GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Εχουν κάπου συμφωνήσει Κύπρος και Τουρκία ;;;

Οι αποκαλύψεις Τσαβούσογλου και η σιωπή Αναστασιάδη Διάφορες δηλώσεις δικαιολογημένα δημιουργούν το ερώτημα, κατά πόσο Κύπ...
Οι αποκαλύψεις Τσαβούσογλου και η σιωπή Αναστασιάδη

Διάφορες δηλώσεις δικαιολογημένα δημιουργούν το ερώτημα, κατά πόσο Κύπρος και Τουρκία έχουν κάπου συμφωνήσει στη μοιρασιά της ΑΟΖ.
Ιδιαίτερα, αν θυμηθούμε και τι μας συμβούλευσε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της «εγγυήτριας» Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, όταν μας κάλεσε να μην είμαστε… μονοφαγάδες

Φανούλα Αργυρού

Στις 4 Ιουλίου 2019 μεταδόθηκε ότι σε συνέντευξή του στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών εκτόξευσε νέες απειλές εναντίον των Ελληνοκυπρίων, όταν δήλωσε πως «στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα.
Αν τολμήσουν, θα πάρουν την κατάλληλη απάντηση όπως στο παρελθόν». Δηλαδή, απείλησε με νέα εισβολή.
Ο Τσαβούσογλου ανέφερε, ακόμα, πως «όλα τα βήματά μας είναι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Το τι θα κάνει μέσα στην υφαλοκρηπίδα της το αποφασίζει μόνον η Τουρκία.
Είναι καθήκον της Τουρκίας, ως εγγυήτριας δύναμης, να προστατέψει τα δικαιώματα της ‘τδβκ’ -όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος- και του τουρκοκυπριακού λαού».
(«Sigmalive» 4 Ιουλίου 2019).
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της «εγγυήτριας» Ελλάδας, μιλώντας, αρχές Μαρτίου 2019, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, επεσήμανε πως «η γειτονική χώρα (Τουρκία) πρέπει να συμμετάσχει σε αυτό που της αντιστοιχεί και της αρμόζει», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει «μια προοπτική ότι η Τουρκία όχι στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάταση»

Οδηγία Σερ Άλαν Ντάνκαν (βρετανικό Φόρεϊν Όφις)

«Πηγαίνουν στην Ε.Ε. και προσπαθούν να τους βάζουν να παίρνουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, αλλά δεν θα τα καταφέρουν.
Σε αυτό το θέμα έχουμε ενημερώσει κι εμείς αναλόγως», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Και, βέβαια, έχουν κάνει «ανάλογα» διαβήματα μαζί με τους μεγαλύτερους υποστηρικτές τους, το βρετανικό Φόρεϊν Όφις, με επικεφαλής τον Σερ Άλαν Ντάνκαν, που έτρεξε με τους αξιωματούχους του να πείσουν την κ. Φεντερίκα Μονγκερίνι (υπεύθυνη για εξωτερική πολιτική της ΕΕ) να μην προβούν σε ενοχοποιητικές αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, αλλά και ούτε να μιλούν για «ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας», αλλά για «Ανατολική Μεσόγειο».
Σημείωση: Η Τουρκία το 1960 δεν υπέγραψε ως «εγγυήτρια» του ψευδοκράτους, αλλά για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, κάτι που η ίδια παραβίασε με δύο εισβολές το 1974 και μία τώρα με την εισβολή στην ΑΟΖ της ΚΔ.
Αυτό δεν το ακούσαμε να το θυμίζει τουλάχιστον το θύμα, η ΚΔ, στον Μ. Τσαβούσογλου.

Διάλογος

Ο κ. Τσαβούσογλου, όμως, είπε και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Αποκάλυψε και ένα διάλογό του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Είπε, αποκαλώντας τον «Ε/κ ηγέτη»:
«Ο ίδιος ο Ε/κ ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης παραδέχτηκε ότι οι Τ/κ έχουν δικαιώματα εκεί.
‘Έχουν δικαιώματα εκεί οι Τ/κ;’, τον ρώτησα.
‘Ναι, έχουν’, μου είπε.
‘Τότε, γιατί δεν εγγυάσαι γι’ αυτά;’.
‘Τώρα δεν μπορώ’, είπε.
‘Τότε πότε;’
Όταν αρχίσει η πώληση’, είπε.
‘Νίκο’, του είπα, ‘αν τώρα δεν μπορείς να εγγυηθείς, τότε πώς εγγυάσαι ότι θα τα διασφαλίσεις, όταν αρχίσεις να πουλάς;’.
Δεν απάντησε τίποτα», ισχυρίστηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
«Μιλάμε ξεκάθαρα, ή τα εγγυάστε ή, με τα γεωτρύπανά μας, ξεκινάμε κι εμείς», τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου («Sigmalive» 4 Ιουλίου 2019).

Ανακοίνωση Πρόδρομου Προδρόμου

Την ίδια μέρα έτρεξε η κυβέρνηση Αναστασιάδη να απαντήσει τόσο στον Τούρκο Πρόεδρο, Τ. Ερντογάν, όσο και τον ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου.
Όμως, σε ουδεμία περίπτωση η ανακοίνωση Προδρόμου διάψευδε τον συγκεκριμένο διάλογο του Τούρκου υπ. Εξωτερικών με τον «Ε/κ ηγέτη» (όπως τον αποκάλυψε ο τελευταίος στην TRT) και αναδημοσιεύθηκε τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Δήλωση Προέδρου Αναστασιάδη 2/1/2018

Οι αποκαλύψεις Μ. Τσαβούσογλου, όμως, μας πάνε πίσω στις αρχές Ιανουαρίου 2018, όταν η Τουρκία, μέσω του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, είχε προαναγγείλει τις προθέσεις της για γεώτρηση στη Μεσόγειο.
Τότε, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προέβη σε δηλώσεις που περιελάμβαναν και την πιο κάτω προκλητική διατύπωση:
«Εάν επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/κ σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και, συνεπώς, δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Η εν λόγω δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη άναψε φωτιές, όπως γράφτηκε, εφόσον θεωρήθηκε ότι επέδιδε ΑΟΖ στην παράνομη οντότητα στα κατεχόμενα.
Δηλώσεις Νικόλα Παπαδόπουλου, Σταύρου Μαλά, Γιώργου Λιλλήκα, Άντρου Κυπριανού… βλέπε 3/1/2018 www.reporter.com.cy/politics/article/287833.
Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος είχε δηλώσει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης όφειλε να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη επικίνδυνη και λανθασμένη δήλωσή του.
Εάν δεν το πράξει, είπε, τότε οφείλει να ενημερώσει τον κυπριακό λαό, εάν έχει συζητήσει το θέμα της ΑΟΖ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και εάν έχει κάνει τις υποχωρήσεις που υπονοούνται από τη δήλωσή του.
Μέχρι τώρα δεν ακούσαμε να έχει αποσύρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τη σχετική του δήλωση. Ούτε, βέβαια, είδαμε τον κλειδωμένο χάρτη που έδωσε η δική μας πλευρά στις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας.
Αυτός έμεινε κλειδωμένος στα συρτάρια του ΟΗΕ, παρόλο που η τουρκοκυπριακή πλευρά απέσυρε τον δικό της… (Βλέπε άρθρο μου στη «Σημερινή» 7/7/2019 «Βρετανική πολιτική και προεδρικές ψευδαισθήσεις…».
Ο διάλογος Τσαβούσογλου με τον «Ε/κ ηγέτη» Νίκο Αναστασιάδη, εφόσον α) ο τελευταίος δεν τον διέψευσε μέχρι τώρα, και β) η γραπτή ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου δεν κατάφερε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, ευλόγως μπορεί να συνδεθεί με τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη στις 2 Ιανουαρίου 2018, που ούτε εκείνη απέσυρε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Νίκος Κοτζιάς

Αυτές οι δηλώσεις δικαιολογημένα δημιουργούν το ερώτημα, κατά πόσον Κύπρος και Τουρκία έχουν κάπου συμφωνήσει στη μοιρασιά της ΑΟΖ. Ιδιαίτερα, αν θυμηθούμε και τι μας συμβούλευσε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της «εγγυήτριας» Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, όταν μας κάλεσε να μην είμαστε… μονοφαγάδες.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της «εγγυήτριας» Ελλάδας, μιλώντας, αρχές Μαρτίου 2019, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, επεσήμανε πως «η γειτονική χώρα (Τουρκία) πρέπει να συμμετάσχει σε αυτό που της αντιστοιχεί και της αρμόζει», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει «μια προοπτική ότι η Τουρκία όχι στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάταση». Και πρόσθεσε, «αν αρχίσεις στις διεθνείς σχέσεις και είσαι μοναχοφάης, λέγοντας ‘όλα δικά μου’, τότε είσαι κι εσύ μέρος του προβλήματος».
Για να υποδεχθούν ιδιαίτερα θερμά τις δηλώσεις Κοτζιά οι τουρκικές εφημερίδες…
Ακολούθησε ο αντικαταστάτης του, τέως υπουργός Εξωτερικών της «εγγυήτριας» Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος, μετά από μια κρίσιμη συνάντηση στην Αττάλεια με τον Τούρκο ομόλογό του, επανέλαβε περίπου τα ίδια. (Βλέπε «Από τον Κοτζιά στον Κατρούγκαλο – Μετά τις Πρέσπες, το Καστελόριζο…» 30/3/2019, του Σταύρου Λυγερού).

«Οι Αυτόχειρες Μοναχοφάηδες»

Εξ ου και το κύριο άρθρο της «Σημερινής» τις ημέρες εκείνες, του κ. Κώστα Ν. Χατζηκωστή, την 1η Απριλίου 2019, «Οι Αυτόχειρες Μοναχοφάηδες», στο οποίο έγραψε, μεταξύ άλλων:
«Θα αποδειχθεί μοιραία η νέα φραστική δήλωση του Κατευνασμού, εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος.
Δεν πρέπει να είμαστε ‘Μοναχοφάηδες’, είναι η νέα διατύπωση της άγονης, απαράδεκτης, καταστροφικής πολιτικής έναντι της εντεινόμενης επεκτατικής τουρκικής βουλιμίας.
Να μην είναι, δηλαδή, οι Έλληνες «μοναχοφάηδες», να τρώνε οι Τούρκοι από τα εδάφη και από τις θάλασσές μας!
Εμείς να μην τρώμε από τα τουρκικά εδάφη και τις τουρκικές θάλασσες.
Ούτε αποτρέπουμε ΤΟ ΦΑΓΩΜΑ μας… Αυτή είναι η πολιτική του Φόβου.
Η μοιραία υποταγή στις τουρκικές αξιώσεις, όπως κλιμακώνεται, όχι μόνον εσχάτως, από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Μητέρας Ελλάδος…».
Ο κ. Κ. Χατζηκωστής ολοκλήρωσε το άρθρο του τονίζοντας: «Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι εξουσιοδοτημένος από τον Κυπριακό Ελληνισμό να αναθέτει είτε στον εκάστοτε Πρωθυπουργό είτε στον εκάστοτε Υπουργό της Ελλάδος πρωτοβουλίες για το Κυπριακό ερήμην του Λαού.
Ο Πρόεδρος, ήδη, είναι υπόλογος.
Πρέπει να ενημερώσει τον Κυπριακό Λαό τι συζήτησαν και τι συζητούν για το Κυπριακό ο Τσίπρας με τον Ερντογάν και τι ο Κατρούγκαλος με τον Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα και στη Λαττάκεια.
Η σιωπή του είναι πολλαπλώς περίεργη… αν όχι ύποπτη».
Καθώς ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όμως, διατηρεί την «περίεργη… αν όχι ύποπτη σιωπή του», ο Τσαβούσογλου «προδίνει» τον φίλο του Νίκο με τον διάλογο που αποκάλυψε.
Και τον οποίο μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχει διαψεύσει ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης (κατά τον Τσαβούσογλου «Ε/κ ηγέτης»).
Κατά τα άλλα, Θεός φυλάξοι τι μας αναμένει με τους νέους ηγέτες της «εγγυήτριας» Ελλάδας, καθώς ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δέχθηκε τα θερμά συγχαρητήρια του Μ. Τσαβούσογλου ως παλαιοί συνεργάτες στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης…

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
Σημερινή