GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Εξι εκατ. Ρώσοι τουρίστες στην Τουρκία, μόλις 150 χιλιάδες μέχρι στιγμής στην Ελλάδα

Βίκυ Κουρλιμπίνη Μακρινό όνειρο αποτελεί πλέον η προσέλκυση Ρώσων τουριστών. Το "στοίχημα” για τους ελληνικούς προορι...



Βίκυ Κουρλιμπίνη

Μακρινό όνειρο αποτελεί πλέον η προσέλκυση Ρώσων τουριστών.
Το "στοίχημα” για τους ελληνικούς προορισμούς δείχνει να έχει προ πολλού χαθεί, τόσο στο κομμάτι των αφίξεων, όσο και των εσόδων, παρά τις θετικές προοπτικές που εμφάνιζε η ρωσική αγορά μετά το 2012.
Στον αντίποδα, η Τουρκία αναμένει νέο ρεκόρ στον αριθμό επισκεπτών από τη Ρωσία.
Είναι ενδεικτικά τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο.
Στο εξάμηνο, τα έσοδα από τη Ρωσία σημείωναν μείωση κατά 7,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, φθάνοντας μόλις τα 96 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, ο αριθμός των Ρώσων τουριστών την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου άγγιξε τις 153 χιλιάδες.
Τον Ιούνιο η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 14,1% και διαμορφώθηκε στις 85 χιλιάδες ταξιδιώτες και οι εισπράξεις έπεσαν κατά 7,8%, στα 59 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, η γειτονική χώρα προσδοκά πως οι Ρώσοι επισκέπτες φέτος θα φτάσουν τα έξι εκατομμύρια.
Το 2018  επισκέφτηκαν την Τουρκία 5,7 εκατομμύρια Ρώσοι, καταγράφοντας αύξηση κατά 21% σε σχέση με το 2017.
Τη φετινή σεζόν αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη άνοδος, ενώ ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2019 η αύξηση ήταν της τάξεως του 36%.
Τα τουρκικά θέρετρα εξελίσσονται μάλιστα στον πιο δημοφιλή προορισμό για διακοπές για Ρώσους που επιλέγουν τον οργανωμένο τουρισμό και προτιμούν τα τουριστικά πακέτα, όπως είχε ανακοινώσει πρόσφατα η Ένωση τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας.
Το 2013, που ο ελληνικός Τουρισμός έβγαινε από την κρίση και άρχισε να τονώνεται η ζήτηση από το εξωτερικό, οι επιχειρηματίες της αγοράς έκαναν λόγο για "τουριστική επέλαση” από τη Ρωσία, με πάνω από 1,3 εκατ.  τουρίστες και άλλα 1,3 δισ. ευρώ έσοδα. 
Εντούτοις η ζήτηση από τη ρωσική αγορά διακόπηκε, κυρίως λόγω της υποτίμησης του ρουβλιού έναντι του ευρώ, που οδήγησε μεταξύ άλλων και στην κατάρρευση μεγάλων ρωσικών ταξιδιωτικών πρακτορείων, όπως το Labirint.
Σήμερα, όπως αναφέρουν φορείς του τουριστικού κάδου, οι ελληνικοί προορισμοί είναι ακριβοί για τη ρωσική αγορά, σε αντίθεση με την Τουρκία που διαθέτει χαμηλότερη φορολογία στο τουριστικό πακέτο, προσφέρει διευκολύνσεις και "γενναίες” εκπτώσεις.
Πέρσι σύμφωνα με την ΤτΕ, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 11,6%, στις 520 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ τα έσοδα έφτασαν τα 338 εκατ.
Μόνη εξαίρεση δείχνει να είναι η Χαλκιδική, που ακόμη προσελκύει το ρωσικό τουρισμό και συνεχίζει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς.
Πέρσι φιλοξένησε περίπου 87 χιλιάδες Ρώσους τουρίστες, ενώ οι αφίξεις στο αεροδρόμιο Μακεδονία ήταν για το 2018 κατά 4,75% μειωμένες σε σύγκριση με το 2017.

vicky.kourlibini@capital.gr
Πηγή: Capital