GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ναι, κάποιοι τα ήξεραν όλα για το 1974 (3)

«Έρχεται σύντομα μη αναμενόμενη εκτυφλωτική έκπληξη!» Πλέον αποκαλυπτικός για τη συνεργασία παλιών πολιτικών με στελέχη της στ...




«Έρχεται σύντομα μη αναμενόμενη εκτυφλωτική έκπληξη!»

Πλέον αποκαλυπτικός για τη συνεργασία παλιών πολιτικών με στελέχη της στρατιωτικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα, ήταν ο «Ελεύθερος Λαός» στην έκδοσή του στις 22 Ιουνίου 1974, όταν έγραψε ότι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και δεξί χέρι του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας «θα σχηματίσει Κυβέρνηση».
Για τον ίδιο σκοπό, ανέφερε και τα ονόματα του επίσης πρώην ΥΠΕΞ και Πρωθυπουργού Στέφανου Στεφανόπουλου και του Διοικητή της Τραπεζας της Ελλάδας Ξενοφώντα Ζολώτα..
Παράλληλα, έκανε και λόγο για κίνηση για απομάκρυνση του διοικητή της ελληνικής στρατιωτικής Αστυνομίας ταξίαρχου Δημήτρη Ιωαννίδη «εντός του Ιουνίου ή και του Ιουλίου το αργότερο».
Ο τίτλος για το θέμα αυτό, χαρακτηριστικός: «Το καθεστώς Ιωαννίδη καταρρέει».

Η μεγάλη «έκπληξη» εν’ όψει

Στην ίδια έκδοση, η εφημερίδα ήταν πλήρως αποκαλυπτική για τη μεταβολή και το ρόλο του Μακαρίου, αφού στο κύριό άρθρο της υπό τον τίτλο «Η μάσκα έπεσεν», κατέληγε με τα εξής:
«Να έχωμεν υπομονήν και εμπιστοσύνην απόλυτον εις το ηγέτην μας, ο οποίος δεν ενεργεί μόνον δια την σωτηρίαν της Κύπρου, αλλά δια την σωτηρίαν του Έθνους ολοκλήρου, με την ευλογίαν και την ευχήν σύμπαντος του Ελληνισμού.
Να αναμείνωμεν σίγουροι ότι ο φασισμός δεν θα περάσει.
Οι εγκληματίαι θα κατατροπωθούν και συντόμως οι ένθεν και εκείθεν τυχοδιώκται σατανικώς δρώντες θα τυφλωθούν από την εκτυφλωτικήν λάμψιν μιάς εκπλήξεως την οποία δεν αναμένουν.
Εκπλήξεως οδυνηράς δια τους ενόχους και ευδαίμονος δια τον μαρτυρούντα Ελληνισμόν».

Το απόσπασμα αυτό δίδει όντως ολοκάθαρο το νόημα ότι κάτι πολύ σημαντικό θ’ ακολουθούσε, το οποίο οι «τυχοδιώκτες» σε Κύπρο και Ελλάδα δεν θα ανέμεναν. πρόκειτο, μάλιστα, «να τυφλωθούν από την εκτυφλωτική λάμψη» του εκπληκτικού αυτού γεγονότος!
Και, πράγματι, ήταν συγκλονιστικά τα όσα έγιναν τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974 στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Ασύστολα ψεύδη για το στρατηγό Γρίβα

Στις 29.6.1974, ο «Ελεύθερος Λαός», με πηχιαίο δημοσίευμά του, προσπαθούσε να συνδέσει την κάθοδο του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή στην Κύπρο το 1971 με τη Χούντα, αλλά και μεταξύ τους συνεργασία το διάστημα που ακολούθησε.
Οι «αποκλειστικές πληροφορίες» και «τα συγκλονιστικά στοιχεία»της εφημερίδας, που προήλθαν από έγγραφα που έπεσαν στα χέρια της, όπως ανέφερε, μιλούσαν για «συμφωνία καθόδου του στρατηγού στην Κύπρο με σκοπό ν’ ανατρέψει τον Μακάριο» και για «ετοιμασία των συνωμοτικών σχεδίων της ΕΟΚΑ Β΄, σε συνεργασία με τους Χαραλαμπόπουλο και Ραγκούση» (Ο Χαραλαμπόπουλος ήταν Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς το 1971-72).

«Είδε» ακόμα η εφημερίδα τον Διγενή να διαμένει στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και στο οίκημα της Ελληνικής ΚΥΠ στη Λευκωσία και να επισκέπτεται στρατόπεδα της Ε.Φ μαζί με τον Χαραλαμπόπουλο, για τους σκοπούς ετοιμασίας των σχεδίων!
Οι «πληροφορίες» αυτές, βέβαια, αποτελούν τερατώδη ψεύδη, αφού ο στρατηγός Γρίβας κατέβηκε στην Κύπρο με τον Μακάριο να είναι γνώστης του γεγονότος. Και ούτε σε στρατόπεδα μπήκε, ούτε στα γραφεία της Ελληνικής ΚΥΠ.
Αν ο Διγενής είχε σύνδεση και συνεννόηση με τη Χούντα, δεν υπήρχε λογική να συναντηθεί τους επόμενους μήνες με τον Μακάριο – ο οποίος, μάλιστα, πιεζόταν αφόρητα από το στρατιωτικό καθεστώς – και να συμφωνήσουν πάνω σε συγκεκριμένο σχέδιο για την από κοινού αποτροπή διχοτομικού σχεδίου, το οποίο προωθούσαν οι Τούρκοι μαζί με τη στρατιωτική διακυβέρνηση της Ελλάδας.
Κύριες απαιτήσεις του στρατηγού, η επαναφορά του Κυπριακού στη γραμμή της αυτοδιάθεσης και η υπόδειξη τρίτου προσώπου για τη θέση του Προέδρου, στα οποία, ενώ ο Μακάριος αρχικά συμφώνησε, στη συνέχεια, όχι μόνο υπαναχώρησε, αλλά εξαπέλυσε και όργιο αίματος κατά των υποστηρικτών του Διγενή.

Υπουργοί του Μακαρίου, συνεργάτες της Χούντας

Στο κύριο άρθρο της την ίδια μέρα (29.6.1974), υπό τον τίτλο «Το φραγγέλλιον», ο «Ελεύθερος Λαός» μιλούσε καθαρά, ακόμα και για «ενόχους» υπουργούς του Μακαρίου, εναντίον των οποίων τον καλούσε να στραφεί.
(Σύμφωνα και με μαρτυρία του Ανδρέα Αζίνα, στενού συνεργάτη του Μακαρίου, που περιέχεται σε συνέντευξή του προς τον Ν. Παπαναστασίου, μερικοί από τους υπουργούς του Μακαρίου ήσαν συνεργάτες της Χούντας).

Το ότι το μακαριακό καθεστώς γνώριζε πολύ καλά τις προετοιμασίες που γίνονταν από πλευράς Εθνικής Φρουράς πριν από το πραξικόπημα, φαίνεται και από δημοσίευμα του «Ελεύθερου Λαού» στις 6 Ιουλίου 1974.
Έγραψε σχετικά η εφημερίδα, κάτω από την ένδειξη «Υστάτη στιγμή»:

«Περί το μεσονύκτιον επληροφορήθημεν υπό εγκύρων στρατιωτικών κύκλων, ότι αξιωματικοί δύο τουλάχιστον επιλαρχιών αρμάτων μάχης παρά την Λευκωσίαν, διετάχθησαν όπως γνωστοποιούν προς τας διοικήσεις των στρατοπέδων των ανά πάσαν στιγμήν το στίγμα κινήσεώς των και όπως είναι έτοιμοι να παρουσιασθούν εις τας μονάδας των πάραυτα, ευθύς ως λάβουν σχετικήν διαταγήν. 
Συνεργάται μας επιβεβαίωσαν την είδησιν ολίγα λεπτά προς της εκτυπώσεως της εφημερίδος μας.
Είμεθα βέβαιοι, ότι σχετικάς διαταγάς έλαβον οι άνδρες των επιλαρχιών Κοκκινοτριμιθιάς και 21 ΕΑΝ. 
Ειδικοί μετά των οποίων είχομεν επικοινωνίαν, μας παρέσχον την πληροφορίαν ότι αι δοθείσαι διαταγαί δύνανται να ερμηνευθούν ως κηρύττουσαι τας επιλαρχίας αρμάτων μάχης εις κατάστασιν ετοιμότητος.
Ο Εθνάρχης Μακάριος είναι πλήρως ενήμερος των πραγμάτων».

Ναι, στα σίγουρα ο Μακάριος ήταν πλήρως ενήμερος των προετοιμασιών από πλευράς Εθνικής Φρουράς, όμως σε όλους – απεσταλμένους και μη από την Κύπρο και το εξωτερικό – που τον προειδοποιούσαν ότι θα γίνει πραξικόπημα, απαντούσε με το στερεότυπο: «πραξικόπημα δεν θα γίνει».

Γιατί;

Απλά: Διότι ο Μακάριος ήταν σίγουρος ότι το πραξικόπημα θα αποτύγχανε και, παράλληλα, οι αρχηγοί των Όπλων στην Ελλάδα, σε συνεργασία με παλιούς πολιτικούς, θα ανέτρεπαν τη δικτατορία και ο Κύπριος Πρόεδρος θα αναδεικνυόταν σε πανελλήνιο ήρωα.
Άλλωστε, οι διάφοροι καπεταναίοι του μακαριακού παρακράτους, είχαν δώσει άπειρες διαβεβαιώσεις στον Μακάριο ότι «το πραξικόπημα θα πνιγόταν στο αίμα», που τον έκαμαν να πιστέψει ότι έτσι θα γινόταν.
Δεν έγινε, όμως.
Η ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος τους έπιασε όλους στο ύπνο και καμιά ουσιαστική αντίσταση στις δυνάμεις των κινηματιών υπήρξε.
Καπεταναίος, που είχε την ευθύνη να εμποδίσει τα ρωσικά άρματα να οδεύσουν προς Λευκωσία από το στρατόπεδο της Κοκκινιτριμιθιάς όπου στάθμευαν, αδράνησε και περιορίστηκε απλώς…να τα δει.
Είχε στη διάθεσή του πολλά φορτηγά αυτοκίνητα φορτωμένα με χώμα, σταθμευμένα στην περιοχή του αρμενικού κοιμητηρίου στην είσοδο της Λευκωσίας μετά το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, με αποστολή, όταν έβλεπε την επέλαση των αρμάτων, να σκορπίσει το χώμα στο δρόμο και στα κράσπεδα, ώστε να μη μπορέσουν να προχωρήσουν.
Τελικά, το μόνο που πέτυχε, ήταν να…χαιρετήσει τα άρματα!
Αλλά και να έκοβε το δρόμο, αυτό ήταν αρκετό να εμποδίσει τη διέλευση των αρμάτων, όπως σχεδίασαν οι «στρατηγοί» του Μακαρίου;
Αφέλεια και ασχετοσύνη;
Κάτι παραπάνω.

Όμως, τα του «Ελεύθερου Λαού» δεν τέλειωσαν, γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε με εξ’ ίσου ενδιαφέροντα και συγκλονιστικά.
Το κουβάρι του κάποιοι, όχι μόνο τα ήξεραν όλα για το 1974, αλλά και μετείχαν στο «ψήσιμό» τους, ξετυλίγεται αργά αλλά σταθερά, σβήνοντας μύθους και αναδεικνύοντας, με ηχηρό και πειστικό τρόπο, την ιστορική αλήθεια.

Ναι, κάποιοι τα ήξεραν όλα για το 1974 (1)

Ναι, κάποιοι τα ήξεραν όλα για το 1974 (2)

(Αρχείο Νίκου Παπαναστασίου-απόσπασμα)

nikospa.wordpress.com

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"