GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

22 Αυγούστου 1943: Το αντιτορπιλικό «Πίνδος» βυθίζει το γερμανικό υποβρύχιο U-458

Τις βραδινές ώρες της 22ας Αυγούστου 1943, το ελληνικό αντιτορπιλικό Πίνδος με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Δημήτρη Φοίφα και τα β...






Τις βραδινές ώρες της 22ας Αυγούστου 1943, το ελληνικό αντιτορπιλικό Πίνδος με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Δημήτρη Φοίφα και τα βρετανικά HMS Easton και HMS Belvoir, συνοδεύουν συμμαχική νηοπομπή νότια της Σικελίας.

Τα βρετανικά πλοία συλλαμβάνουν με το ηχοεντοπιστικό τους ύποπτο θόρυβο και ρίχνουν 3 βόμβες βυθού το πρώτο, και πέντε το δεύτερο.
Στις 22:30 το βράδυ η Πίνδος αποκτά επαφή μέσω της συσκευής αναγνώρισης υποβρυχίων και ρίχνει δέκα βόμβες βυθού.




Το εχθρικό υποβρύχιο ήταν το γερμανικό U-458 που αναγκάστηκε να αναδυθεί και τότε το ελληνικό αντιτορπιλικό βάλλει εναντίον του με όλα τα μέσα. 

Ενώ το γερμανικό υποβρύχιο βυθιζόταν το HMS Easton το εμβόλισε. 

Η Πίνδος αφού περισυνέλλεξε 5 αξιωματικούς και 25 ναύτες του γερμανικού υποβρυχίου, ρυμούλκησε στη Μάλτα το βρετανικό αντιτορπιλικό που είχε υποστεί ζημιά στα ύφαλα του από τον εμβολισμό.

Στα επίσημα γερμανικά αρχεία η βύθιση του U-458 από το αντιτορπιλικό Πίνδος παρουσιάζεται ως η πλέον εντυπωσιακή επιτυχία των ελληνικών πλοίων επιφανείας.

Το αντιτορπιλικό Πίνδος (D-72),1943 – 1959 ήταν αντιτορπιλικό συνοδείας τύπου Hunt III, που παραχωρήθηκε με δανεισμό το 1943 από την Βρετανία, για την ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Έλαβε μέρος σε πολλές από τις επιχειρήσεις στη Μεσόγειο, στον αποκλεισμό της Τύνιδας, στην απόβαση στο Salerno, στις επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου και στην απόβαση στη νότια Γαλλία ενώ συμμετείχε και στις επιχειρήσεις κατά των συμμοριτών.

Επεστράφη στο Royal Navy στις 12/12/1959.


Οι συλλεγέντες του πληρώματος του γερμανικού υποβρυχίου “U458” που βυθίστηκε από το Α/Τ «Πίνδος» και το βρετανικό αντιτορπιλικό “Easton”. Μάλτα, 22/8/1943. 

Φωτογραφία Μ. Μαρή, έφεδρου ανθυποπλοιάρχου.


Ομοχειρία βομβών βυθού, κατά την καταβύθιση του γερμανικού υποβρυχίου “U458”. Μάλτα, 22/8/1943. 

Φωτογραφία αγνώστου.

Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"