GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ιδού η επιστολή του ΠτΔ στον ΓΓ ΟΗΕ για υδρογονάνθρακες

Την επιστολή με την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, την οποία απέστειλε στον ΓΓ τω...






Την επιστολή με την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, την οποία απέστειλε στον ΓΓ των ΗΕ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, με κοινοποίηση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μ. Ακιντζί, δίνει στην δημοσιότητα η Προεδρία. 

Η επιστολή έχει νωρίτερα σήμερα κοινοποιηθεί στα 27 άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και στους ηγέτες των κυπριακών πολιτικών δυνάμεων.  

Η επιστολή κοινοποιήθηκε, επίσης, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Η επιστολή στα ελληνικά: 

«Εξοχότατε, απευθύνομαι σε εσάς μετά την επιστολή που έστειλε στην Υψηλότητά σας ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2019, μέσω του οποίου διαβίβασε μια «πρόταση για το θέμα των υδρογονανθράκων γύρω από το νησί», η οποία επίσης μου απεστάλη την ίδια μέρα μέσω των Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Κύπρο και θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

Πρώτα απ ‘όλα, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη μου για το γεγονός ότι η εν λόγω πρόταση βρίσκεται σε στενή αντίθεση με τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο ζήτημα των υδρογονανθράκων στο πλαίσιο της διαδικασίας για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος. 

Συγκλίσεις που αφορούν τα εξής:

1) Η Ομοσπονδιακή Κύπρο μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού θα συνεχίσει να είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας και όλα τα θέματα που αφορούν τη θαλάσσια ζώνη θα ρυθμίζονται από την εν λόγω Σύμβαση.

2) Τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα, η παρακείμενη ζώνη και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (με την έννοια που τους αποδίδεται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας) καθώς και η θαλάσσια οριοθέτηση και η διευθέτηση οποιωνδήποτε διαφορών σχετικά με αυτές τις θαλάσσιες περιοχές γειτονικές χώρες, εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

3) Όλοι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, θα αποτελούν ομοσπονδιακούς πόρους που θα διαχειρίζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και, κατά συνέπεια, τυχόν έσοδα που προέρχονται από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του κράτους θα διατεθούν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Οι προαναφερθείσες συγκλίσεις καθιερώνουν ένα πλήρες πλαίσιο εντός του οποίου έχουν ήδη συμφωνηθεί όλα τα θέματα σχετικά με τους υδρογονάνθρακες.

Η τουρκική πλευρά δεν αμφισβήτησε ποτέ αυτές τις συγκλίσεις. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο το θέμα των υδρογονανθράκων δεν προβλήθηκε ποτέ κατά τη διάρκεια της έντονης διαπραγματευτικής διαδικασίας από το 2012 έως τον Ιούλιο του 2017 στο Crans Montana.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι, εξαιτίας των προαναφερθέντων, η Εξοχότητα σας δεν θεώρησε ποτέ αναγκαίο να συμπεριληφθεί το ζήτημα των υδρογονανθράκων στο πλαίσιο των έξι σημείων σας, μια συμφωνία επί της οποίας θα προετοίμαζε το δρόμο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού Προβλήματος.

Η λεγόμενη πρόταση αποσκοπεί στο να διασφαλίσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, κάτι το οποίο επικαλείται η Τουρκία ως πρόσχημα για τις παράνομες δραστηριότητές της στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για το σκοπό αυτό, και πέραν των όσων έχουν ήδη αναφερθεί, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη εξασφάλισης των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού στο σύνολό του, έχει τεθεί σε ισχύ, μέσω σχετικής νομοθεσίας, από το Εθνικό Ταμείο Υδρογονανθράκων, με βάση το Νορβηγικό μοντέλο, για τη διαχείριση τυχόν μελλοντικών εσόδων που προέρχονται από την εξερεύνηση υδρογονανθράκων.

Η προαναφερθείσα νομοθεσία διασφαλίζει ότι τα έσοδα θα προορίζονται για τις μελλοντικές γενιές όλων των Κυπρίων και ότι οποιαδήποτε χρήση των εσόδων είτε για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, είτε για τη χρησιμοποίησή τους από την κυβέρνηση ως εγγύηση για την εξασφάλιση δανείων απαγορεύεται αυστηρά.

Οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ανακαλούνται επίσης από το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τη σύγκλιση που επιτεύχθηκε, μετά από μια συνολική διευθέτηση, η ομοσπονδιακή Κύπρος θα εξακολουθήσει να είναι συμβαλλόμενο μέρος στη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας και όλα τα θέματα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες θα διέπονται από την εν λόγω σύμβαση.
Οι αξιώσεις τους μειώνουν και περιορίζουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου κατά 44%, σε βάρος των δικαιωμάτων και συμφερόντων του κυπριακού λαού, τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Θα ήθελα επίσης να υπενθυμίσω, ως σας ενημερώσαμε εγγράφως και για την πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Τουρκία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μια πρόσκληση την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε και χαιρέτισε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ημερομηνία 15 Ιουλίου 2019 και την οποία η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να αποδεχθεί.

Εξάλλου, όσον αφορά τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, πέρα από τις συγκλίσεις που επετεύχθησαν και την ίδρυση του Εθνικoύ Ταμείου Υδρογονανθράκων, είμαι πρόθυμος να εξετάσω πρόσθετους μηχανισμούς διασφάλισης προς όφελος των Τουρκοκυπρίων από τα έσοδα, όταν και αν συγκεντρωθούν, μέσα από την εξερεύνηση υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος.

Εξοχότατε,

Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι που θα μπορούσα να αναφέρω για την απόρριψη της πρότασης από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αλλά θα το αποφύγω, δεδομένου ότι θεωρώ ότι το σημαντικότερο ζήτημα της ουσίας είναι η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, το οποίο αναμφίβολα θα δώσει απαντήσεις σε όλα τα ανεπίλυτα ζητήματα που προκύπτουν από το απαράδεκτο status quo.

Πάνω σε αυτό το θέμα, προέχει να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι ο κ. Ακιντζί, σε αντίθεση με την πρόταση του για τους υδρογονάνθρακες που υπεβλήθη στις 13 Ιουλίου 2019 στην επιστολή του προς την Εξοχότητά σας, της 10ης Ιουλίου 2019, πρότεινε να συγκαλέσει μια άτυπη διάσκεψη με τη μορφή του Crans Montana, υιοθετώντας κατ ‘ουσίαν μία από τις προτάσεις που πρότεινα γραπτώς στην επιστολή μου προς την Εξοχότητά σας με ημερομηνία 14 Ιουνίου 2019.

Όπως δήλωσα επανειλημμένα δημοσίως, είμαι έτοιμος να συναντήσω τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είτε ιδιωτικώς είτε παρουσία της κυρίας Λούτ, προκειμένου να συζητηθούν οι προϋποθέσεις για τη σύγκληση άτυπης και διαδικαστικής διάσκεψης, με τη μορφή και τη σύνθεση του Crans Montana, με την ελπίδα ότι μια τέτοια άτυπη διάσκεψη, καλά προετοιμασμένη και σωστά, θα οδηγήσει στην επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Φυσικά, η επανάληψη των διαπραγματεύσεων συνεπάγεται ότι η Τουρκία θα συμβάλει ενεργά στη δημιουργία ενός κατάλληλου και ευνοϊκού για τη διεξαγωγή των συνομιλιών κλίματος, τερματίζοντας τις παράνομες δραστηριότητες της στα χωρικά ύδατα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη / υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, καθώς και τα σχέδιά της σχετικά με περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου, για την οποία σας ανέφερα στην επιστολή μου προς την Εξοχότητά σας, με ημερομηνία 26 Ιουνίου 2019».

ΠΗΓΗ:https://www.sigmalive.com/news/energia/579886/idou-i-epistoli-tou-ptd-ston-gg-oie-gia-ydrogonanthrakes