GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η χώρα χωρίς σύνορα: 14 λέμβοι με αλλοδαπούς μέσα σε 30' μπήκαν στην Ελλάδα και έκαναν απόβαση στην Λέσβο!

Χωρίς σύνορα είναι η χώρα καθώς μέσα σε χρονικό διάστημα μισής ώρας έφτασαν 14 λέμβοι που μετέφεραν πάνω από 600 αλλοδαπούς ...





Χωρίς σύνορα είναι η χώρα καθώς μέσα σε χρονικό διάστημα μισής ώρας έφτασαν 14 λέμβοι που μετέφεραν πάνω από 600 αλλοδαπούς εκτελώντας απόβαση στη περιοχή Συκαμιά Λέσβου.

Οι λέμβοι άρχισαν να φθάνουν νωρίς το απόγευμα με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός τόσο στο νησί για την υποδοχή και καταγραφή όσο και στις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι από την πλευρά της Τουρκίας υπήρξε μια «χαλαρότητα» για αδιευκρίνιστους  λόγους, την οποία εκμεταλλεύτηκαν οι λαθροδιακινητές. 

Οι αλλοδαποί αναμένεται να μεταφερθούν στο ΚΥΤ Μόριας το οποίο στην κυριολεξία ασφυκτιά, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων.

Ο αριθμός των φιλοξενούμενων ξεπερνά, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και καταγγελίες των εργαζομένων, τις 10.000, σε ένα ΚΥΤ που είναι δυναμικότητας μόλις 3.000 ατόμων.

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί, τη στιγμή που εκτός από το πρόβλημα του υπερπληθυσμού έχουν να αντιμετωπίσουν την υπολειτουργία του ιατρικού κλιμακίου, με αποτέλεσμα περίπου 6.000 αλλοδαποί να μην έχουν καταγραφεί ιατρικά.

Λιμενικοί Λέσβου: «Η κατάσταση με τους αλλοδαπούς μυρίζει "μπαρούτι"» 

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λέσβο με τους αλλοδαπούς κρούει μέσω επιστολής που απέστειλε την Πέμπτη στο υπουργείο Ναυτιλίας και στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Λέσβου, Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών εκφράζουν, μεταξύ άλλων, την ανησυχία τους «για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα και όπως προβλέπουμε ότι θα επιβαρυνθεί το επόμενο,  αν δεν υπάρξουν αποτελεσματικές ενέργειες.
Ο αριθμός των ατόμων που φιλοξενούνται στην Μόρια είναι μεγάλος και συνεχώς αυξάνεται, το ίδιο και στον Καρά Τεπέ, ενώ σ αυτούς πρέπει να υπολογίσουμε όσους  μεταφέρουμε στην Σκαμιά και όσους διαμένουν στην πόλη της Μυτιλήνης.
Σ αυτήν την κατάσταση έρχεται να προστεθεί η μεγάλη αύξηση  των ροών που είναι κάτι παραπάνω από σημαντική και στην παρούσα φάση αποτελεί πλήγμα , με αποτέλεσμα κάθε μέρα ο αριθμός στις δομές και συνολικά στο νησί μεγαλώνει τείνοντας να γίνει ανεξέλεγκτος.»

Και προσθέτουν:

«Είναι λοιπόν αναγκαίο να αποσυμφορηθεί η δομή της Μόριας και δεν μπορεί να προσθέτουμε καθημερινά μετανάστες – πρόσφυγες , διότι είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα ζήσουμε μέρες του 2015. όπου θα αρχίσουν  να διαμαρτύρονται με πορείες εντός της πόλης και φυσικά στο λιμάνι, όπου υπήρξαν ταραχές και επεισόδια στο παρελθόν ,κάτι που είναι θέμα χρόνου να συμβεί και εντός του κέντρου της Μόριας (όπου ήδη είχαμε και φόνο).
Ενώ πέραν όλων αυτών με πολύ κόπο εμείς και η Αστυνομία, με την λήψη μέτρων και συνεχείς περιπολίες, προσπαθούμε να εμπεδώσουμε στους πολίτες το αίσθημα της ασφάλειας που πλήττεται από διαφορές παραβατικές συμπεριφορές.»

Ακόμη επισημαίνουν πως «επειδή είμαστε εξαιρετικά έμπειροι στο όλο θέμα, σας επισημαίνουμε  ότι η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι και οδεύει προς τα εκεί, γι αυτό πρέπει εκείνοι για τους οποίους έχει εξεταστεί το αίτημα τους είτε θετικά είτε αρνητικά να αποχωρήσουν από τις δομές και το νησί και επομένως πρέπει να αναλάβετε πρωτοβουλία προς τους συναρμόδιους υπουργούς ώστε να επιταχυνθούν οι όλες διαδικασίες, διότι μετά θα τρέχουμε πάλι πίσω από τις εξελίξεις.»

Επιπροσθέτως υπογραμμίζουν ότι «στην όλη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, εμείς ως εργαζόμενοι στο λιμενικό ζούμε διαρκώς στην πίεση επί τέσσερα και πλέον χρόνια και τώρα ξανά με όλο αυτόν των αριθμό ανθρώπων που καλούμαστε να διαχειριστούμε σε καθημερινή βάση οι αντοχές μας έχουν ξεπεραστεί, αφού  τα πληρώματα είναι στο κόκκινο όλο το 24ωρο στην θάλασσα και στην συνέχεια το σύνολο του προσωπικού στο νησί, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, καλούμαστε να διεκπεραιώσουμε ομαλά και με επιτυχία τα περιστατικά, ξεπερνώντας κατά πολύ την έννοια του καλού εννοούμενου καθήκοντος, από αίσθημα ευθύνης και μόνο.»

Επίσης ζητούν ενίσχυση στο προσωπικό λέγοντας «πλέον μετά και τις μεταθέσεις που έγιναν από εδώ προς άλλες υπηρεσίες εκτός νησιού από συναδέλφους που το επιθυμούσαν, σταδιακά τα τελευταία χρόνια η δύναμη μας έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 20 άτομα , ενώ παρά τις έντονες προσπάθειες να ενισχυθούμε όπως και συμβαίνει ,με αποσπασμένους αυτά πλέον τα μέτρα δεν επαρκούν…
Ότι έχει γίνει λοιπόν έως τώρα καλώς έχει γίνει, όμως πλέον η έκτακτη κατάσταση έχει διαρκέσει τεσσεράμισι χρόνια, έχει πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά, δείχνει να χειροτερεύει και είναι ξεκάθαρο ότι θα συνεχιστεί.
Με βάση αυτά λοιπόν τα δεδομένα, είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης της υπηρεσίας μας με σημαντικό αριθμό ατόμων άμεσα, έτσι ώστε να συνδράμουν εμάς εδώ ,αφού αντικειμενικά ο όγκος δουλειάς είναι μεγάλος οι συνθήκες εργασίας πιεστικές και σ αυτό πρέπει προστεθεί η συσσωρευμένη κόπωση σε όλα τα επίπεδα (σωματικό, πνευματικό, ψυχολογικό).
Δεν είναι τυχαίο ότι συνάδελφοι παρότι έχουν τα συμφέροντα τους εδώ ,σκέφτονται σοβαρά να μετακινηθούν σε υπηρεσίες εκτός νησιού, αφού πλέον έχει διαταραχθεί η προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή.»

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος από 07.00 της 28/8/2019 έως 07.00 της 29/8/2019 περισυνελέχθησαν 163 πρόσφυγες – μετανάστες σε επτά περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Σάμου, Φαρμακονησίου, Καλολίμνου, Σύμης, Ρόδου και Μεγίστης.

.