GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

M.Μενέντεζ: «Άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο & ακύρωση παράδοσης F-35 στην Τουρκία» - Θα μείνουν στα λόγια οι ΗΠΑ;

Ακύρωση της παράδοσης των τουρκικών F-35 και κατάργηση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο ζήτησε ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μεν...




Ακύρωση της παράδοσης των τουρκικών F-35 και κατάργηση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο ζήτησε ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ ο οποίος έχει δημιουργήσει πολλά νομοσχέδια προσαρμοσμένα στην αντι-ΝΑΤΟϊκή συμπεριφορά της Άγκυρας, αλλά το ερώτημα παραμένει: 

Οι ΗΠΑ θα μείνουν μόνο στα λόγια; Walk the walk ή talk th talk όπως λέει η γνωστή αμερικανική ατάκα;

Πάντως οι δηλώσεις αυτές έγιναν στα πλαίσια της συζήτησης για το νομοσχέδιο «EastMed Act».

Μιλώντας στο 35o συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας τόνισε ότι οι πραγματικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ πρέπει να μοιράζονται τις ίδιες αξίες, να πιστεύουν στην δημοκρατία και να σέβονται τη διεθνή τάξη που στηρίζεται σε κανόνες.

«Και επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: αυτό το νομοσχέδιο θα ήταν απαραίτητο ακόμα κι αν είχαμε έναν τέλειο σύμμαχο στην Τουρκία.
Τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικά για να τα αγνοήσουμε.
Και όπως όλοι γνωρίζετε, η σχέση μας με την Άγκυρα δεν είναι παρά τέλεια», σημείωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Αναφορικά με το επίπεδο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Μενέντεζ άσκησε έντονη κρητική στην συμμαχική στάση της Άγκυρα λέγοντας ότι «ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα εξερευνούσε παράνομα ενεργειακούς πόρους εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, σε μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα παραβίαζε καθημερινώς τον εναέριο χώρο της Ελλάδας πάνω από το Αιγαίο, απειλώντας τη θαρραλέα ζωή των Ελλήνων πιλότων και όσων ονομάζουν αυτά τα νησιά σπίτι τους.
Ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα σκεφτόταν να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S400, αναμένοντας ότι θα μπορούσε να το σταθμεύσει δίπλα στα αμερικανικά F-35».

Ανάμεσα στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου «EastMed Act» που ανέδειξε ο κ. Μενέντεζ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ήταν:

• Η οριστική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία

• Η εμβάθυνση των αμυντικών δεσμών των ΗΠΑ με την Ελλάδα μέσω των αυξήσεων στα προγράμματα FMF (Foreign Military Financing) και IMET (International Military Education and Training)

• Η ματαίωση της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην περίπτωση που η Τουρκία ολοκληρώσει την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400

ΗΠΑ και Νοτιοανατολική Μεσόγειος

Ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα και την Λευκωσία, κάνοντας λόγω για μια ελπιδοφόρα δυναμική στην περιοχή αλλά και για «αξιοσημείωτα βήματα» που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.
Όπως μάλιστα σημείωσε, αυτές οι νέες δυνατότητες δημιουργούν προοπτικές για μια «ενεργειακή επανάσταση στην περιοχή», η οποία θα είναι επωφελής για την Ευρώπη αλλά και για την ενίσχυση της κοινής ευημερίας.

«Όλη αυτή η δυναμική αποτέλεσε την έμπνευση για το πρόσφατο νομοσχέδιο μου, τον νόμο για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο...
Αυτό το νομοσχέδιο θα επαναφέρει την προσοχή μας σε αυτή την περιοχή, μια κεντρικής σημασίας περιοχή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Αποτελεί κεντρικό άξονα των ευρωπαϊκών προσπαθειών για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας από χώρες όπως η Ρωσία.
Και έχει κεντρική θέση στην αποστολή μας να οικοδομήσουμε ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των δημοκρατιών σε όλο τον κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την ομιλία του στους συνέδρους της ΠΣΕΚΑ, ο κ. Μενέντεζ καταδίκασε για μια ακόμα φορά την τουρκική κατοχή στην Κύπρο λέγοντας ότι «σαράντα χρόνια είναι πάρα πολλά και ο λαός της Κύπρου έχει υποφέρει αρκετά».

Την ανάδειξη του ευρύτερου σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στην γεωπολιτικά ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου τόνισε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο επίσημο δείπνο του 35ου συνεδρίου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) στην Ουάσινγκτον.

«Η σταθερή πολιτική και επιθυμία της Ελλάδας είναι η ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές της με βάση το διεθνές δίκαιο, τις ισχύουσες συνθήκες και τη νομιμότητα.
Σε αυτή την εποχή των απρόβλεπτων προκλήσεων, η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη γραμμή και έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και ένας πάροχος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και παρά πέρα», τόνισε ο κ. Αποστολάκης.

Ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ Ε.Αποστολάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ΠΣΕΚΑ, δε παρέλειψε να στείλει μήνυμα προς την Τουρκία για τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, αλλά και να τονίσει τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ και στις νατοϊκές της υποχρεώσεις.

Στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι έχει καλέσει την Άγκυρα να απέχει από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.
Μάλιστα επισήμανε ότι έχει τονιστεί η ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Παρόλα όμως αυτά, δεν παρέλειψε να εκφράσει μεγάλη ανησυχία για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας ότι η χώρα μας έχει έναν «δύσκολο γείτονα» με τον οποίο πρέπει να ζήσει.

«Ανησυχώ για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο και την προβληματική στάση της Τουρκίας, που εκφράζεται μέσα από αβάσιμους ισχυρισμούς που παραβιάζουν την εθνική μας κυριαρχία και τα δικαιώματα», σημείωσε.

«Αμυντική προτεραιότητα» η συνεργασία με τις ΗΠΑ

Ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε ότι η ενεργητικότερη συμμετοχή των ΗΠΑ στα αμυντικά σχήματα περιφερειακής συνεργασίας εκπέμπει ένα σταθερό και σαφές μήνυμα.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία της συμμετοχής του υπουργού Πομπέο στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου.
Η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη δέσμευσή μας για το ΝΑΤΟ, αποτελεί για μας μια αμυντική προτεραιότητα.
Από αυτή την άποψη, επενδύοντας στη μακροχρόνια φιλία μας, αυξάνουμε την δυναμική και τις νέες πτυχές των εξαιρετικών στρατιωτικών μας σχέσεων» ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.

Ευρύτερος περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας

Χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο ως «ιστορικά προπύργια της δημοκρατίας και σταθερούς πυλώνες σταθερότητας», ο Έλληνας υπουργός ανέλυσε τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζουν στη γεωπολιτική διαμόρφωση της περιοχής μέσα από την προώθηση της ευρύτερης περιφερειακής συνεργασίας με στόχο την επίτευξη της ειρήνης και την εμπέδωση της ευημερίας στην περιοχή.

Όπως εξήγησε ο κ. Αποστολάκης, «η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες σχεδόν τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Προωθούμε συνεργίες και ενεργούμε ως αγωγός μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου.
Συμμετέχουμε σε πολυμερή αμυντικά προγράμματα μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας, διεξάγοντας ασκήσεις και πραγματοποιώντας συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο Άμυνας».

Συνεχίζοντας, ο υπουργός άμυνας ανέλυσε την αστάθεια και την πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζουν τις αναδυόμενες προκλήσεις μου διαμορφώνουν το σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον της χώρας μας. Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε ότι η ελληνική πολιτική πιστεύει ότι ο «αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης των ζητημάτων ασφαλείας είναι η συντονισμένη συνεργασία περιφερειακών και διεθνών συμμάχων και εταίρων με στόχο την σύνθεση και όχι την διαίρεση».

Η Ομογένεια ως μοχλός «ήπιας ισχύος»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για το εξαιρετικό έργο και τη συμβολή σας στην εκπαίδευση της κοινής γνώμης για τις σχέσεις με την Ελλάδα.
Όχι μόνο εδώ στις ΗΠΑ, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, η ελληνική διασπορά, ως πυλώνας της ήπιας ισχύος μας, παρέχει πάντα μεγάλη βοήθεια.
Στο πνεύμα της εθνικής ενότητας και αλληλεγγύης, προωθεί τα εθνικά δικαιώματα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την ιστορία της χώρας μας, στηρίζοντας την Ελλάδα, μαζί με την αδελφική χώρα της Κύπρου, ως ένα ισχυρό εμπορικό σήμα ανά τον κόσμο», ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.

https://www.pronews.gr/kosmos/778144_mpmenentez-oi-pragmatikoi-symmahoi-ton-ipa-prepei-na-moirazontai-tis-idies-axies