρκ Έσπερ πρώην στρατιωτικός και  λομπίστας της LOCKHEED MARTIN, θα δεχθεί και θα ασκήσει πιέσεις στο θέμα των F-35 προς διάφορες κατευθύνσεις .(σύντομα θα αποκαλύψω τι συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες). 
Διότι τα λεφτά είναι  πάρα πολλά.
Και βέβαια δημοσιεύματα Ελλήνων  (σε Αθήνα και Κύπρο ) που θέλουν τα αεροπλάνα αυτά να δίνονται εν μέρει ή συνόλω στη Ελλάδα, και μάλιστα ΔΩΡΕΑΝ (αφού δεν υπάρχει προοπτική καταβολής ούτε μέρους του τιμήματος), μάλλον εξαγριώνουν την κατασκευάστρια.... εταιρεία ....
Στην Τουρκία όπως γράφει στην Έκθεση του ο αντιναύαρχος Ματ Ουίντερ κατασκευάζονται 844  επιμέρους τμήματα του αεροσκάφους F35.
Για αυτό και δόθηκε χρόνος  ΑΝΑΦΟΡΙΚΆ ΜΕ ΤΟ  SUSPENSION   της παρουσίας της Τουρκίας  στην συμπαραγωγή μέχρι τον Απρίλιο του 2020

Η αίσθηση που μου δημιουργήθηκε είναι ότι τελικά η Τουρκία, αργά ή γρήγορα θα τα παραλάβει σε κάποιο χρονικό διάστημα .(αρέσει ή δεν αρέσει) Εκτός από τα παραπάνω, τρεις ακόμη λόγοι συνηγορούν προς αυτό.

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν από το 1996   σειρά πολλαπλασιαστικών  αντίμετρων  που  μπορούν  να εξουδετερώνουν τα  διάφορα Ρωσικά  αντιαεροπορικά τύπου S (αλλά και τα Αμερικανικά βλήματα που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, δηλαδή τα λεγόμενα active-radar homers) ενώ πρόσφατα έχουν αναπτύξει και άλλα, που βασίζονται σε παλιές αλλά και σε νέες τεχνολογίες αιχμής.
Θα φανεί αιρετικό αυτό που θα πω, αλλά σε καμμιά περίπτωση τα Ρωσικά αντιαεροπορικά δεν αποτελούν  μία  ιδιαίτερα μεγάλη απειλή για τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη.
Οπότε, κι αν έχουν κι αν δεν έχουν οι Ρώσοι τις πληροφορίες που εικάζεται ότι θα εκμαιεύσουν από τα Τουρκικά συστήματα,  S400 δεν τους οφελεί πάρα  πολύ, ούτε προκαλεί βαθιά βλάβη στη Συμμαχία.
Αυτό εξηγεί και την απάθεια με την οποία οι υπόλοιποι, Ευρωπαίοι, σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρακολουθούν την υπόθεση(ούτε καν ασχολούνται .
Αρκεί κάποιος να διαβάσει τις εκθέσεις των Ολλανδών και Νορβηγών). Κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον θα μιλήσω αναλυτικά για το θέμα των αντιμέτρων.
Δείτε τον εντελώς απαθή ΓΓ/ΝΑΤΟ  τι έχει δηλώσει μέχρι στιγμής.....
Σαν να μην ενδιαφέρεται για την έλευση των S400  στην Τουρκία...
Και προφανώς ο φίλος Γιενς Στόλντεμπεργκ κάτι παραπάνω γνωρίζει....
Εκείνη η άκρως διαβαθμισμένη μελέτη 4  διαδοχικών διοικητών των  Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Ράμσταιν , κάτι δείχνει....(σταματώ εδώ .
Δεν επιθυμώ παραπέρα....)
Σύμφωνα με ορισμένους .(με τους οποίους προσωπικά διαφωνώ) η καλή σχέση Ρωσίας-Τουρκίας δεν φαίνεται να κρατήσει πολύ ακόμη, καθώς έχουμε ήδη τις πρώτες ρωγμές στο θέμα του Ιντλίμπ και ειδικά την συνδρομή της Ρωσικής αεροπορίας στο Χαν Σειγκούν που εγκατέλειψαν οι υπερασπιστές του  και ανακατέλαβαν οι δυνάμεις του Άσαντ..
Δεν πρέπει να αποκλείεται στο μέλλον να έχουμε ακόμα  και νέα κατάρριψη Ρωσικού αεροπλάνου(ακραίο) ή ελικόπτερου(πιθανότερο) στην επαρχία αυτή.
Κατά την αποψή μου οι δύο χώρες δεν έχουν συμφέρον να τα σπάσουν, ακόμα κι αν συμβεί τέτοιο θερμό επεισόδιο, ενώ είναι άγνωστο τι θα συμβεί με τα Τουρκικά παρατηρητήρια και μία  τυχόν αντιπαράθεση των Τουρκικών δυνάμεων με εκείνες του 'Ασαντ.
Αυτό που θα παίξει τον κυρίαρχο ρόλο στο θεμα των F-35, είναι το γεγονός ότι τελικά ο Τραμπ θα επιβάλει την άποψή του ότι η Ρωσία δεν είναι ο κατά προτεραιότητα εχθρός.(αν και προσωπικά διαφωνώ) Αυτή η τιμή ανήκει στην Κίνα.
Η οποία ήδη κινείται προς την κατεύθυνση του να παρακάμψει τη Ρωσία ακόμη και στη Βόρεια Διαδρομή (κατασκευάζει δικά της παγοθραυστικά πχ και προφανώς σκοπεύει να μπορεί να πλεύσει στην Αρκτική εκτός των Ρωσικών χωρικών υδάτων) αλλά και στο δίκτυο σιδηροδρόμων, που θα την συνδέσει με την Ευρώπη.
Ο άξονας Μόσχας-Πεκίνου ήταν πάντοτε εύθραυστος. 
Επιπλέον, αποδυνάμωση του κυβερνώντος κόμματος UNITED RUSSIA στη Ρωσία δεν μπορεί να υπάρξει όσο οι ΗΠΑ κρατούν τη χώρα αυτή στη γωνία, διότι αυτό συνεγείρει και συσπειρώνει τους Ρώσους γύρω απο τον Πούτιν.

Στόχος της Τουρκίας στη σχέση της με τη Ρωσία είναι  να μπορέσει να γίνει πυρηνική δύναμη, να αποκτήσει δηλαδή πυρηνικά όπλα.(και προσεχώς είναι η ώρα να αποδεσμεύσω πολλές διαβαθμισμένες πληροφορίες και εργασίες που έχω στην διάθεση μου  επί 20 χρόνια από διάφορες πηγές στο εξωτερικό) Στόχος της Ρωσίας στις σχέσεις της με την Τουρκία είναι το να γίνει η Μαύρη Θάλασσα Ρωσική (ή Τουρκο-Ρωσική) λίμνη, στην οποία δεν θα έχουν πρόσβαση πλοία άλλων χωρών.
Αυτό το είχαν πετύχει σε μια άγνωστη στους Έλληνες στιγμή της ιστορίας, το 1833, με τη συνθήκη του Unkiar-Skelessi.
Με τη συνθήκη αυτή η Τουρκία ανέλαβε την υποχρέωση να κλείνει τα Στενά σε πολεμικά πλοία τρίτων χωρών όποτε η Ρωσία το απαιτούσε, ενώ η Ρωσία ανέλαβε την υποχρέωση να συνδράμει στρατιωτικά το Σουλτάνο όποτε αυτός απειλείτο.
Η Συμφωνία αυτή κατέστει ανενεργή από άλλες που ακολούθησαν και ισχύουν και σήμερα (συνθήκη του Μοντρέ του 1936 ).

Τα συμφέροντα και των δύο χωρών, που προωθούνται μέσα από τη συνεργασία τους, είναι τόσο ισχυρά, που και οι δύο είναι διατεθιμένες να ανεχθούν και να υπερβούν πολλές παρεξηγήσεις και περίεργες αντιδράσεις....

Να πούμε εν τάχει τι είχε γίνει τότε.
Η Οθωμανική Τουρκία είχε έλθει σε ένοπλη σύρραξη με την Αίγυπτο.
Ο γνωστός μας Ιμπραήμ Πασά επικράτησε των Οθωμανών σε μια σειρα από μάχες, που τον έφεραν από τη Συρία στο Ικόνιο.
Εκεί, επικεφαλής 30000 ανδρών, περικύλωσε κι εξόντωσε ένα ασκέρι 60000 Τούρκων πολεμιστών, που ήταν και η τελευταία δύναμη που μπορούσε να παρατάξει ο Σουλτάνος.
Πράγμα που σημαίνει ότι ο δρόμος για την Κωνσταντινούπολη ήταν ανοικτός. Εκεί επενέβει η Ρωσία, σώζοντας κυριολεκτικά την ετοιμοθάνατη Οθωμανική "Αυτοκρατορία".
Ο Ρωσικός στόλος εισήλθε στο Βόσπορο και αποβίβασε δύναμη 20000 Ρώσων στρατιωτών στην ανατολική του ακτή, στις 23 Μαρτίου 1833.
Μια άλλη δύναμη συγκεντρώθηκε στο Δούναβη, προκειμένου να κινηθεί προς την Πόλη απο ξηράς.
Η επέμβαση της Ρωσίας οδήγησε στην αναστολή περαιτέρω επιχειρήσεων απο μέρους της Αιγύπτου και στην υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Κιουτάχειας, στις 4 Μαϊου (που και αυτή δεν έμελε να κρατήσει για πολύ καιρό).

Επισημαίνεται ότι, σε αυτή τη στιγμή της Ιστορίας η Ρωσία είχε την ευκαιρία να καταλάβει την Πόλη (αφού δεν υπήρχε Τουρκικός στρατός) και βέβαια να τη δώσει στην Ελλάδα, αλλά δεν το έκανε.
Προφανώς οι σχετικές προφητειες  και ασυναρτησίες θα επαληθευτουν κάποια άλλη φορά..!!!!!......

Στόχος της Δύσης στη σχέση της με την Τουρκία ήταν το να αποφύγει το να υλοποιηθεί ο παραπάνω στόχος της Ρωσίας.
Γι αυτό η Τουρκία θα εξακολουθήσει να λαμβάνει βοήθεια από τη Δύση, περιλαμβανομένων σε κάποια χρονική στιγμή και των F-35.
Ο Πρόεδρος Τραμπ είναι το κατάλληλο πρόσωπο να διασκεδάσει τις αντιρρήσεις του Κράτους του Ισραήλ, που ουσιαστικά είναι η αιτία της αναβολής των παραδόσεων των F35 (Διαβαθμισμένα  έγγραφα  του Δεκεμβρίου του 2018 και του Μαρτίου του 2019) αυτό δείχνουν...
Άλλωστε, όπως έχω επισημάνει, υπάρχουν πολλοί  στρατηγοί, ναύαρχοι και πτέραρχοι  ως και πολιτικοί (έχω καμιά 30 δυνατά ονόματα στο μυαλό μου  /ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των εκλογών ) στο Ισραήλ δεν συμφωνούν με τον τρόπο που ο Μπίμπι ο Νετανιέχου -που μάλλον τα έχει χαμένα σε πολλά,όπως και με την πρόσφατη θέση για την εμμηνόπαυση/πλύση  των γυναικών που υποστηρίζουν  εκείνοι οι  ξεπερασμένοι ιεροκήρυκες του θρησκευτικού κόμμτος  shas που είναι σύμμαχοι του -χειρίζεται με την Τουρκία (μεταξύ αυτών είνα 5 πρώην αρχηγοί των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων,,3 Αρχηγοί Ναυτικού,3 Αρχηγοί Αεροπορίας και 4 Αρχηγοί της Μοσάντ)
Η αναβολή λοιπόν φαίνεται  προς το παρόν αναφορικά με την παράδοση των stealth f35 να είναι προσωρινή.

Οψόμεθα.