GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ηχηρό μήνυμα Παναγιωτόπουλου: «Δεν φοβόμαστε την Τουρκία» – «Φρουροί στα τείχη του Αιγαίου το προσωπικό της ΑΣΔΕΝ»

Μία ιστορία από το 2010, όταν είχε παραστεί στην παρέλαση της Ομογένειας στη Νέα Υόρκη, είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος ...




Μία ιστορία από το 2010, όταν είχε παραστεί στην παρέλαση της Ομογένειας στη Νέα Υόρκη, είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στο προσωπικό της Ανώτερης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), που επισκέφτηκε σήμερα, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο, Χρήστο Χριστοδούλου και τον αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο, Γεώργιο Καμπά.

Τον υπουργό υποδέχθηκε ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Δημητρόπουλος, ενώ στην επίσκεψη παρέστη και ο Βουλευτής Α’ Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Διοικητής της ΑΣΔΕΝ, Νικόλαος Μανωλάκος.

Κατά την επίσκεψή του στην ΑΣΔΕΝ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε μέσω βιντεοκλήσης με τα Επιτηρητικά Φυλάκια Παναγιάς και Φαρμακονησίου. Επίσης συνομίλησε με τους Διοικητές όλων των Σχηματισμών των τοπικών ΑΔΤΕ.

Στην ομιλία που απηύθυνε στο προσωπικό της ΑΣΔΕΝ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την υπερηφάνια του που βρέθηκε ανάμεσα στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων για να δει στην πράξη “πώς λειτουργεί ο μεγάλος αυτός βραχίονας, που ξεκινάει από εδώ, από τη Διοίκηση της ΑΣΔΕΝ, και φτάνει στο τελευταίο φυλάκιο στην άκρη του Αιγαίου”.

Μήνυμα στην Τουρκία

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, εξιστόρησε τα όσα συνέβησαν το 2010, όταν βρέθηκε προσκεκλημένος στην παρέλαση της Ομογένειας στη Νέα Υόρκη.
“Το πιο ενδιαφέρον σημείο αυτής της παρέλασης είναι η συμμετοχή ομάδας της Προεδρικής Φρουράς, δηλαδή οι Εύζωνες, που παρελαύνουν και αποτελούν κυριολεκτικά αντικείμενο λατρείας από τους Έλληνες της Διασποράς.
Το βράδυ, λοιπόν, της ημέρας της παρέλασης, έγινε μία μεγάλη εκδήλωση για τον Ελληνισμό της Διασποράς, με περίπου 1500 άτομα, σε κεντρικό σημείο της Αστόρια, στη Νέα Υόρκη.
Κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών πήρε το λόγο ένας Ελληνοαμερικανός υποψήφιος τοπικός γερουσιαστής, ο οποίος εξέφρασε το φόβο και τη μεγάλη ανησυχία ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στην Ελλάδα – θυμάστε τι γινόταν τότε, το 2010, είχαμε μπει στα προβλήματα – και φοβόταν ότι οι Τούρκοι θα μας ‘πάρουν κάνα δύο νησιά’ και έλεγε ‘τι θα γίνει;’ και ότι ‘ανησυχούμε πάρα πολύ’”.

“Κοιτάχτηκα με τον συνάδελφό μου βουλευτή της Βουλής των Ελλήνων, που βρισκόταν μαζί μου σε αυτή την αποστολή”, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και συνέχισε “Μου είπε, με τα μάτια, ‘θα απαντήσεις’.
Και τους είπα απλά – γιατί είδα και τα παλικάρια εκεί, τους Εύζωνες και τον Διοικητή τους, εκνευρισμένους από αυτό που ακούστηκε – απευθυνόμενος βέβαια στον Ελληνοαμερικανό υποψήφιο γερουσιαστή ότι ‘καταλαβαίνω ότι στο πλαίσιο της ανάγκης σας να καταγράψετε μια προεκλογική παρουσία εκεί και να πείτε κάτι πιο δυνατό, κάτι πιο έντονο, έπρεπε να πείτε αυτό. Αλλά ήταν λάθος.
Ήταν μεγάλο λάθος’. 

Και έρχομαι εγώ από τη Βουλή των Ελλήνων, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και ως κάποιος ο οποίος κατανοεί απολύτως τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ότι ο λόγος που δε θα γίνει αυτό για το οποίο ανησυχείτε και ούτε καν θα τολμήσει κανείς να κάνει την προσπάθεια, είναι ότι όλοι καταλαβαίνουν, αλλά ιδίως οι ‘απέναντι’ καταλαβαίνουν, τι τους περιμένει αν θα το αποτολμήσουν”.

“Αυτό είπα, λοιπόν. Εκείνη την ώρα φυσικά λες και περίμενε όλη η αίθουσα να εκραγεί σε πανηγυρισμούς, αλλά αυτό που με ικανοποίησε ιδιαίτερα ήταν ότι τα παιδιά εκεί κάτω, η αίθουσα δηλαδή, το απόσπασμα της Προεδρικής Φρουράς, ήρθαν μετά ένας – ένας να με συγχαρούν.
‘Έτσι το αισθανόμουν τότε, έτσι το αισθάνομαι, πολύ πιο έντονα. και τώρα”, τόνισε ο υπουργός.

Δύσκολο θέατρο επιχειρήσεων το Αιγαίο

Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε το Αιγαίο ως «ένα δύσκολο θέατρο επιχειρήσεων”, ως μία «θάλασσα με σύνορα”.
“Δεν υπάρχει άλλη άποψη, είναι μια θάλασσα με σύνορα.
Και τα σύνορα του Αιγαίου είναι ένα νοητό τείχος με πύργους.
Οι πύργοι αυτοί είναι τα νησιά.
Οι πύργοι στους οποίους αναπτύσσεται αυτή η φύλαξη που καλύπτει όλο το τείχος του Αιγαίου, είναι τα νησιά, μικρά και μεγάλα.

Και εκεί υπάρχετε εσείς.
Είστε οι φρουροί στα τείχη.
Και ενώ έχετε επίγνωση αυτής της ιερής αποστολής σας, είμαι σίγουρος ότι το κάνετε και με το παραπάνω, η μόνη κατεύθυνση που έχω να σας δώσω, είναι να λειτουργείτε, πρώτον, με επαγγελματισμό.
Όλοι σε αυτή τη χώρα πρέπει να αρχίσουμε να λειτουργούμε με λίγο παραπάνω επαγγελματισμό σε ό.τι κι αν κάνουμε”, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, τόνισε ότι “ως πολιτική ηγεσία, είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με τη στρατιωτική ηγεσία και να λύσουμε υφιστάμενα προβλήματα.
Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα τα λύσουμε όλα, αλλά μπορώ να εγγυηθώ ότι θα λύσουμε αρκετά και με καλές πιθανότητες να λύσουμε τα περισσότερα”.

Εγγυήθηκε, παράλληλα, “ότι θα καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια, διότι αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να είμαστε δίπλα σας και είμαστε συνειδητοποιημένοι ότι είμαστε δίπλα σας για να σας βοηθήσουμε να κάνετε τη δουλειά σας με επαγγελματισμό.
Ο επαγγελματισμός, λοιπόν, είναι το ένα στοιχείο, το άλλο στοιχείο είναι η επίγνωση και η αίσθηση της αποστολής.
Η αποστολή που έχετε αναλάβει με πατριωτικό αίσθημα και αίσθηση καθήκοντος και κατεπείγοντος είναι να υλοποιείτε αυτό που περιγράφουμε ως αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Αξιόμαχο, ετοιμότητα, αποτρεπτική ισχύς”.

“Εσείς είστε ο λόγος που όλοι όσοι επιβουλεύονται οτιδήποτε εναντίον της πατρίδα μας θα το σκεφτούν πάρα πολύ σοβαρά και κατά πάσα πιθανότητα θα αποφασίσουν να μην προχωρήσουν”, είπε στη συνέχεια.

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα, τους διαβεβαίωσε ότι “ως στρατιώτης της Ελλάδος, που δήλωσα επί της αναλήψεως των καθηκόντων μου, μαζί σας, από την πρώτη ημέρα συντάσσομαι και εγώ και η πολιτική ηγεσία και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μας επισκέφθηκε για να ακούσει τα πράγματα όπως έχουν, επομένως να λάβει και αυτός εικόνα και να δει πώς θα προχωρήσουμε όλοι μαζί να βελτιώσουμε την κατάσταση σε όλα τα επίπεδα”.

Έστειλε, δε, μήνυμα ότι “πλέον αντιλαμβάνονται και οι σύμμαχοί μας – και μάλιστα οι πιο ισχυροί σύμμαχοί μας – ότι εμείς είμαστε αυτοί πάνω στους οποίους πρέπει να επενδύουν και να ποντάρουν έτσι ώστε η περιοχή μας να γίνει μία περιοχή ειρήνης και σταθερότητας και να ξεπεραστούν οι όποιες αστάθειες.
Αντιλαμβανόμαστε τις αστάθειες, αντιλαμβανόμαστε την προκλητική συμπεριφορά των γειτόνων, όμως αυτή η συμπεριφορά, όσο προκλητική και να γίνει, το ξέρετε και το ξέρουμε ότι υπάρχουν ‘κόκκινες γραμμές’.
Όταν οι ‘κόκκινες γραμμές’ τείνουν να ξεπεραστούν, είμαστε και εμείς εδώ για να εκπέμψουμε ισχυρό στίγμα ψυχραιμίας αλλά και αποφασιστικότητας, περίσκεψης, αλλά και σθένους.
Αυτή είναι η αποτρεπτική ισχύς της χώρας και εσείς είστε ένας από τους βασικούς βραχίονες εκδήλωσης αυτής της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας”.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σε δηλώσεις του ο ΥΕΘΑ τόνισε πως η Ελλάδα παρακολουθεί από κοντά την τουρκική παραβατικότητα, αναδεικνύει το θέμα σε όλα τα διεθνή φόρα -το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ- όπου έχει γίνει αντιληπτό ότι η Τουρκία αποτελεί τον αγωγό προαγωγής της έντασης στην περιοχή, και προετοιμάζεται ώστε να έχει απάντηση για όλα τα ενδεχόμενα.

Τη σχετική δήλωση έκανε, σήμερα, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για την εξαγγελία της γείτονος περί προοπτικής γεώτρησης νοτίως του Καστελόριζου, εκτιμώντας, παράλληλα, ότι «θα υπάρξουν σε υψηλότερο επίπεδο από εμάς συστάσεις (σ.σ. του διεθνούς παράγοντα) που θα αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο». «Προβληματιζόμαστε αλλά δεν φοβόμαστε», επανέλαβε.

Σχετικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Παναγιωτoπούλος τόνισε ότι δεν είναι ένα μηχανισμός που θα αποκαταστήσει σχέσεις ειρήνης και αρμονίας στο 100% με την Τουρκία, αλλά είναι ένα ανοικτό κανάλι επικοινωνίας που πρέπει να είναι ανοικτό σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης έστω σε χαμηλότερο επίπεδο εκπροσώπων για την αποκλιμάκωσή της.
«Όμως θα εκτιμήσουμε από δω και πέρα και ανάλογα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας πόσο ενεργό θα είναι αυτό το κανάλι επικοινωνίας», σχολίασε περαιτέρω.

Απαντώντας σε ερώτηση για το οικονομικό και υλικοτεχνικό κόστος που επωμίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις για την υλοποίηση αποστολών έρευνας διάσωσης και άλλων κοινωνικών δράσεων τους, ο κ. Παναγιώτοπουλος σημείωσε ότι η Πολιτεία έχει επιλέξει σε καιρό ειρήνης να υποστεί κάποια φθορά στα πλωτά και τα πτητικά μέσα προκειμένου να κάνει το ανθρωπιστικό της καθήκον.
Παράλληλα, αφού παρατήρησε ότι η κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αποτελεί την κύρια αποστολή τους, γνωστοποίησε ότι, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, θα εξετασθούν τρόποι για το πώς θα επιλυθεί το θέμα της επιβάρυνσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος διαπιστώνοντας ότι στην κοινωνία αλλάζει το κλίμα μόλις λάβουν δράση οι Ένοπλες Δυνάμεις σε περίπτωση φυσικών φαινομένων κάλεσε την κοινωνία να αντιληφθεί ότι είναι ένας διακριτός ρόλος, ο οποίος θα συνεχιστεί μεν, ωστόσο, κύριο μέλημα αποτελεί η επαύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από την ενδυνάμωση των επιχειρησιακών και λειτουργικών δυνατοτήτων στο μέγιστο δυνατό επίπεδο.

Απαντώντας, δε, σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι εξετάζεται η αλλαγή του νόμου περί προμηθειών ώστε να ανταποκριθεί στις προτεραιότητες που έχουν δοθεί για την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο όσον αφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα των τριών Όπλων.
Απώτερος σκοπός είναι, πρόσθεσε, να τρέξουν ταχύτερα τα κατά προτεραιότητα προγράμματα.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε για την πολυεπίπεδη προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων προς το κοινωνικό σύνολο, το πρώτο εξάμηνο του 2019 το οποίο έχει ανακηρυχθεί «Έτος κοινωνικής προσφοράς».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στον τομέα των αερομεταφορών ασθενών το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο Στρατός Ξηράς εκτέλεσε 135 αποστολές, μεταφέροντας 190 ασθενείς, και η Πολεμική Αεροπορία 396 αποστολές, μεταφέροντας περισσότερους από 580 ασθενείς.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βράβευσε τον διοικητή του 691 Βιομηχανικού Εργοστάσιου Βάσης, συνταγματάρχη Αθανάσιο Χιώτη, για την περιβαλλοντική συμπεριφορά της μονάδας, στο πλαίσιο του θεσμού «Φίλος του Περιβάλλοντος».
Οι άλλες 2 υποψήφιες μονάδες ήταν η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και η 110 πτέρυγα Μάχης.

Αποστολή του 691 ΒΕΒ είναι η παραγωγή προϊόντων για κάλυψη αναγκών συντηρήσεως του Στρατού Ξηράς και των λοιπών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως Ιατρικό και Βιομηχανικό οξυγόνο και άζωτο και χρώματα διαφόρων τύπων.